Με λαμπάδες και δώρα υποδέχτηκαν τους επιβάτες της πρώτης πτήσης από το Παρίσι, που ήταν και η πρώτη διεθνής πτήση στο αεροδρόμιο της Σκιάθου για τη φετινή τουριστική περίοδο, οι επαγγελματίες ξενοδόχοι της Σκιάθου.
Ο Αλέξανδρος Ευσταθίου πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημ. Καρεκλίδη και είπε ότι το ξεκίνημα της αγοράς της Γαλλίας έγινε μετά από συντονισμένη προσπάθεια του ΕΟΤ και του Δήμου Σκιάθου και η πρώτη πτήση είχε 137 επιβάτες και έγινε μια υπέροχη και σωστά οργανωμένη υποδοχή, καθώς έπρεπε οι τουρίστες να δουν ζωντανό το νησί.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων τόνισε ότι μοιράστηκε έντυπο υλικό για τι μπορούσε να κάνει ο τουρίστας την προηγούμενη εβδομάδα που κατέληγε στο Ελληνικό Πάσχα, με λαμπάδες, σουβενίρ και το πως ζει ο Έλληνας το Πάσχα.
Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, οι τουρίστες από τη Γαλλία ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι και πολλοί από αυτούς πήγαν στις εκκλησίες, για να παρακολουθήσουν την κατάνυξη του Ελληνικού Πάσχα.
Την ερχόμενη εβδομάδα οι πτήσεις από Αγγλία
Ενόψει του Πάσχα, τα περισσότερα ξενοδοχεία στη Σκιάθο δεν άνοιξαν, το μεγαλύτερο κομμάτι θα ανοίξει 1-2 Μαΐου, που ξεκινάει το πρόγραμμα των πτήσεων από την Αγγλία, μεσολαβεί ακόμη μια πτήση την Πέμπτη από την Ολλανδία και στη συνέχεια το νησί μπαίνει σε καλοκαιρινούς ρυθμούς, από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, δυναμώνοντας τον αριθμό των εβδομαδιαίων πτήσεων από τη δεύτερη εβδομάδα και μετά, τόνισε ο ξενοδόχος.
Ο κ. Ευσταθίου εκτίμησε ότι ο Μάιος αναμένεται καλός, όπως και το καλοκαίρι για τους επαγγελματίες του τουρισμού, όσον αφορά στον αριθμό των αφίξεων, καθώς από τον αριθμό των πτήσεων δείχνει ένα ιδιαίτερα καλό καλοκαίρι, που είναι πιθανόν να ξεπεράσει τους αριθμούς αφίξεων του 2019.
Πρόβλημα με το προσωπικό
Αναφορικά με το προσωπικό που θα στελεχώσει τα τουριστικά επαγγέλματα, ο πρόεδρος των ξενοδόχων τόνισε ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, όχι μόνο στη Σκιάθο, αλλά γενικότερα και εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα δύο χρόνια της πανδημίας, η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε για την πορεία και το μέλλον του τουρισμού, οδήγησε πολλούς εργαζόμενους ή να αλλάξουν δουλειά, για να μπορέσουν να επιβιώσουν ή να φύγουν στο εξωτερικό, ειδικά οδηγοί και άνθρωποι που δούλευαν στις συντηρήσεις ξενοδοχείων.
“Αποτέλεσμα τώρα που η ζωή επανέρχεται στην κανονικότητα και ο τουρισμός ξαναγεννιέται, να υπάρχει έλλειψη προσωπικού και έχω σημαντικές ανησυχίες και φοβίες ότι δουλεύοντας με προσωπικό που δεν είναι επαρκές, θα μειωθούν οι υπηρεσίες στο τουριστικό προϊόν, που προσφέρουν οι εργαζόμενοι”, τόνισε ο κ. Ευσταθίου.
Ο ξενοδόχος ανέφερε ότι υπάρχει δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού, παρότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί και κάποιοι δουλεύουν από 6 ως 8 μήνες.
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ξενοδόχοι κάνουν προσπάθειες, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης, γιατί ο εργαζόμενος, πέρα από τον χρόνο εργασίας, τον περισσότερο χρόνο τον περνάει στο δωμάτιό του (δεν υπάρχει χρόνος για διασκέδαση) και αν δεν έχει ένα καλό περιβάλλον διαβίωσης, δεν μπορεί να αποδώσει.
“Όμως η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει πρόβλημα και οι ξενοδόχοι δεν θέλουν το προσωπικό να μένει σε καταλύματα ή σε τρώγλες, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης καταλυμάτων και σπιτιών για το προσωπικό, διότι με τη γρήγορη εξέλιξη του airbnb, πολλοί ιδιοκτήτες που νοίκιαζαν τα σπίτια για να μένει προσωπικό, τα μετέτρεψαν και τα εκμεταλλεύονται μόνοι τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυστοκία στο να βρει κάποιος σπίτια για το προσωπικό του στη Σκιάθο”, επισήμανε ο κ. Ευσταθίου.
Ο ίδιος είπε ότι σε άλλες περιοχές η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και σε άλλα νησιά οι συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού είναι άσχημες, ενώ για να μικρά ξενοδοχεία τα καταλύματα προσωπικού είναι πανάκριβα και κοστίζει άλλον έναν μισθό το κατάλυμα, πέρα από μεγάλες μονάδες που έχουν δωμάτια προσωπικού εντός των ξενοδοχείων.
Σε επίπεδο Σκιάθου, ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι όλα τα ξενοδοχεία ζητούν προσωπικό, δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις προσλήψεις, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι 20 Μαΐου, θα ανοίξουν σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στο νησί και η τουριστική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Οκτώβρη.





























