Μπορεί το 2020 να έκλεισε με θετικό πρόσημο σε ότι αφορά το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν εργασίας στη Μαγνησία κι εκείνων που κατέβασαν ρολά, όμως ο κίνδυνος για λουκέτα σε επιχειρήσεις και κυρίως της εστίασης είναι πολύ μεγάλος. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Ο ίδιος επεσήμανε πως η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τον επιχειρηματικό κόσμο και μίλησε για την κίνηση ματ του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού τουρισμού του νομού, με την εμπλοκή όλων των επαγγελματιών και στόχο την ενιαία τουριστική προώθηση της χερσαίας Μαγνησίας και των Β. Σποράδων, τονίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Πρέπει να λειτουργήσει η αγορά
Την άποψη ότι η εμπορική αγορά θα πρέπει να επαναλειτουργήσει έστω και με τη διαδικασία του click & shop από την ερχόμενη Δευτέρα εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στην αγορά και θα πρέπει άμεσα να ανοίξουν τα καταστήματα.
Βέβαια, ο ίδιος εντόπισε το πρόβλημα που υπάρχει με τα καταστήματα εστίασης, λέγοντας πως σ’ αυτό τον τομέα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
« Κατανοούμε ότι θα αργήσει να ανοίξει η εστίαση συμβαίνει και σε άλλες χώρες αυτό, όχι μόνο στη δική μας. Αυτή τη στιγμή όμως στη Βουλγαρία η εμπορική αγορά λειτουργεί απρόσκοπτα πλην της εστίασης. Σε πολλές των περιπτώσεων δεν φορούν μάσκα, δηλαδή δημόσια έξω οι πολίτες δεν φορούν μάσκα τη φορούν μόνο σε κλειστούς χώρους. Υπάρχει μία ελαστικότητα. Εμείς θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, να εξετάζουμε αυτούς που εισέρχονται στην χώρα, να υπάρχει πιο αυστηρός έλεγχος στα σύνορα, γιατί έχουμε πάρα πολλές εμπορικές συναλλαγές με τη γείτονα Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία. Πολύ προσεκτικοί σε όσους εισέρχονται», υπογράμμισε ο κ. Μπασδάνης.
Θετικό πρόσημο στις εγγραφές/ διαγραφές
Μπορεί το πρόσημο μεταξύ των νέων εγγραφών επιχειρήσεων και των διαγραφών να είναι θετικό το 2019 και το 2020, όμως ο κ. Μπασδάνης σχολίασε πως η εικόνα αυτή επ’ ουδενί δεν σημαίνει ανάπτυξη και ευημερία, ενώ μίλησε και για το γεγονός πως πολλοί επιχειρηματίες περιμένουν τα μέτρα της κυβέρνησης, κι αν αυτά δεν επαρκούν, τότε πολύ πιθανό να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.
Ειδικότερα, ανέφερε πως το 2019 έγιναν στο Επιμελητήριο Μαγνησίας 1063 νέες εγγραφές και 758 διαγραφές, με θετικό πρόσημο 305 επιχειρήσεων, ενώ το 2020 έγιναν 921 ενάρξεις και 412 διαγραφές.
«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια καλή ανάπτυξη και ευημερία; Όχι, απλά πολλές εκ των επιχειρήσεων έχουν μπει στη διαδικασία να περιμένουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις ενισχύσεις, ιδίως την 6η και την 7η. Επέλεξαν να μην κλείσουν την επιχείρησή τους και να δουν πως θα επωφεληθούν από αυτά τα προγράμματα της κυβέρνησης, που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να στηρίξουν μία επιχείρηση που πραγματικά έχει υποστεί τα πάνδεινα στο έτος που μας πέρασε», ανέφερε.
Συμπλήρωσε δε σχετικά με τις διαγραφές πως εντοπίζεται ένα πρόβλημα, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν δηλώνουν στο Επιμελητήριο τη διαγραφή της επιχείρησής τους, γι’ αυτό και το Επιμελητήριο Μαγνησίας δεν έχει μία πλήρη εικόνα για το πόσες πραγματικά επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε διακοπή των εργασιών τους.
