Στήριξη των ελαιοπαραγωγών ζητά ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός

Τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών λόγω της φετινής ακαρπίας και των καταστροφών από τη θεομηνία ζητά με υπόμνημά του  ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  Λευτ. Αυγενάκη και τον Υφυπουργό Κλιματιστικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου «σημειώνεται πως από αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου έχει διαπιστωθεί η τεράστια ζημιά που έχει γίνει τόσο στο φυτικό κεφάλαιο, όσο και στο πάγιο κεφάλαιο και στον εξοπλισμό των ελαιοπαραγωγών της περιοχής.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στον ΕΛ.Γ.Α (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις) ξεπερνούν τις χίλιες (1.000), χωρίς να υπολογίζονται οι δηλώσεις που έχουν γίνει για ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο.

Τα κυριότερα προβλήματα που έχουν επισημανθεί είναι τα εξής :

– Η καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση των παραγωγών στα ελαιοκτήματα.

-Η καταστροφή που έχει σημειωθεί σε πολλά ελαιοκτήματα, λόγω της επίδρασης των πλημμυρικών φαινομένων (διαβρώσεις, κατολισθήσεις, συσσώρευση φερτών υλικών).

– Η καταστροφή πολλών ελαιοδέντρων.

– Η καταστροφή αναβαθμίδων, περιφράξεων και λοιπών υποδομών (π.χ. γεωτρήσεις) εντός των κτημάτων.

-Η αδυναμία συγκομιδής της μικρής εσοδείας της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, που λόγω της αυξανόμενης τιμής του ελαιολάδου θα αποτελούσε ένα σημαντικό εισόδημα για τους παραγωγούς.

-Η δυσκολία εκτέλεσης των καλλιεργητικών εργασιών για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, αφού το ύψος και η φύση των ζημιών είναι τέτοιες που αποκλείεται να έχουν αποκατασταθεί στο σύνολό τους, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου,  θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων η οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, από τη στιγμή που η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί σε πολλές περιοχές την μοναδική καλλιέργεια και το μοναδικό εισόδημα για πολλούς παραγωγούς.

“Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες στήριξης για την τοπική μας οικονομία και πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος του τόπου μας”  επισημαίνει ο κ.  Μιχ. Μιτζικός».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.