Σαββέρια Μαργιολά για τον Μίκη Θεοδωράκη: “Χάσαμε έναν τεράστιο καλλιτέχνη, οικουμενικό”

«Κρατώ συντροφιά μου τα μηνύματά του και την αγάπη που μου έδειξε…»
Η αγαπημένη ερμηνεύτρια μίλησε για τον σπουδαίο καλλιτέχνη μέσα από τα μάτια της δικής τους συνεργασίας

Η Σαββέρια Μαργιολά, με γνώμονα τον απέραντο θαυμασμό και σεβασμό της για τον Μίκη Θεοδωράκη κυκλοφόρησε πέρυσι το καλοκαίρι τον δίσκο «Ρόδα Αμάραντα», (από την FM RECORDS) με επανεκτελέσεις τραγουδιών του σπουδαίου συνθέτη. Δέκα τραγούδια, διαλεγμένα με κύρια κριτήρια το συναίσθημα και τη συγκίνηση, παίρνουν νέα μορφή με τη ζεστή φωνή της Σαββέριας, η οποία με τη Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” πραγματοποιούν παράλληλα, συναυλίες ανά την Ελλάδα. Η είδηση του θανάτου του μεγάλου καλλιτέχνη έφερε συναισθηματική φόρτιση στην καλλιτέχνιδα, η οποία μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την δική της εμπειρία δίπλα στον μεγάλο Μίκη.

Ποια τα συναισθήματα στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη; Τι ήταν για σας ο Μίκης ;

Είμαι πολύ φορτισμένη. Είναι τεράστια η απώλεια. Νομίζω ότι πενθεί όλη η Ελλάδα, όλος ο κόσμος. Χάσαμε έναν τεράστιο καλλιτέχνη, οικουμενικό. Θα είναι αιώνιος, θα είναι φάρος. Μας έχει μοιράσει απλόχερα μέσα από το σπουδαίο του έργο, τον πολιτισμό και τη στάση του για τη ζωή και μας έχει κάνει καλύτερους ανθρώπους. Νιώθω δέος και τιμή που κατάφερα να μπω λίγο παραπάνω στον κόσμο του και που με καλοδέχτηκε. Δυστυχώς δεν είχα τη δυνατότητα να τον συναντήσω από κοντά, λόγω του ότι ο δίσκος δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, όμως κρατώ συντροφιά μου τα μηνύματά του αυτά που είχαμε ανταλλάξει και την αγκαλιά του, την αγάπη του που μου έδειξε και το πόσο ήθελε να συμμετέχω σ’ αυτές τις συναυλίες που πραγματοποιούνται φέτος το καλοκαίρι. Τον νιώθω σαν φάρο μέσα μου και παρόλο που δεν είχα τη δυνατότητα να τον συναντήσω από κοντά, νιώθω ότι τον έχω γνωρίσει και με συντροφεύει.

Έχω την αίσθηση ότι ήταν ένας άνθρωπος που απλόχερα σε όποιον ζητούσε τη συνδρομή του, τα τραγούδια του, τη γνώμη του, τα έδινε…

Έχετε πολύ δίκιο σ’ αυτό που λέτε. Ήταν με όλους πάρα πολύ ανοιχτός, τον ενδιέφερε να πηγαίνουμε μπροστά, να εξελισσόμαστε και φυσικά να ακούγεται και να μαθαίνεται το έργο του από γενιά σε γενιά. Νομίζω γι’ αυτό και αγκάλιαζε τους νέους καλλιτέχνες.

Εσείς κάνατε έναν από τους τελευταίους ολοκληρωμένους δίσκους με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν διαλεγμένα τραγούδια ως επανεκτελέσεις , όμως με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή; Ήταν μια δύσκολη υπόθεση;

Ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση κι εγώ δυσκολεύτηκα στην επιλογή των τραγουδιών μέσα από το τεράστιο έργο του. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς; Επέλεξα κάποια τραγούδια που εμένα με συγκινούν πολύ βαθιά και με αγγίζουν από διάφορες περιόδους του Μίκη Θεοδωράκη. Έτσι δημιουργήθηκε αυτός ο δίσκος. Παρόλο που δεν μπορούσε να είναι παρών σε όλη αυτή τη διαδικασία, υπήρχε η επαφή και γνώριζε κάθε βήμα αυτής της δουλειάς, οπότε ήταν σαν να ήταν μαζί μας στο στούντιο, σ’ αυτή την παραγωγή.

Ταυτόχρονα κάνατε και συγκεκριμένες συναυλίες ανά την Ελλάδα

Ξεκινήσαμε φέτος το καλοκαίρι που τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα για τις συναυλίες. Ξεκινήσαμε παρέα με τη Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” να κάνουμε παραστάσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και έχουμε και πολλές ακόμη στον προγραμματισμό μας. Ο χαμός του Μίκη Θεοδωράκη με πετυχαίνει και σ’ αυτή τη διαδικασία των συναυλιών και ζω από κοντά όλο τον καιρό την κατάσταση και υπάρχει ακόμη περισσότερη συναισθηματική φόρτιση. Όσες συναυλίες έρχονται είναι αφιερωμένες στον Μίκη, τραγουδάμε για εκείνον. Όλες ήταν , όμως τώρα πολύ περισσότερο και νομίζω ότι είναι κάτι που το θέλει και η κόρη του, Μαργαρίτα. Είναι πολιτισμική κληρονομιά το έργο του και τα τραγούδια του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.