Αισιόδοξος ότι πιθανώς του χρόνου οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών μπορέσουν να επανέλθουν για να καλλιεργήσουν, εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Τσέτσιλας, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη. Δικαιολόγησε δε την αισιοδοξία του επειδή η στάθμη των νερών των πλημμυρισμένων περιοχών υποχωρεί γρηγορότερα λόγω και των καιρικών συνθηκών με τη ζέστη που επικρατεί.
Παράλληλα αναφέρθηκε καταρχάς στις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενίσχυση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της περιοχής, τονίζοντας πως κάθε χρόνο λαμβάνει μέρος σε 13 με 14 εκθέσεις πανευρωπαϊκά, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Ταυτόχρονα η Περιφέρεια έχει αυξήσει, φτάνοντας στο 80% την επιχορήγηση των εξόδων που θα κάνει μια τοπική επιχείρηση για να διαφημιστεί σε μια τέτοια έκθεση, κάτι που είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετά σημαντικό. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αναφέρθηκε ότι στη Θεσσαλία υπάρχουν 24 διατροφικά προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, με την Περιφέρεια να λειτουργεί γραφείο μελετών, ώστε να βοηθήσει στο γραφειοκρατικό κομμάτι της διαδικασίας χαρακτηρισμού ενός προϊόντος ως ΠΟΠ, ή ΠΓΕ. Ο κ. Τσέτσιλας εξήγησε πως πρόκειται για μια πορεία, που μπορεί να κρατήσει μέχρι και 4 χρόνια για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ενώ όταν λάβει την πιστοποίηση γίνεται ευρέως γνωστό, ενώ ανεβαίνει και η τιμή του στο ράφι.
«Όπλο για βελτίωση οι «ισχυρισμοί υγείας»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους λεγόμενους «ισχυρισμούς υγείας» ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως πρόκειται για ένα επιπλέον «όπλο» για την αναβάθμιση ενός προϊόντος. Ήδη εδώ και δύο χρόνια το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υλοποιούν ένα πρόγραμμα που αφορά σε 10 προϊόντα πανελλαδικά, εκ των οποίων τα δύο είναι από τη Θεσσαλία, όπως είναι τα μήλα Ζαγοράς και τα αμύγδαλα του Συκουρίου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα αμύγδαλα έχουν λάβει περίπου 40 ισχυρισμούς υγείας, κάνοντας καλό στην καρδιά, μέχρι και στο δέρμα. Για να διαπιστωθεί ένας ισχυρισμός υγείας θα πρέπει να δοθεί πιστοποίηση από εγκεκριμένο εργαστήριο, ο οποίος αφού ολοκληρωθεί θα μπει στην ετικέτα του προϊόντος, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να είναι και ΠΟΠ ή ΠΓΕ. «Σκεφτείτε ο καταναλωτής να μπορεί να διαβάσει στο ράφι ότι το προϊόν που πιθανώς να αγοράσει αναγράφει στην ετικέτα, ότι βοηθά στο κυκλοφορικό και άλλου. Παράλληλα βλέποντας την πιστοποίηση ο καταναλωτής να δει το προϊόν με άλλο μάτι και πιθανόν να είναι διατεθειμένος να το πληρώσει ακόμη και λίγο παραπάνω. Έτσι λοιπόν πραγματοποιήθηκε χθες μια εκδήλωση για να δείξουμε τα 10 προϊόντα και να τονίσουμε την αναγκαιότητα ώστε οι νέοι αγρότες να προχωρήσουν σε αυτά τα βήματα, γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη το κάνουν εδώ και χρόνια» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον τόσο των παραγωγών, όσο και συνεταιρισμών για τους «ισχυρισμούς υγείας» για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς εάν επιθυμούν να προχωρήσουν στην περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη του προϊόντος τους, είναι ένα εργαλείο που θα τους βοηθήσει πολύ.
«Κόκκινη γραμμή» το βαμβάκι
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα αλλαγής του υπάρχοντος μείγματος των καλλιεργειών σε επίπεδο Θεσσαλίας, σε συνάρτηση και με την τελευταία έκθεση των Ολλανδών επιστημόνων, ο κ. Τσέτσιλας δήλωσε πως κατά 70% είναι σωστά τα όσα αναφέρονται. Ωστόσο, η κατάργηση της βαμβακοκαλλιέργειας είναι «κόκκινη γραμμή» για όλους, γιατί παρόλο που οι Ολλανδοί ισχυρίζονται ότι το βαμβάκι χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού που υπάρχουν στον υδροφόρο ορίζοντα, αυτό δεν ισχύει, καθώς μειώθηκε στο μισό η καλλιέργειά του. Πιο συγκεκριμένα από 1,5 εκ. στρέμματα πλέον αριθμεί στις 750.000, με τον κ. Τσέτσιλα να δηλώνει ότι η Θεσσαλία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το βαμβάκι, γιατί το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν έγκειται στη βαμβακοκαλλιέργεια, αλλά στο ότι το νερό που περνάει δεν παραμένει. Έτσι απαιτείται η πραγματοποίηση μικρών η μεγάλων έργων που θα συγκρατούν το νερό αυτό προς όφελος των καλλιεργειών.
Έμφαση στη μεταποίηση
Ο αντιπεριφερειάρχης σε απάντησή του σε ερώτηση για το αν η Περιφέρεια μπορεί να προχωρήσει διαδικασίες για την κατασκευή μεταποιητικών μονάδων μέσω χρηματοδότησης από πρόγραμμα ΕΣΠΑ, τόνισε ότι μπορεί να γίνει με τη συνδρομή της κυβέρνησης, εκφράζοντας επιπλέον τη διαφωνία του για τα όσα υποστηρίζουν οι Ολλανδοί πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. «Η Περιφέρεια θα μπορούσε να στηρίξει κάποιες προσπάθειες, αν και οι πόροι που μπορεί να διαθέσει μέσω προγραμμάτων έχουν συγκεκριμένο ταβάνι. Όμως, για να δημιουργηθεί μια βιοτεχνία, η οποία θα παίρνει το βαμβάκι και θα το κάνει νήμα, πιθανώς να χρειαστούν επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν μπορεί να διαθέσει η Περιφέρεια» ανέφερε ο κ. Τσέτσιλας.
«Ίσως του χρόνου να ξανακαλλιεργήσουν»
Ο αντιπεριφερειάρχης σχετικά με το πρόβλημα των παρακάρλιων περιοχών εκτίμησε πως η υποχώρηση της στάθμης κινείται με γρήγορους ρυθμούς και ίσως του χρόνου οι καλλιεργητές θα μπορέσουν να ξαναμπούν στα χωράφια τους για να αρχίσουν τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα σταθεί στο πλευρό τους και θα προσπαθήσει να αποτρέψει στο μέτρο του δυνατού την επανάληψη ανάλογων συνεπειών με τη δημιουργία των κατάλληλων αναχωμάτων. Παρόλα αυτά παρατηρήθηκε πρόβλημα με το πρόγραμμα της Αρωγής, αφού κάποιοι από τους παραγωγούς που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν εξαιτίας των πλημμυρών για δύο χρόνια, δεν έχουν λάβει χρήματα και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να σκύψουν στο πρόβλημα.































