Σε αντιδικία ο Δήμος Σκιάθου με επενδυτές στις Κουκουναριές

Για παραβάσεις που φέρεται να έχουν διαπιστωθεί και τη μη τήρηση των όρων Προεδρικού Διατάγματος

Σε αντιδικία βρίσκεται ο Δήμος Σκιάθου με επενδυτές που ανέλαβαν την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή Κουκουναριές και στην εκμίσθωση του πρώην Ξενία, στην ίδια τοποθεσία, με δεδομένες τις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί και τη μη τήρηση των όρων Προεδρικού Διατάγματος.
Για το θέμα έχει μεγάλο αφιέρωμα η Εφημερίδα των Συντακτών (www.efsyn.gr) μ συντάκτης της οποίας πήγε στο νησί και συνομίλησε με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ σε μια παραθαλάσσια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μέσα στο φημισμένο Δάσος των Κουκουναριών, δίπλα σε περιοχή ενταγμένη στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000, στο όνομα της ανάπτυξης εγκρίθηκε το 1979 με προεδρικό διάταγμα η οικοδόμηση μιας έκτασης 111.175 τ.μ., ιδιοκτησίας της οικογένειας Γουλανδρή.
Η περιοχή ήταν εκτός σχεδίου δόμησης και αυτό ακριβώς «τακτοποίησε» το Π.Δ. του 1979, που υπογράφτηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο.
Εν μέσω κρίσης, οι εταιρείες EASTWIND SHIPPING COMPANY LIMITED OF LIBERIA A.E. και ARION DEVELOPMENT COMPANY S.A. της οικογένειας Γουλανδρή πούλησαν την έκταση στην εταιρεία ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ξ.Ε., με έδρα την Πτολεμαΐδα, συμφερόντων του κ. Ναθαναηλίδη. Η αγοράστρια εταιρεία από το 2017 ξεκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή 78 πολυτελών διώροφων κατοικιών με πισίνες. Την κατασκευή δηλαδή ενός πυκνού τουριστικού οικισμού μέσα σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Η εταιρεία χρησιμοποίησε όλα τα οφέλη του προεδρικού διατάγματος, αλλά καμία από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό, υποστηρίζει η δημοτική αρχή.
Σύμφωνα με το Π.Δ. αλλά και με τους γενικούς κανόνες δόμησης, που προϋποθέτουν την ύπαρξη οδών και κοινόχρηστων χώρων ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στα οικοδομήσιμα γεωτεμάχια, η εταιρεία -οπως υποστηρίζει ο δήμος-όχι μόνο δεν απέδωσε αυτούς τους χώρους στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά τοποθέτησε και μπάρες εμποδίζοντας την πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες Μπανάνα, μικρή Μπανάνα, Αμπελάκια, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο Φρυκτωρία που υπάρχει στην ίδια περιοχή.
Περιβαλλοντική καταστροφή
«Τον τελευταίο χρόνο περισσότερες από 40 κουκουναριές έχουν αποψιλωθεί αφού πρώτα ξεράθηκαν, ενώ στην παραλία Αμπελάκια διαμορφώθηκε αυλάκι όπου υπάρχει μόνιμη ροή», δήλωσε ο δήμαρχος Θοδωρής Τζούμας, που από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του δεν έχει σταματήσει να εγκαλεί την εταιρεία για να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και τους νόμους.
Ο Δήμος Σκιάθου βρίσκεται πλέον σε διαμάχη με την ιδιοκτήτρια εταιρεία. Ζητάει από την ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ξ.Ε. να διαμορφώσει και να αποδώσει τους κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους που καθορίζονται από το Π.Δ. και έχουν παραχωρηθεί στον δήμο με συμβολαιογραφική πράξη. Υποστηρίζει πως όχι μόνο δεν έχουν αποδοθεί στον δήμο οι κοινόχρηστοι χώροι, αλλά η εταιρεία τοποθέτησε και μπάρες εμποδίζοντας την πρόσβαση των δημοτών και των επισκεπτών στην παραλία.
Από την πλευρά της η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για μπάρες, αλλά για «δικλίδες παρεμπόδισης διόδου οχημάτων και μόνον, σε δύο συγκεκριμένα σημεία τα οποία βρίσκονται εκτός κοινοχρήστων δρόμων» που δεν παρεμποδίζουν την ελευθερη πρόσβαση του κοινού. ενώ για το θέμα της μη απόδοσης των κοινοχρήστων χώρων στον δήμο η εταιρεία αναφέρεται στις ασάφειες του προεδρικού διατάγματος.
Κατά της εταιρίας στρέφεται και κάτοικος της Σκιάθου με σοβαρά κινητικά προβλήματα, που δεν έχει πρόσβαση στην παραλία λόγω της μπάρας και την οικοδομική δραστηριότητα, που διαπίστωσε στην ευαίσθητη περιοχή του Δάσους των Κουκουναριών. Ο κάτοικος μέσω τηςδικηγορικής εταιρείας έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των οικοδομικών αδειών. Η αίτηση ακύρωσης πρόκειται να συζητηθεί τον Φεβρουάριο του 2020.
