Σε ετοιμότητα οι δάσκαλοι για το άνοιγμα των σχολείων

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Απ. Μούσιος
Για πρώτη φορά μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή

Άγνωστο είναι με ποιες ακριβώς προϋποθέσεις και περιορισμούς θα ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία, οι δάσκαλοι βρίσκονται σε ετοιμότητα και η προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων απ΄τον Σεπτεμβρίου προχωράει. Για πρώτη φορά γίνονται διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.
«Τα δεδομένα από στιγμή σε στιγμή και από μέρα σε μέρα αλλάζουν. Άρα η προετοιμασία θα πρέπει να προσαρμοστεί στο καλύτερο σενάριο, να επανέλθουμε στην κανονικότητα στην προ Covid εποχή και στο χειρότερο σενάριο που λειτούργησε δύο μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους», δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή ο Απόστολος Μούσιος πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ν. Μαγνησίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο «αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα προβλήματα, αν συνεχιστεί ο Covid 19 να εξαπλώνεται στην Ευρώπη και στη χώρα μας, θα ενταθούν και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και δεν γνωρίζουμε πως θα ξεκινήσουν οι σχολικές μονάδες. Αν έρθουν όλα τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να παρθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό προσωπικό να είναι υγειονομικά προστατευμένοι», τόνισε.
Ο πρόεδρος των δασκάλων είπε ότι υπάρχει ετοιμότητα, ώστε και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι εκπαιδευτικοί, ώστε να ανταποκριθούν στις συνθήκες που θα ανοίξουν τα σχολεία, αν οι μαθητές πάνε μισοί – μισοί εναλλάξ, όπως έκλεισαν τα σχολεία, αν θα πάνε όλα μαζί, ενώ, αναφορικά με τα σενάρια ότι οι μαθητές θα φορούν μάσκες, τόνισε ότι μάθημα με μάσκες δεν μπορεί να γίνει.

Θετικές οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή

Ο κ. Μούσιος είπε ότι εμφανίζονται προβλήματα που είχαν αναδειχτεί όπως να λυθεί το θέμα της κτιριακής υποδομής, που δεν λύθηκε όταν η οικονομική κατάσταση ήταν καλύτερη και τι θα γίνει με τις καθαρίστριες που εργάζονται με συμβάσεις έργου στα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία. Όπως είπε θα πρέπει να είναι μόνιμες σε κάθε σχολική μονάδα ώστε και η εργασία τους να είναι ασφαλής για τις ίδιες και οι μαθητές να αισθάνονται ασφαλέστεροι με την καθαριότητα.
Ενόψει της νέα σχολικής χρονιά έγιναν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΠΕ και αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι ο διορισμός των μόνιμων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής. «Είναι θετικό που για πρώτη φορά γίνονται διορισμοί στην Ειδική Αγωγής, για να μπορούν οι συνάδελφοι που εργάζονται για 18 χρόνια ως αναπληρωτές, να καλύψουν μόνιμες θέσεις», ανέφερε ο κ. Μούσιος.
Στη Μαγνησία υπάρχουν 42 θέσεις ειδικής αγωγής (36 στην Α’ και έξι στη Β’ περιοχή), ήδη τρέχει ο πίνακας που θα δηλώσουν οι εκπαιδευτικοί τις θέσεις που επιθυμούν να καταλάβουν και ανάλογα με τη σειρά που θα υπάρχει στον πίνακα του ΑΣΕΠ θα μπορεί ο καθένας να καταλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση.
Το άλλο ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί είναι ο διορισμός των αναπληρωτών, για να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά και ο κ. Μούσιος τόνισε ότι μέχρι 25-30 Αυγούστου θα πρέπει να είναι στις σχολικές μονάδες και από 1 Σεπτεμβρίου που ξεκινούν τα σχολεία να μπορούν με τους άλλους συναδέλφους τους να σχεδιάσουν τη νέα σχολική χρονιά.
Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλυθούν προβλήματα με τους τρεις διευθυντές ή διευθύντριες στις πολυδύναμες σχολικές μονάδες που για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν στη Μαγνησία με τα τρία Νηπιαγωγεία (14ο – 24ο Βόλου, 1ο – 2ο Βόλου και το 1ο – 2ο Σκιάθου) και να καλυφθούν κάποια κενά διευθυντών που προέκυψαν από παραιτήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.