Tάνια Τσανακλίδου: «Δυστυχώς, με όλα όσα περνάμε, χάνουμε την ανθρωπιά μας… »

Μια εξομολογητική και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, με την καταξιωμένη και αγαπημένη ερμηνεύτρια

Σήμερα το κοινό του Βόλου θα έχει την τιμή και τη χαρά να απολαύσει τη μοναδική ερμηνεύτρια και «συντοπίτισσά» μας Τάνια Τσανακλίδου στο Ανοιχτό Θέατρο της Νέας Ιωνίας για μια μοναδική μουσική παράσταση, με την ονομασία «Μαγικό Κουτί», ένα κουτί που … θα γιατρέψει την ψυχή μας, όπως ακριβώς γιάτρεψε και της καλλιτέχνιδας. Η ίδια μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, με αφορμή την πολυαναμενόμενη παράσταση για τον τόπο της, που δεν είναι άλλος από τις Μηλιές, τη μαγική παράσταση, αλλά και τα κακώς κείμενα της εποχής που διανύουμε.
Θέλω να ξεκινήσω με την ιδιαίτερη αγάπη που έχετε στο Πήλιο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το αισθάνεστε πλέον ως τόπο σας;
Ναι, καθώς είναι η μόνιμη κατοικία μου και έχω, μάλιστα, ακόμη και τα εκλογικά μου δικαιώματα! Το σπίτι το αγόρασα πριν από 40 χρόνια και ζω σε αυτό τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο. Ο Βόλος δε, είναι αγαπημένη πόλη για εμένα και έχω πολλούς φίλους.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Πώς προέκυψε αλήθεια η αγάπη σας για το Πήλιο και τη Μαγνησία;

Επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Πήλιο μαζί με έναν φίλο μου το 1975 και συγκεκριμένα τις Μηλιές. Μαγεύτηκα από την ομορφιά. Έκτοτε, ακόμα κι αν είχα δύο μέρες κενό από την δουλειά, έφευγα και ερχόμουν στο χωριό. Επίσης, επισκεπτόμουν συχνά και το Χορευτό, όσο ήταν ακόμα ένας … υπέροχος και ήσυχος τόπος. Αισθάνθηκα ότι το χωριό Μηλιές θα μπορούσε να είναι η αληθινή μου πατρίδα.

Ξέρω βέβαια, ότι από μικρή, εκτός από το τραγούδι, ασχολείστε επίσης με την τέχνη της φωτογραφίας. Απαθανατίζεται μέρη και τοπία του Πηλίου; Είναι σημεία που έχετε ξεχωρίσει;

Να σας πω την αλήθεια, λόγω του Instagram που ανεβάζουν όλοι τόσες φωτογραφίες, αρνούμαι να μπω πλέον στη διαδικασία και σε αυτή τη λογική…

Περνώντας στη σημερινή συναυλία στον Βόλο, μια στάση στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας, θα μας πείτε, τι είναι το … «Μαγικό Κουτί»;

Αυτό που πρέπει να αναφέρω στον κόσμο, είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά προσωπική παράσταση και αληθινή. Μην έρθετε για… να ακούσετε δικές μου επιτυχίες, αλλά, εξαιρετικά τραγούδια άλλων καλλιτεχνών που «αγκαλιάζουν» όλο το ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα, τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’70 και έπειτα. Τα τραγούδια βοηθούν την ιστορία, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο, από την ιστορία του κάθε ανθρώπου. Οι ιστορίες των ανθρώπων περιλαμβάνουν απώλειες, αγάπη, ελπίδα, φόβο. Την παράσταση θα την χαρακτήριζα θεραπευτική. Άλλωστε, έχει θεραπεύσει ήδη τη δική μου ψυχή μετά από όλα όσα έχουμε περάσει με την πανδημία, με όλα όσα θα περάσουμε με την ακρίβεια και την επερχόμενη φτώχεια. Δυστυχώς, με όλα όσα περνάμε, χάνουμε την ανθρωπιά μας, γιατί είμαστε θυμωμένοι. Θα τρελαινόμουν εάν δεν έκανα κάτι για να ξανά βρω την ψυχή μου. Η θεραπεία της δικής μου ψυχής λειτουργεί θεραπευτικά και για τις ψυχές των άλλων, ακούγοντας τη συναυλία. Αυτή είναι η μαγεία της τέχνης. Λίγο να έχεις «ανοιχτή» την ψυχή σου στην παράσταση, θα φύγεις διαφορετικός απ’ ότι ήρθες. Θα φύγεις γεμάτος γλυκύτητα και αποδοχή. Μέσω της παράστασης θα καταλάβεις ότι δεν είσαι μόνος σου, ότι είμαστε όλοι ίδιοι και ότι είμαστε μέρος του ίδιου συνόλου. Μόνο με τη συμπόνια και την αγάπη προς τον διπλανό μας θα μπορέσουμε να πάμε παραπέρα.