Το πρώην Ξενία
Στην ίδια τοποθεσία του Δάσους των Κουκουναριών, περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και σπάνιας βιοποικιλότητας, και λίγα μέτρα πιο μακριά από την πρώην ιδιοκτησία Γουλανδρή, βρίσκεται και το παλιό ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ της Σκιάθου.
Η εταιρεία ΤΕΝΜΑΡ Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού Τουριστικής Αξιοποίησης ΞΕΝΙΑ Σκιάθου, εταιρεία συμφερόντων του κ. Ναθαναηλίδη και αυτή, χρονομίσθωσε για 99 χρόνια την έκταση της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) που περιλαμβάνει και το παλιό ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ από το ΤΑΙΠΕΔ. Η εταιρεία ανακαίνισε το ξενοδοχείο που λειτουργεί σήμερα ως πολυτελές 5άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα με την επωνυμία ELIVI HOTELS.
Όπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, η εταιρεία ΤΕΝΜΑΡ Α.Ε. δεν απέδωσε στον δήμο κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους 15.350 τετραγωνικών μέτρων, ως όφειλε βάσει του συμφωνητικού μίσθωσης του ακινήτου. Αντίθετα, τοποθέτησε μπάρες στον παραχωρημένο πεζόδρομο, ενώ διαμόρφωσε γήπεδο τένις και γήπεδο μπάσκετ, καθώς και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων μέσα στο αισθητικό δάσος, που είναι και προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.
Λύματα σε δύο παραλίες
Μια άλλη καταγγελία του δημάρχου Θοδωρή Τζούμα αφορά ρίψη λυμάτων σε δύο ρέματα της περιοχής, στην παραλία Αμπελάκια και στην περιοχή Ασέληνο. Για την παραλία Αμπελάκια ο δήμαρχος Θοδωρής Τζούμας αναφέρει ότι «είναι υπό διερεύνηση η νομιμότητα τοποθέτησης πλαστικού αγωγού και διαμόρφωσης τάφρου στην παραλία που καταλήγει στη θάλασσα».
Για την περιοχή Ασέληνο η εταιρεία αναφέρει: «Σε σχέση με δήθεν απόθεση λυμάτων στην παραλία Ασέληνο, μετά από επίσκεψη αρχιφύλακα του Α.Τ. Σκιάθου την 10/8/2019 στην περιοχή Ασέληνο του Δήμου Σκιάθου, κατόπιν καταγγελίας του νεοεκλεγέντος δημάρχου, διαπιστώθηκε ότι στον χώρο δεν υπήρχαν λιμνάζοντα ύδατα ή λύματα ή άλλου είδους εκροές από τη μονάδα πλυντηρίων».
Ωστόσο οι αστυνομικοί που διενέργησαν έλεγχο στις 12/7/2019 γράφουν στην αναφορά τους: «Ακολουθήσαμε την πορεία των λυμάτων μέσα στο ρέμα και διαπιστώσαμε ότι τα λύματα ρίχνονται στο ρέμα από παρακείμενο οίκημα ιδιοκτησίας Ναθαναηλίδη Ηλία (ELIVI HOTEL) το οποίο λειτουργεί ως κοιτώνας προσωπικού και συγκεκριμένα από μονάδα επαγγελματικών πλυντηρίων εντός του οικήματος».
Ξεραμένες κουκουναριές
Στο όριο της περιοχής NATURA, που βρίσκεται η θέση στάθμευσης υπάρχουν ξεραμένες κουκουναριές. Μετά από καταγγελίες πολιτών, το Δασαρχείο Σκοπέλου στις 8-10-2019 έκανε επιτόπια αυτοψία για να διαπιστώσει τα αίτια ξήρανσης των δέντρων. Σύμφωνα με την έκθεση του δασαρχείου, «η ζημιά εντοπίζεται κυρίως σε μια τοποθεσία, όπου έχουν νεκρωθεί περισσότερες από 30 κουκουναριές αλλά και δύο νεαρά άτομα αριάς».
«Όλα τα δέντρα βρίσκονται σε εκτάσεις που υπήρξε έντονη οικοδομική δραστηριότητα από την εταιρεία ELIVI HOTELS AE, η οποία δεν ενημέρωσε την υπηρεσία ως όφειλε όταν ξεκίνησαν οι νεκρώσεις των δέντρων», αναφέρει ακόμα η έκθεση του δασαρχείου. Το κλιμάκιο του δασαρχείου που έκανε την αυτοψία πραγματοποίησε περιοδεία και στο υπόλοιπο νησί, όπου δεν εντόπισαν παρόμοια περιστατικά μαζικής ξήρανσης. Ωστόσο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η ξήρανση των κουκουναριών δεν οφείλεται στην επενδυτική προσπάθεια της εταιρείας.
Το θέμα έχει αναδείξει και το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) με επιστολή του προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, στους οποίους γνωστοποιεί τις καταγγελίες και τους καλεί να επιληφθούν του θέματος, αλλά η προσφυγή διαβιβάστηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω υποστελέχωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.