Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης δεν κατανοούν τη γλώσσα, αλλά την επεξεργάζονται μέσα από δεδομένα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Εκδήλωση στο 1ο Πειραματικό Λύκειο N. Iωνίας για «το μη κυριολεκτικό λεξιλόγιο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης»  

Με το μεγάλο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης ασχολήθηκε το 1ο Πειραματικό Λύκειο Νέας Ιωνίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Μαρτίου στο σχολείο. Καλεσμένος ήταν ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, του Τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Γαλαντόμος, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Το μη κυριολεκτικό λεξιλόγιο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης».

Η ομιλία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Καινοτόμου Δράσης «Καλλιεργώντας τον γραμματισμό Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) στο μάθημα ξένης γλώσσας στο Λύκειο» και των εργασιών του Ομίλου Καινοτομίας «ΜαθΑ.Ι.νουμε ΓερμανΙ.Κ.ά» με υπεύθυνη τη Βασιλική Φωτεινοπούλου, καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων της Α΄ Λυκείου, Α1 και Α4, του Ομίλου «ΜαθΑ.Ι.νουμε ΓερμανΙ.Κ.ά», του Ομίλου «Γλωσσοταξιδευτές», με υπεύθυνη την Ευτυχία Δαμάσκου, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, καθώς και εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Στο πλαίσιο της παρουσίασής του, ο κ. Γαλαντόμος ανέλυσε με άμεσο και παραστατικό λόγο, την έννοια του μη κυριολεκτικού λεξιλογίου και ανέδειξε τη σημασία και τους τρόπους της χρήσης του στην καθημερινή γλωσσική πρακτική. Μέσα από πολλά παραδείγματα, έδειξε πώς το μη κυριολεκτικό λεξιλόγιο (όπως μεταφορές, ιδιωτισμοί και μετωνυμίες) διαμορφώνει τον τρόπο που εκφραζόμαστε και κατανοούμε τη γλώσσα.

Επιπλέον, παρουσίασε και σύγκρινε τους ορισμούς των παραπάνω εννοιών σε διάφορα γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Ανέλυσε πώς αυτά επεξεργάζονται τη γλώσσα και αποδίδουν τις έννοιες, δίνοντας έμφαση στα πιθανά λάθη και τις παρερμηνείες που ενδέχεται να προκύψουν. Μέσα από αυτή την ανάλυση, εξήγησε ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης δεν κατανοούν τη γλώσσα, όπως οι άνθρωποι, αλλά την επεξεργάζονται βάσει στατιστικών μοντέλων και δεδομένων, στα οποία έχουν εκπαιδευτεί.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για εργαλεία που πρέπει να αποφεύγουμε, αλλά για μέσα που μπορούν να ενισχύσουν τη μάθηση, με την προϋπόθεση να τα χρησιμοποιούμε με κριτική σκέψη και επίγνωση των δυνατοτήτων και των περιορισμών τους.

Τέλος, ο κ. Γαλαντόμος διέθεσε το υλικό της παρουσίασής του στις εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν περαιτέρω με τους μαθητές και τις μαθήτριες, ενισχύοντας έτσι τη διδασκαλία και την κατανόηση του θέματος μέσα στην τάξη.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.