Ψηφίστηκε στη Βουλή η αύξηση των οδοιπορικών στους νεφροπαθείς και ποτέ δεν εφαρμόστηκε

Αντίδραση από τον Σύλλογο Νεφροπαθών Μαγνησίας

Φανερά απογοητευμένα παρουσιάζονται τα μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας από την στάση της κυβέρνησης, η οποία δεσμεύτηκε να αυξήσει το ποσό κάλυψης των οδοιπορικών τους εξόδων, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά στις μετακινήσεις τους κατά την χρόνια και επίπονη διαδικασία αιμοκάθαρσης στην οποία υποβάλλονται. Μολονότι, το μέτρο έχει ψηφιστεί στην Βουλή, η εφαρμογή του αποτελεί κενό γράμμα στην πράξη.

 

Όπως δήλωσε ο κ. Βασίλης Γιαννακός, Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Είχαμε την δέσμευση του κράτους στο χρόνιο πρόβλημα που αφορά στα οδοιπορικά των νεφροπαθών, ότι θα ληφθούν μέτρα τομής, τα οποία θα ελαφρύνουν τους ασθενείς μας οικονομικά καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης των ιδίων. Όπως όλοι μπορείτε να καταλάβετε πρόκειται για άτομα, τα οποία ζούνε αποκεντρωμένα σε χωριά και λόγω της έλλειψης τόσο των ιατρικών εγκαταστάσεων όσο και των εξειδικευμένων γιατρών, αναγκάζονται να μετακινούνται 3 φορές την εβδομάδα στις πόλεις. Η αιμοκάθαρση είναι μια δύσκολη διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται 12 φορές τον μήνα για τον εκάστοτε ασθενή και διαρκεί περίπου 4 ώρες. Μπορείτε να αντιληφθείτε την ψυχική και σωματική κόπωση αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι δίνουν την καθημερινή τους μάχη και το τελευταίο που προσδοκούν από το κράτος είναι να τους «γυρίζει την πλάτη», σε μία τόσο κρίσιμη καμπή της ζωής τους. Τα μέτρα τα οποία είχαν εγκριθεί, προβλέπουν την αύξηση του επιδόματος μετακίνησης από τα 115 ευρώ στα 200 ευρώ. Με 115€  τον μήνα στις επαρχίες το ταξί δεν μπορεί να μεταφέρει τον ασθενή ούτε 6 φορές τον μήνα. Η αύξηση ήταν από 400 ευρώ στα 550 ευρώ για αποστάσεις 8 έως 40 χιλιομέτρων και από 550 ευρώ στα 700 ευρώ για άτομα που καλούνται να καλύψουν απόσταση από 40 έως 70 χιλιόμετρα».

Τέλος, ο κ. Γιαννακός εκφράζει την αισιοδοξία του και θεωρεί ότι το μέτρο θα τεθεί σε λειτουργία πιθανόν στο διάστημα των επερχόμενων Ευρωεκλογών, καθώς οι εκλογές ανέκαθεν αποτελούσαν κινητήριο μοχλό των κυβερνώντων για την θέσπιση μέτρων.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών την οποία κοινοποιεί και στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας, τους τοπικούς Βουλευτές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.