Πρόταση για δημιουργία τουριστικής σχολής στη Σκιάθο

Από την παράταξη της αντιπολίτευσης «Νέα Πνοή»

Πρόταση για τη δημιουργία δημόσιας σχολής τουριστικής εκπαίδευσης (τομέας Βορείων Σποράδων) με έδρα τη Σκιάθο κατέθεσε στο υπουργείο Τουρισμού ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πνοή» Μανώλης Πασχάλης.
Όπως αναφέρει, η πρόταση για τη δημιουργία μιας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων στη Σκιάθο, εδράζεται στην αναγκαιότητα διασύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με την αγορά εργασίας. Η σχέση εργοδοσίας και εργαζομένων οφείλει να ειναι διαδραστική και να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά μιας Win-Win συνεργασίας.
«Η υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου εκπαίδευσης θα επιτρέψει στους επαγγελματίες του τουρισμού να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και να καταστούν ανταγωνιστικοί. Παράλληλα εφόσον ευοδωθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα αναμένεται να ωφελήσει καθοριστικά τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική ζωή του τόπου», επισημαίνει ο Μανώλης Πασχάλης.

Επιγραμματικά παραθέτει μερικά από τα οφέλη που θα αποκομίσει η Σκιάθος από τη λειτουργία της σχολής:
1. Πρόκειται να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων σε προσωπικό με ανώτατη εκπαίδευση στην παροχή υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί θέτουν ως προτεραιότητα την πρόσληψη εξειδικευμένων ντόπιων εργαζομένων αφενός διότι απαλλάσσονται από τα επιπλέον έξοδα σίτισης και στέγασης –σε περίπτωση προσωπικού από άλλες περιοχές- αφετέρου γιατί δίνουν πνοή στον τοπικό κοινωνικό ιστό. Προς αυτή την κατεύθυνση χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα απορρόφησης επαγγελματικού και εξειδικευμένου προσωπικού από την Fraport.

2. Η προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων του νησιού με εξασφαλισμένη την απορρόφηση από τις τοπικές επιχειρήσεις άλλα και υψηλότερες απολαβές• μέρος των κερδών που θα αποκομίσουν οι επιχειρήσεις από τον περιορισμό των εξόδων τους –που αφορούν την στέγαση και την σίτιση προσωπικού εκτός του νησιού- θα διατεθεί για την αύξηση της αμοιβής των ντόπιων εργαζομένων. Επιπροσθέτως οι μαθητές της σχολής θα αποκομίζουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία χάρη στο αποτελεσματικό σύστημα εκπαίδευσης θα πλεονεκτούν με αυτόν τον τρόπο στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο της αγοράς εργασίας.

3. Η σχολή θα λειτουργεί μέσα σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και χώρους ειδικά διαμορφωμένους ως εκπαιδευτικό ξενοδοχείο (hotel school), το οποίο θα διαθέτει εξειδικευμένο και έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό.
4. Κάθε χρόνο θα λαμβάνει χώρα πλήθος εκδηλώσεων τόσο επαγγελματικού όσο και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε διαγωνισμούς μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, εκδηλώσεις και θέσπιση βραβείων σε διαγωνισμούς μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, εστιατορικής, μπαρ στα πλαίσια εκδηλώσεων τοπικών, εθνικών και διεθνών φορέων όπως Chef’s Club, Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος, Coupe Baptist θα δώσουν ώθηση στη σχολή και στο τόπο μας.

5. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η σχολή πρόκειται να λειτουργήσει ευεργετικά στην χειμαζόμενη – τη χειμερινή περίοδο – οικονομία του νησιού. Οι σπουδαστές θα τονώσουν τη κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου ενισχύοντας την τοπική αγορά.

6. Μακροπρόθεσμα η παρουσία εκατοντάδων νέων στη Σκιάθο θα «αναγκάσει» τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να παραμείνουν ενεργές στη γραμμή των Βόρειων Σποράδων τους χειμερινούς μήνες αλλά και να πυκνώσουν τα δρομολόγιά τους.

Η πρόταση αποτελεί στοιχείο μελέτης και επιδέχεται βελτίωσης για την τελική μορφή της, αναφέρει η παράταξη της αντιπολίτευσης του Δήμου Σκιάθου, που ευελπιστεί η πρόταση να αποτελέσει αφετηρία εποικοδομητικής διαβούλευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και της κοινωνίας του νησιού ώστε να κατατεθεί εν συνεχεία ως πρόταση προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.