Στο «Αντώνης Τρίτσης» η ανακατασκευή του Σχολείου του Ρήγα στη Ζαγορά

Υπογράφηκαν και προγραμματικές συμβάσεις για την ανακατασκευή των πλατειών σε Κισσό και Μούρεσι

Μία προγραμματική σύμβαση που θα οδηγήσει στην ανακατασκευή του Σχολείου του Ρήγα Φεραίου στη Ζαγορά υπογράφηκε σήμερα μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, με το έργο αυτό να κατέχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική αξία για όλη την περιοχή. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι προϋπολογισμού 540.000 ευρώ και θα δημοπρατηθεί άμεσα.

 

Σήμερα, στην ΠΕ Μαγνησίας βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προκειμένου να υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις έργων. Από αυτές ξεχώρισε η σύμβαση για την ανακατασκευή του Ελληνομουσείου Ζαγοράς, του ιστορικού Σχολείου, όπου μαθήτευσε ο συγγραφέας, πολιτικός, στοχαστής και πρωτεργάτης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 , Ρήγας Φεραίος.

Ο κ. Αγοραστός, μιλώντας για το έργο το χαρακτήρισε ως μεγάλης ιστορικής σημασίας για όλη την χώρα. «Ένα μεγάλο έργο πολιτισμού, αλλά και ένα μεγάλο έργο ιστορικής μνήμης, γιατί εάν κάτι μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα είναι η ιστορική, συλλογική μνήμη», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης εξέφρασε τη χαρά του για την πρόοδο αυτή, καθώς στο Ελληνομουσείο Ζαγοράς μαθήτευσε ο Ρήγας, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Άνθιμος Γαζής, αλλά και άλλοι πολλοί σημαντικοί άνθρωποι του ελληνικού πολιτισμού.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος η Βιβλιοθήκη αυτού του σχολείου είναι η βάση της σημερινής βιβλιοθήκης Ζαγοράς, όπου υπάρχουν  τα πρωτότυπα κείμενα, τα βιβλία που διδάσκονταν στο σχολείο. «Όλα αυτά με την ανακατασκευή θα εκτεθούν και θα μπορεί ο κόσμος να τα βλέπει και να τα χαίρεται. Είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας. Ευτυχώς που υπάρχει η εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια και μας βγάζει από τις δυσκολίες που ως μικρός Δήμος δεν έχουμε τεχνική επάρκεια για να φτιάχνουμε τα έργα», τόνισε ο κ. Κουτσάφτης.

Υπογραφή κι άλλων συμβάσεων

Παράλληλα υπογράφηκαν κι άλλες προγραμματικές συμβάσεις. Σε ότι αφορά στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου υπογράφηκε και η προγραμματική σύμβαση για ανακατασκευή και συντήρηση των πλατειών σε Κισσό και Μούρεσι, με τον κ. Αγοραστό να τονίζει ότι τα δύο χωριά θα έχουν δύο αναβαθμισμένες, μεγάλες, καλές, ιστορικές πλατείες.

Ο κ. Κουτσάφτης προσέθεσε πως οι πλατείες έχουν πάθει ζημιές από τις πλημμύρες του 2018, ενώ στην πλατεία του Κισσού ανακατασκευάζεται και η Αγία Μαρίνα από την Περιφέρεια. Αυτό σημαίνει, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, ότι μόλις ολοκληρωθούν τα έργα, θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική παρέμβαση στο κέντρο του Κισσού, αλλά και στο Μούρεσι.

 

Ακόμη υπογράφηκαν προγραμματικές συμβάσεις για την συντήρηση της πλατείας των Άνω Λεχωνίων, για την ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών στην Αλόννησο,  ύψους 95.840 ευρώ και για τη συντήρηση  και αποκατάσταση των καλντεριμιών  στην Αλόννησο και στο Βότσι, ύψους 134.000 ευρώ.

«Έργα που αναβαθμίζουν τις περιοχές, δίνουν ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα δημιουργούν θέσεις εργασίας. Τα έργα μας κινούν την κοινωνία και μας πάνε όλους μπροστά. Τα έργα είναι μια μεγάλη διαδικασία, μια μεγάλη μάχη δυσκολιών. Εμείς έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα πρωτόκολλο ενεργειών, που μας οδηγεί με σταθερά βήματα στην υλοποίησή τους», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.