Σεμινάριο για την ηλεκτρονική τιμολόγηση από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών

Η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από τις επιχειρήσεις και η παράλληλη τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στο νέο διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», που ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, το μεσημέρι της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου 2020 από τις 15.00 μέχρι τις 17.00.
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή από στελέχη των οικονομικών τμημάτων των επιχειρήσεων, αλλά και επιχειρηματιών, φοροτεχνικών και λογιστών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες μπορούν να αξιοποιήσουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα αναμενόμενα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσουν στη συνεργασία με τους επιχειρηματικούς τους εταίρους. Επίσης κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναλύθηκαν οι διαδικασίες, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη σημαντική αυτή μεταρρύθμιση, με πρακτικά Παραδείγματα και Εφαρμογές, δόθηκαν διευκρινίσεις για κάποιες νομοθετικές και φοροτεχνικές ασάφειες, ενώ από την πλευρά των συμμετεχόντων διατυπώθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί που θα τεθούν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης προκειμένου να απαντηθούν και να λυθούν.
Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν ο Καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την ηλεκτρονική τιμολόγηση B2G, κ. Γεώργιος Δουκίδης και ο Γενικός Διευθυντής της Impact – εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε χιλιάδες Ελληνικές επιχειρήσεις και μέλος του ΔΣ της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κ. William Δράκος.
Τους συμμετέχοντες και τους εισηγητές, ευχαρίστησε και καλωσόρισε με έναν σύντομο χαιρετισμό η Πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ κα Ελένη Κολιοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναμφισβήτητα καλοδεχούμενη.Την ζητούσανοι επιχειρήσεις από χρόνια και ήταν πάγιο αίτημά τους γιατί αφενός:
• Διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων,
• Ελαττώνει τα διοικητικά βάρη,
• Μειώνει τις επιβαρύνσεις σε κόστη και χρόνους,
• Συμβάλλει στην μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.
Αφετέρου, η ευρεία χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από τις επιχειρήσεις και η παράλληλη τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων αναμένεται:
• Να συμβάλει στον περιορισμό του φαινομένου έκδοσης εικονικών τιμολογίων και εν γένει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου
• Να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο
• Να επιτρέψει τον πιο ακριβή υπολογισμό των φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια την εκτέλεση του προϋπολογισμού χωρίς σημαντικές αποκλίσεις, τουλάχιστον ως προς αυτό το σκέλος
• Να διευκολύνει το έργο των φορολογικών ελεγκτικώναρχών, με όφελος υπέρ των συνεπών επιχειρήσεων από την ταχύτερη επιστροφή των φόρων που δικαιούνται.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, κατά την αρχική εφαρμογή τους, τέτοιου είδους εγχειρήματα δημιουργούν, διαφόρων ειδών προβλήματα στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, ανάλογα και με το επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας της κάθε επιχείρησης και τις ιδιαιτερότητές της.
Τα παραπάνω οφέλη, αλλά και τους προβληματισμούς και τις δυσχέρειες, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε σήμερα.»
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΣΒΘΣΕ/Enterprise Europe Network, ενώ τον συντονισμό πραγματοποίησε η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου κα Φρόσω Δαγλαρίδη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.