Συμβουλευτική ζητούσαν γονείς εν μέσω της πανδημίας από την «Πρόταση Ζωής»

Στήριγμα οι ψυχολόγοι και οι συνεργάτες του Κέντρου στις οικογένειες της Μαγνησίας

Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση έφερε μαζί της νέα συναισθήματα, πιο έντονα, με τις σχέσεις να μεταλλάσσονται και τις κοινωνικές επαφές να μειώνονται αισθητά. Παιδιά και γονείς, ήρθαν αντιμέτωποι με τη διαχείριση όλων αυτών των συναισθημάτων, αλλά και με συμπεριφορές που δεν είχαν δει μέχρι πρότινος.                          Οι ψυχολόγοι και οι συνεργάτες του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής», παρά τα νέα δεδομένα, στάθηκαν δίπλα στις οικογένειες της Μαγνησίας, που ζήτησαν συμβουλευτική, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σωστά και υπεύθυνα σ’ αυτή την υγειονομική, αλλά και πολλές κοινωνικές προεκτάσεις, κρίση.                                                 Οι κυρίες Μαρία Μπακατσέλου και Ζωή Γώγου, ψυχολόγοι στην «Πρόταση Ζωής» μίλησαν στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή για όλη την πορεία της πανδημίας σε σχέση με τις ανάγκες των οικογενειών.

Συμφωνα με την κ. Μπακατσέλου η περίοδος του εγκλεισμού, τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητα, προβλημάτισαν πολλά άτομα και κυρίως γονείς, οι οποίοι στράφηκαν στο  Κέντρο και ζήτησαν συμβουλές ως προς τη διαχείριση της νέας κατάστασης. Μάλιστα, οι ψυχολόγοι του Κέντρου βρίσκονταν στις επάλξεις όλο αυτό το διάστημα, τείνοντας χείρα βοηθείας αυτή τη φορά μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Συμβουλές για την επικοινωνία

Οι ανησυχίες των γονιών, όπως σημείωσε η κ. Μπακατσέλου περιστρέφονταν στο πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν στα παιδιά τους, τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η κατάσταση και ζητούσαν συμβουλές έτσι ώστε να αναπτύξουν την επικοινωνία εντός των οικογενειακών τειχών και κυρίως ως προς τα παιδιά τους.

«Υπήρχαν προβληματισμοί και οι οποίοι συνεχίζουν και υπάρχουν κι έχουν σχέση με την επικοινωνία  μέσα στην οικογένεια και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Υπήρξαν γονείς που συνεχίζουν να θέλουν, παρά την νέα αυτή κατάσταση, να αποκτήσουν δεξιότητες τέτοιες για να ανταπεξέλθουν καλύτερα στο ρόλο τους», σημείωσε η κ. Μπακατσέλου, η οποία συμπλήρωσε πως στο Κέντρο απευθύνθηκαν αυτή την περίοδο και άτομα που είχαν ζητήματα με την κατάχρηση αλκοόλ.                                 Η κ. Ζωή Γώγου σχολιάζοντας από την πλευρά της τα καινούργια και πρωτόγνωρα δεδομένα της ζωής, επεσήμανε ότι «μια περίοδος εγκλεισμού επιτείνει την ψυχική δυσφορία στον άνθρωπο και κυρίως άνθρωποι που μπήκαν επιβαρυμένοι σε όλη αυτή την ιστορία της καραντίνας και του εγκλεισμού, δυσκολεύτηκαν ακόμη περισσότερο». Γι’ αυτο και συμπλήρωσε αναζήτησαν πολλοί βοήθεια από την Πρόταση Ζωής.

 

Μπορούμε όμως να βγούμε αλώβητοι από αυτή την περιπέτεια που εξακολουθούμε να ζούμε; «Είναι ένα θέμα πολύ ατομικό. Ο αντίκτυπος για τον καθένα θα είναι πολύ διαφορετικός, ανάλογα με τις αντοχές, με τις εμπειρίες και την ανθεκτικότητα του καθενός. Όμως είμαστε ανθεκτικοί και προσαρμοστικοί και μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε την κατασταση, αρκεί να αναγνωρίζουμε τα κομμάτια της έντασης, της δυσφορίας και του στρες που σίγουρα θα είναι πιο έντονο επειδή έχει κρατήσει και πολύ αυτή η κατάσταση. Το ζήτημα είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε αυτές τις εντάσεις και το στρες και όταν δούμε ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να τα διαχειριστούμε, τότε να απευθυνθούμε σε κάποιο ειδικό», είπε η κ. Μπακατσέλου.

Διαδικτυακές ομάδες γονέων

Κι επειδή οι αναζητήσεις είναι πολλές, όπως και τα ερωτήματα, το Κέντρο Πρόληψης «Πρόταση Ζωής» παρά τις δυσκολίες που φέρνει η πανδημία συνεχίζει με τις ομάδες γονέων, αυτή τη φορά με διαδικτυακές, ζωντανές, αμφίδρομες συναντήσεις, από τις οποίες δεν θα λείπει η αλληλεπίδραση.

Στις ομάδες γονέων που ξεκινούν τη δράση τους στις 26 Φεβρουαρίου θα γίνονται διαδικτυακές συναντήσεις όπου οι γονείς μαζί με τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς του Κέντρου θα αναλύουν διάφορα ζητήματα ενδυνάμωσης τόσο των ιδίων των γονιών όσο και της σχέσης τους με τα παιδιά.

Οι συναντήσεις στόχο έχουν την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και την εκπαίδευση, ώστε οι γονείς να αποκτήσουν δεξιότητες και να ανταπεξέλθουν καλύτερα στο ρόλο τους. Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθουν είναι ο εντοπισμός των αναγκών των παιδιών  στις νέες συνθήκες, η έννοια της αυτοεκτίμησης και πως μπορεί να ενισχυθεί τόσο η αυτοεκτίμηση του γονιού όσο και του παιδιού που είναι έννοιες αλληλένδετες. Ακόμη θα αναλυθούν θέματα που αφορούν την επικοινωνία στην οικογένεια και τις σχέσεις, με τεχνικές βελτίωσης, ενώ βασικό θέμα θα αποτελέσει η πειθαρχία και τα όρια στα παιδιά, με τις ψυχολόγους να σημειώνουν πως τα παιδιά χρειάζονται τα όρια, ώστε να μπορούν να μεγαλώνουν και να γίνουν υπεύθυνα και ανεξάρτητα.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον για τις ομάδες γονέων είναι πολύ έντονο γι’ αυτό και διαφαίνεται πως θα γίνει και δεύτερη ομάδα. Οι εγγραφές των γονέων θα συνεχιστούν έως τις 15 Φεβρουαρίου και γίνονται ή διαδικτυακά με email η τηλεφωνικα στα τηλέφωνα: 24210 38030 και 24210 38050. Να σημειωθεί πως η συμβουλευτική που παρέχεται στο Κέντρο Πρόληψης, είναι δωρεάν. 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.