Στη Βουλή από το ΚΚΕ η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Μαυροβούνι Μαγνησίας

Ερώτηση κοινοβουλευτικού χαρακτήρα κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Μεταξάς, Λαμπρούλης και Μαρίνος σχετικά με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Μαυροβούνι, μεταφέροντας την ανησυχία των κατοίκων της Μαγνησίας και ρωτούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τι προτίθεται να πράξει ώστε να αποτραπούν τα σχέδια εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι, με βάση τις απαιτήσεις των κατοίκων της περιοχής, καθώς και τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων, του Δημοτικού Συμβουλίου Ρ. Φεραίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

 

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τους Βουλευτές «μεγάλη είναι η ανησυχία των κατοίκων της Μαγνησίας βλέποντας μια σειρά από απαράδεκτες ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης για την προώθηση καταστροφικών σχεδιασμών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή Μαυροβούνι του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Πρόκειται για σχεδιασμούς που έχουν βρει την καθολική αντίθεση των κατοίκων της περιοχής που έχει αποτυπωθεί και σε αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων, του δημοτικού αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα:

Με αποφάσεις, της 2/7/2021 και 21/7/2021 το Τοπικό Συμβούλιο Καναλίων τοποθετείται αρνητικά στην πρόταση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, ζητώντας μάλιστα και από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ανάλογη απόφαση. Στις 29/7/2021 παρόμοια απόφαση παίρνει και το Τοπικό Συμβούλιο Κεραμιδίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου με διαδοχικές αποφάσεις, στις 3/8/2021 και στις 20/4/2023 αντιτίθεται στους παραπάνω σχεδιασμούς, ενώ και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με απόφασή του στις 30/9/2021 στέκεται αρνητικά στις εξελίξεις αυτές.

Ταυτόχρονα, οι πολιτιστικοί φορείς Κεραμιδίου, Κερασιάς και Καναλίων έχουν συγκροτήσει συντονιστική επιτροπή ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι, εκφράζοντας με αγωνιστικές πρωτοβουλίες αυτή την καθολική αντίθεση.

Όπως τονίζουν η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την περιοχή του Μαυροβουνίου. Το αιολικό πάρκο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί εντός μιας δασικής περιοχής με αιωνόβια δέντρα βελανιδιάς, ενταγμένης στο Δίκτυο “Natura 2000” και σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί: Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα καθώς και Ειδική Ζώνη Διατήρησης – Τόπος Κοινοτικής Σημασίας. Αυτή η περιοχή σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ένα απέραντο βιομηχανικό εργοτάξιο που πέρα από τα “τέρατα” των 127 μέτρων ύψους, των 145 μέτρων σε διάμετρο ρότορα και των έξι στρεμμάτων σε πλατεία εγκατάστασης, θα επιφέρει και άλλες καταστροφές με διάσπαρτα δομικά έργα και άλλες κατασκευές. Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή εγκατάστασης βρίσκεται δίπλα στις πλημμυρισμένες εκτάσεις της Κάρλας, που έχει συντελεστεί ήδη μια σοβαρή καταστροφή εξαιτίας των εγκληματικών ελλείψεων στην αντιπλημμυρική προστασία από το κράτος. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα επιφέρει ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στους βιοπαλαιστές αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση, αγνοώντας πλήρως την κατακραυγή των κατοίκων και με βάση το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο, που έχουν διαμορφώσει από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που επιτρέπει να προσπερνιούνται με fast track διαδικασίες ή και να πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις των φορέων και των υπηρεσιών, έχει προχωρήσει στην αδειοδότηση προς την εταιρία Ενεργειακή Μαυροβουνίου ΙΚΕ, για την τοποθέτηση 16 ανεμογεννητριών και τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή (Α.Π.:ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/54148/3588/13-7-23). Με τελευταία πράξη, μάλιστα και ημερομηνία ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ 21/5/2024, έχει εγκρίνει συγκεκριμένες τροποποιήσεις στην ΑΕΠΟ με περαιτέρω διευκολύνσεις προς την εταιρία».

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.