Στο τραπέζι σύγχρονες ερμηνευτικές μέθοδοι της Αγίας Γραφής

Διεθνές Συνέδριο για την Καινή Διαθήκη ξεκίνησε στο Βόλο

Οι σύγχρονες ερμηνευτικές μέθοδοι της Αγίας Γραφής, ώστε να μπορεί να κατανοήσει κάποιος τη σημερινή εποχή το λόγο του Θεού, αποτελεί το αντικείμενο διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ορθόδοξη Ερμηνευτική της Καινής Διαθήκης: ιστορία, θεωρία, προοπτικές», που ξεκίνησε σήμερα στο Βόλο και ολοκληρώνεται την Κυριακή, παρουσία διακεκριμένων ακαδημαϊκών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το συνέδριο διοργανώνει ο τομέας μελέτης της χειρόγραφης παράδοσης της Καινής Διαθήκης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και έρχεται να μελετήσει τη σχέση των νέων με τις παλιότερες ερμηνευτικές μεθόδους στην προσέγγιση της Αγίας Γραφής.

Από τότε που υπάρχει η Αγία Γραφή μέχρι σήμερα, κάθε εποχή έχει τις δικές της ερμηνευτικές μεθόδους, που έγιναν ανά τους χρόνους, για να προσεγγιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το νόημα της Αγίας Γραφής, δήλωσε ο Μιλτιάδης Κωνσταντίνου καθηγητής Παλαιάς Διαθήκης του Τμήματος Θεολογίας και κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
«Η Αγρία Γραφή είναι ο λόγος του Θεού, που έχει διαχρονική ισχύ. Κάτι που ίσχυε πριν από 1000 χρόνια για τους; Βυζαντινούς ή 3000 χρόνια για τους Εβραίους, ισχύει και σήμερα, με τη διαφορά ότι για να μπορέσει να ισχύει κάτι σε όλες τις εποχές θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να το κατανοήσει κανείς, μέσα στη δική του εποχή», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ο ίδιος είπε ότι δεν αλλάζει το περιεχόμενο του κειμένου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το προσεγγίζουμε και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε στη ζωή μας, γιατί οι εποχές αλλάζουν, οπότε θα πρέπει και εμείς να βρίσκουμε τρόπο να κάνουμε το λόγο του Θεού να τον κάνουμε εφαρμόσιμο σήμερα, κάτι που για να γίνει πρέπει να τον ερμηνεύσουμε.
Ο καθηγητής Θεολογίας είπε για την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου ότι έχει δώσει πάτρα πολλά στα Θεολογικά πράγματα της χώρα μας και έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό που δεν μπορούν να καλύψουν από τη φύση και την αποστολή τους τα Πανεπιστήμια.

Από την πλευρά του ο John Fotopoulos, καθηγητής του Saint Mary’s College της Indiana του Σικάγο των ΗΠΑ, είναι Ελληνοαμερικανός τρίτης γενιάς και εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και ελπίδες για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, αν και πρέπει να αντιμετωπιστούν λίγο καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Όπως είπε δεν αρκεί να μένουμε στο παρελθόν, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. «Είμαστε άριστοι και έχουμε μεγάλη παράδοση στην επίλυση θεολογικών προβλημάτων, αλλά πρέπει να προσαρμόσουμε την παράδοση αυτή στη σύγχρονη εποχή», δήλωσε.

ΔΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΠΑΝΕΛ
Ο Θανάσης Παπαθανασίου, διδάκτωρ Θεολογίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και διευθυντής του θεολογικού περιοδικού «Σύναξη» ανέφερε ότι στο Συνέδριο θα εξεταστούν οι μέθοδοι ερμηνείας της Αγρίας Γραφής, καθώς η βιβλική επιστήμη εξελίσσεται μέσα στο χρόνο.
Ο ίδιος τόνισε ότι στο Συνέδριο κλήθηκαν και άνθρωποι που εργάζονται σε άλλα πεδία, για να συζητήσουν πως μπορεί να ερμηνευτούν επίμαχα σημεία ή γενικότερα το πνεύμα των Ευαγγελίων.

Ο κ. Παπαθανασίου θα αναφερθεί σε απόσπασμα του πρώτου Ευαγγελίου του Ματθαίου και συγκεκριμένα στις τελευταίες αράδες που ο αναστημένος Χριστός έχει δώσει εντολή στους μαθητές του «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» και ο ίδιος ερεύνησε ότι τους τελευταίους αιώνες το χωρίο είχε ερμηνευτεί από τη δυτική ιεραποστολή ως ένα χωρίο που έδινε ώθηση στην αποικιοκρατία, ενώ στη συνέχεια διαπίστωσε ότι αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες θεολογικές τάσεις που απορρίπτουν την αποικιοκρατική ανάγνωση και προτείνουν ερμηνείες που μιλούν για ένα απελευθερωτικό μήνυμα προς όλους τους λαούς χωρίς διακρίσεις και προχωρούν σε πολλές πλευρές της ανθρώπινης ζωής και όσον αφορά στη γυναικεία παρουσία μέσα στην Εκκλησία. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, οι πρώτοι στους οποίους μίλησε ο αναστημένος Χριστός ήταν γυναίκες μαθήτριες, στους άντρες μίλησε σε δεύτερο χρόνο και στο χωρίο αυτό ο Χριστός δίνει υπόσχεση στους μαθητές ότι θα είναι μαζί τους σ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας και αυτό σημαίνει στην καθημερινότητα, στους αγώνες και στους αδύναμους ανθρώπους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.