Σκέφτομαι ότι οι ανάγκες τελικά για την έκφραση μέσω του τραγουδιού, δεν διαφέρουν αρκετά, είτε μιλάμε για 25 χρόνια πριν, είτε για το σήμερα;

Υπάρχουν περίοδοι στην ιστορία μας που ευνοούν κάποια ρεύματα τέχνης. Τη δεκαετία του ’70, λόγω της δικτατορίας είχαμε την ανάγκη να εκφραστούμε μέσω του πολιτικού τραγουδιού. Αργότερα, στη μεταπολίτευση, υπήρξε πλήρης απαξίωσή του, ενώ τη δεκαετία του ’80 υπήρχε η ανάγκη για τραγούδια με γέλιο. Τώρα, συμβαίνουν τραγικά πράγματα γύρω μας οπότε δεν μπορούμε να είμαστε … «τρεις λαλούν και δύο χορεύουν». Όσο περισσότερο συνειδητοποιημένοι είμαστε, όσο πιο ήρεμοι και λογικοί, τόσο θα βρούμε τον τρόπο να αντεπεξέλθουμε. Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς γιατρεύει τις πληγές μας. Βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τα ζόρια που έχουμε μέσα στην ψυχή μας.

Σταματάει ποτέ η επιθυμία ενός καλλιτέχνη να τραγουδά;

Φυσικά! Όταν δεν έχω λόγο να τραγουδήσω, δεν το κάνω. Έχω τρία χρόνια να τραγουδήσω, καθώς έκανα περισσότερο θέατρο παρά τραγούδι. Θα σας πω, μάλιστα, ότι παρότι βιοπορίζομαι από αυτό που κάνω, νιώθω ότι είμαι ερασιτέχνης και όχι επαγγελματίας. Η σχέση μου με τη μουσική είναι σχέση έρωτα και επιθυμίας. Δεν είναι λογική επαγγελματική σχέση. Άλλωστε, ως άνθρωποι, δεν είμαστε μόνο λογικοί, αλλά είμαστε και ρομαντικοί, ευαίσθητοι, κυνικοί.

Θα ΄θελα να μου πείτε, σε σχέση με την επίθεση όπως χαρακτηρίστηκε προς τους δημοσιογράφους, που φέρεστε να κάνατε σε πρόσφατες δηλώσεις σας, λέγοντας ότι «οι δημοσιογράφοι είναι υπεύθυνοι για το χάλι που ζούμε»… Τι ήταν αυτό που θέλατε να τονίσετε ;

Δεν είναι επίθεση, αλλά κριτική. Θεωρώ ότι η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα και οι δημοσιογράφοι δεν χρειάζεται να κάνουν προπαγάνδα. Η δουλειά τους είναι να αποκαλύπτουν την αλήθεια και να βοηθάνε το κοινό να έχει γνώση των τεκταινόμενων στον πολιτικό και πολιτιστικό χώρο. Αυτό όχι μόνο δεν γίνεται, αλλά πραγματοποιείται προπαγάνδα από τους δημοσιογράφους, τα Μέσα των οποίων, λαμβάνουν πολλά χρήματα, ώστε τελικά εξαγοράζεται η γνώμη τους. Πού φτάσαμε; Να μην αγοράζουμε πλέον εφημερίδες και να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Αυτό είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία. Είμαστε στον πάτο της Ευρώπης σχετικά με την ελευθερία του Τύπου.

Μήπως όμως θεωρείτε ότι πρέπει να γίνεται ένας διαχωρισμός του δημοσιογράφου με τον ιδιοκτήτη του Μέσου;

Οι δημοσιογράφοι έχουν ένα πολύ ισχυρό σωματείο. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως, γιατί είναι τόσο «χαλαρό». Δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ και δεν έχω διαβάσει ούτε ένα άρθρο πλέον, που να σχετίζεται με το τι έγινε και πώς πάνε οι έρευνες. Βέβαια, τα Μέσα της περιφέρειας, λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο γιατί δεν λαμβάνουν τα χρήματα που λαμβάνουν τα αθηναϊκά. Αν ο καθένας μας, όπου κι αν δουλεύει, αρχίσει να λειτουργεί με έναν διαφορετικό τρόπο και όχι μοιρολατρικό, θεωρώ ότι θα έρθει η αλλαγή.

Πώς θα χαρακτηρίζατε γενικότερα την κατάσταση σήμερα, από κάθε άποψη, κοινωνική, πολιτική, οικονομική;

Χθες, στις γαλλικές εκλογές η αποχή έφτασε το 53%. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίζει όλους μας. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα και θα πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Παρουσιάζει απόψε «Το Μαγικό Κουτί»

Η Τάνια Τσανακλίδου παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2022 το δεύτερο μέρος της παράστασης «Το Μαγικό Κουτί», 26 χρόνια μετά την πρώτη της πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Η ¨στάση¨ στον Βόλο και στο Ανοιχτό Θέατρο της Νέα Ιωνίας θα γίνει απόψε Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 17€ – Προπώληση15€ Προπώληση: 1. www.ticketservices.gr 2. Βιβλιοπωλείο «Λύχνος» Κ.Καρτάλη 160, 2421032916 3. Κεχαΐδης «Μουσική Ήχος Φως» Κουταρέλια 29 τηλ:2421037891. Στους χορηγούς της εκδήλωσης είναι το Ράδιο ΕΝΑ και η εφημερίδα «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.