Επενδύουν σε αγροοικολογικές μεθόδους οι παραγωγοί της Μαγνησίας, όπως για παράδειγμα στη βιολογική καλλιέργεια, ειδικά σε περιοχές όπως ο Αλμυρός και το Πήλιο. Ωστόσο χρειάζονται συστηματική βοήθεια ώστε τα προϊόντα τους να αποκτήσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και να συγκροτήσουν συνεταιριστικά σχήματα για να βγάλουν υπεραξία από τα προϊόντα τους.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Στάθης Αραποστάθης αναφέρθηκε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη στη μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή της Περιφέρειας για το τι θεωρούν ως προκλήσεις οι αγρότες της Θεσσαλίας. «Επενδύουν στην βιολογική καλλιέργεια, ειδικά στη Νοτιοδυτική Μαγνησία και το Πήλιο, (10:32) γιατί όποια ανταγωνιστική δυνατότητα έχουν στις αγορές, τη χτίζουν μόνοι τους επενδύοντας σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις. Την ίδια στιγμή, συνεταιριστικά σχήματα βρίσκονται σε απορρύθμιση και παρακμή. Οι παραγωγοί της Μαγνησίας θέλουν βοήθειες ώστε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους να αποκτήσουν και κάποια στάνταρτς μέσα από τη χρήση της επιστημονικής γνώσης όπως και να έρθει η επιστημονική γνώση πιο κοντά στην εμπειρική γνώση του αγρότη» δήλωσε ο κ. Αραποστάθης.
Συμπλήρωσε πως οι αγρότες θέλουν βοήθεια για να συγκροτήσουν ομάδες και συνεταιριστικά σχήματα για να καταφέρουν να βγάλουν υπεραξία τα προϊόντα τους. «Και εκεί βλέπουμε ένα δυναμικό σώμα αγροτών νέων, που όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς. Δεν έχουν να προσδοκούν τίποτα από την τοπική αυτοδιοίκηση, μας το εξέφραζαν πάντοτε συνεχώς και θέλουν πολύ συστηματική βοήθεια τόσο στο Πήλιο όσο και στη Νοτιοδυτική Μαγνησία. Μέσα στις προτάσεις μας ήταν η σημασία του να γίνει μια ανοιχτή δομή για το ελαιόλαδο, το λάδι και την ελιά, στο Πήλιο και στη Νοτιοδυτική Μαγνησία, όπου θα δουλέψουν μαζί εταιρείες, ερευνητικές ομάδες και συγχρόνως ομάδες παραγωγών και παραγωγοί. Σκοπός τους να χτίσουν το branding των συγκεκριμένων προϊόντων και συγχρόνως να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν όλη τη γνώση που έχει συσσωρευτεί.
Μάλιστα, κάτι τέτοιο, ένα ανοιχτό living club δηλαδή που έχουμε προτείνει θα είναι δεκαετές, με χρηματοδότηση μέσα από σχήματα της Περιφέρειας για να έρθει ο ελαιοπαραγωγός μαζί με τον ερευνητή και την εταιρεία ώστε να χτίσουν ένα πολύ δυνατό branding» κατέληξε ο κ. Αραποστάθης.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου






























