Σουλτάνα Πράπα στο Ράδιο ΕΝΑ: «Το κράτος παραμένει ανύπαρκτο, έχουν κοπεί και τα βοηθήματα των πολυτέκνων»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
"Δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε", τόνισε η πρόεδρος των πολυτέκνων και αναφέρει τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν

Για απουσία στήριξης από την πλευρά του κράτους στην πολύτεκνη οικογένεια έκανε λόγο για μία ακόμη φορά η πρόεδρος Πολυτέκνων Μαγνησίας, Σουλτάνα Πράπα, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, σημειώνοντας ότι ακόμη και μέτρα που έχουν νομοθετηθεί εδώ και μερικά χρόνια, δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη, με αποτέλεσμα οι δυσκολίες ν’ αυξάνονται για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Φυσικά αυτές οι δυσκολίες τονίζονται ακόμη περισσότερο τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως σημειώνει η κ. Πράπα, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος παραμένει εντελώς ανύπαρκτο ενώ έχουν κοπεί και τα όποια βοηθήματα εδώ και χρόνια, καθώς και η τιμητική σύνταξη.

«Μάνα εν χηρεία με έξι μικρά παιδιά»

«Σίγουρα δεν έλυναν το πρόβλημα αλλά βοηθούσαν. Η πολύτεκνη οικογένεια υποφέρει, γονατίζει. Φανταστείτε μία μάνα εν χηρεία και έχει έξι μικρά παιδιά, ενώ είναι η μοναδική που εργάζεται. Από αυτά τα παιδιά, τα μεγαλύτερα που φοιτούν στο γυμνάσιο, διαπρέπουν, με αριστεία και κάποια πολλές φορές χωρίς φροντιστήριο, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα. Αυτά τα παιδιά έχουν πχ μαθήματα των Αγγλικών με τα βιβλία τους, τα οποία είναι πανάκριβα, το ντύσιμο και δραστηριότητες που θέλουν όπως όλα τα παιδιά για ένα μουσικό όργανο, μια γυμναστική δραστηριότητα. Εδώ το κράτος θα έπρεπε να τα βλέπει πάρα πολύ διαφορετικά» επισημαίνει η κα Πράπα.
Η πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων πάντως τονίζει ότι οι οικογένειες αυτές δεν επαιτούν αλλά απαιτούν. «Αλλά αυτή η απαίτηση μας δεν εισακούεται. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στα επιδόματα. Έχουμε μία ισοπέδωση. Λέμε μετά για δημογραφικό. Αργά το σκεφτήκαμε, λέγαμε κάποτε. Ήταν βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Ποτέ δεν άνοιξε εκείνο το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής του 93. Έχουν πολύ καλά μέτρα, αλλά είναι πάρα πολύ αργά να υλοποιηθούν» συμπλήρωσε.

Μετρούν τα επιδόματα για …εισόδημα!

Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχουν μέτρα που είτε εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και ήταν αποδοτικά και υποστηρικτικά, αλλά καταργήθηκαν, αλλά και μέτρα όπως η Νταντά της Γειτονιάς που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. «Δεν θα έπρεπε να είναι αυτονόητες οι μετεγγραφές παιδιών στο πανεπιστήμιο, όταν πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες; Από την άλλη, θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη η Νταντά της Γειτονιάς με τον τρόπο που το εννοεί η κυβέρνηση και το υπουργείο, αλλά εδώ και τρία χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί. Για να μπορεί και μία μητέρα να μπορεί να βγει έξω από το σπίτι και τα παιδιά επίσης. Είχαμε παλαιότερα τον διορισμό των εκπαιδευτικών που κάνουν από τρίτο παιδί και πάνω. Τότε είχε φέρει πάνω από 2.500 γεννήσεις αυτό το μέτρο» περιέγραψε η κα Πράπα, σημειώνοντας ότι ακόμη περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν.
Όσον αφορά την απόδοση επιδομάτων, κι αυτά στο τέλος δημιουργούν… πρόβλημα, καθώς υπολογίζονται ως εισόδημα για τις οικογένειες με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η φορολογική κλίμακα και πάνω από το 50% των οικογενειών τον χρόνο να χάνουν στην πράξη κι αυτά τα πενιχρά χρήματα.

Στο πλευρό των πολύτεκνων οικογενειών βρέθηκαν κάποιοι συμπολίτες για μία ακόμη φορά πάντως, με την κα Πράπα να στέκεται στη βοήθεια της Remax και του επιχειρηματίας κου Καραγιάννη, σημειώνοντας ότι χάρη σ’ αυτή αρκετές οικογένειες έκαναν Χριστούγεννα. Επίσης αναφέρθηκε σε ανώνυμο δωρητή που βοήθησε πάρα πολύ με αγορά τροφίμων και άλλων βασικών ειδών τα οποία προστέθηκαν στις προμήθειες που έκανε ο σύλλογος προκειμένου να βοηθηθούν πολύτεκνες οικογένειες. Τόνισε δε ότι υπάρχουν πολύτεκνες οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όντας πχ άπορες, χωρίς στέγη και με προβλήματα υγείας.
Συγχρόνως η κα Πράπα ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κκ Ιγνάτιο, ο οποίος προσφέρει δια μέσου των συσσιτίων των Ενοριών και σιτίζονται πολλές πολύτεκνες οικογένειες σε όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως, ενώ τόνισε και τη στήριξη του Γέροντα Εφραίμ, σημειώνοντας ότι βοηθάει σημαντικά τις νέες οικογένειες που γίνονται πολύτεκνες καθώς και τα παιδιά τα οποία αριστεύουν σε Γυμνάσιο-Λύκειο και αυτά που περνούν στα Πανεπιστήμια.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.