Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στη Μαγνησία

Συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και πολιτιστικούς συλλόγους

Ποικίλες και πολυάριθμες είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις το μήνα Αύγουστο που συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και πολιτιστικούς συλλόγους του νομού, δίνοντας έτσι την αφορμή για ποιοτική ψυχαγωγία, για βαθιά ανθρώπινες επαφές, για όμορφες συναντήσεις και επικοινωνία μεταξύ του ντόπιου στοιχείου και των επισκεπτών της περιοχής. Ειδικότερα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου συνδιοργανώνονται:
«9ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», Άγιος Γεώργιος Νηλείας ως 11 Αυγούστου

Το 9ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» πραγματοποιείται την περίοδο 4-11 Αυγούστου 2019 στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων που διανθίζονται με προφορικές αφηγήσεις από τον κόσμο των λαϊκών παραμυθιών, των μύθων και των λαϊκών παραδόσεων, των θρύλων, των επών και των συναξαριακών ιστοριών σε συνδυασμό με ποικιλία άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως προβολές ταινιών, εκθέσεις, επιστημονικές ημερίδες, εργαστήρια και μουσικές συμπράξεις. Οι εκδηλώσεις, είναι ανοιχτές στο κοινό και απευθύνονται σε παιδικό και ενήλικο ακροατήριο, αποσκοπούν στην ανάδειξη και της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς ενώ κάθε χρόνο η ευρύτερη περιοχή γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων φίλων της παραμυθιακής αφήγησης. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» με τη σύμπραξη διαφόρων φορέων μεταξύ των οποίων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος», της «Πήλιον Όρος» κά.

«21Ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών», Πορταριά 7-8 Αυγούστου
Το 1993 ξεκίνησε η διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Πορταριά. Ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή καθώς συγκέντρωνε χορευτικά σχήματα από διάφορες χώρες και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Το φεστιβάλ αυτό διοργανώθηκε το 2010 για τελευταία φορά και μετά την ουσιαστική συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων αναβίωσε το 2018. Έτσι και φέτος, το διήμερο 7-8 Αυγούστου, χορευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με παραδοσιακές φορεσιές, συναντιούνται και πάλι στο Πήλιο, στην Κεντρική πλατεία της Πορταριάς με στόχο την προβολή και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Αθλητικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Ορμίνιο» Πορταριάς, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και φορέων της περιοχής.

«Μουσική Βραδιά» Τρίκερι 10 Αυγούστου 2019
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τρικερίου πρόκειται να διοργανωθεί στις 10 Αυγούστου 2019, μουσική βραδιά με νησιώτικα τραγούδια. Στόχος η διατήρηση και διάδοση της μουσικής παράδοσης του τόπου μας, η ποιοτική ψυχαγωγία και η προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή.

«1η Γιορτή Μελιού, Τοπικής Γαστρονομίας & Γευσιγνωσίας με τοπικά προϊόντα», Πουρί 11 Αυγούστου
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πουρίου και του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής και σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου στις 11 Αυγούστου προγραμματίζεται η «1η Γιορτή Μελιού, Τοπικής Γαστρονομίας & Γευσιγνωσίας με τοπικά προϊόντα». Η διοργάνωση έχει στόχο να αναδείξει και να προβάλει τα τοπικά προϊόντα, το μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα του Πηλίου και παράλληλα να ενημερώσει για τη διατροφική αξία και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, να προτείνει τρόπους χρήσης των τοπικών προϊόντων στη σύγχρονη κουζίνα και παράλληλα να ενημερώσει για ζητήματα ορθής γεωργικής πρακτικής και οικοτεχνίας. Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ομιλίες, ανοικτές συζητήσεις, εκδηλώσεις γαστρονομίας και γευσιγνωσίας με επίκεντρο πάντα τα τοπικά προϊόντα καθώς επίσης καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει αυθεντικές γεύσεις και τοπικά προϊόντα.