Μέσα στο έτος όμως το Επιμελητήριο θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση των μελών του με δική του έρευνα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η εικόνα των ενεργών επιχειρήσεων και των κλάδων όπου ανήκουν.
Αναφορικά με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μπασδάνης σχετικά με τις ενάρξεις επιχειρήσεων, επεσήμανε πως η πλειοψηφία των ενάρξεων καταγράφεται στο χώρο των υπηρεσιών κι εκεί το 50% αφορά στην εστίαση, που αποτελεί και τον βασικό τομέα του κλάδου των υπηρεσιών.
Σχολιάζοντας δε την αγωνία χιλιάδων επαγγελματιών της εστίασης, που βλέπουν επί μήνες κλειστά τα καταστήματά τους, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας σημείωσε πως ο τομέας της εστίασης έχει πληγεί περισσότερο με τα μηνύματα να μην είναι αισιόδοξα, καθώς μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει πως το 40% των επιχειρήσεων θα κλείσει το τρέχον έτος.
«Περιμένουν όλοι να δουν τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Εάν θα επωφεληθούν και σε ποιο βαθμό από μέτρα κυβέρνησης. Εάν δουν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα, θα προβούν σε διακοπή εργασιών», είπε χαρακτηριστικά.
Να βάλουν πλάτη και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων
Ο κ. Μπασδάνης, σχολίασε όμως και την καταγγελία της προέδρου της ΟΕΒΕΜ πως ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν από τους επαγγελματίας να δώσουν τη διαφορά από τη μείωση ενοικίου.
«Ελπίζω αυτό να μην αληθεύει ή να είναι οι εξαιρέσεις στον κανόνα, διότι στους καιρούς που διανύουμε είναι ανεπίτρεπτο και θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις. Από αυτές θα περιμένουμε να εισπράξουμε χρήματα. Και ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταλάβει ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Όλα αυτά τα χρόνια εισέπραττε από επιχειρήσεις συνεπείς, όλα αυτά τα χρόνια κέρδισε, τώρα και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί και να στηρίξουν την προσπάθεια των ιδιοκτητών να σταθούν όρθιοι. Εάν υπάρχουν καταγγελίες, αυτές θέλουμε να τις μάθουμε για να παρέμβουμε σε όποιο βαθμό μπορούμε», τόνισε.
Ενιαίος τουριστικός οργανισμός για τον τουρισμό
Και μπορεί όλα τα βλέμματα να έχουν στραφεί στην πανδημία και την αντιμετώπισή της, όμως το Επιμελητήριο Μαγνησίας σε στενή συνεργασία με τις ενώσεις επαγγελματιών, τις ενώσεις ξενοδόχων και τους εμπορικούς συλλόγους προχώρησε στη δημιουργία ενός ενιαίου τουριστικού Οργανισμού με στόχο την ανάδειξη της χερσαίας Μαγνησίας και των Β. Σποράδων.
«Είναι σημαντικό για μας να υπάρχει μία ενιαία ταυτότητα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όμως θα πρέπει να βγαίνουμε στις αγορές και τις εκθέσεις με μια νέα ταυτότητα. Η περιοχή μας έχει δύο αεροδρόμια, της Ν. Αγχιάλου και της Σκιάθου κι επιτέλους όλοι κατάλαβαν ότι δεν μπορεί ο καθένας μεμονωμένα να προωθεί τον δικό του τουριστικό προορισμό, αλλά ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα πράγματα. Υπογράφουμε σύντομα το καταστατικό και πολύ σύντομα ξεκινούμε και πιστεύουμε ότι αυτός ο φορέας θα παίξει σημαντικό ρόλο για τον τουρισμό της περιοχής. Ο Οργανισμός αυτός θα είναι υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου στηριζόμενος από τους ΟΤΑ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδάνης.
Παρέμβαση και για τη δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο λιμάνι
Η δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης μικρής κλίμακας στο λιμάνι του Βόλου αποτελεί διεκδίκηση των φορέων εδώ και πολλά χρόνια. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας παρεμβαίνει ακόμη μία φορά με επιστολή του προς τους αρμοδίους ώστε να γίνει πραγματικότητα.
«Πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν οι παράγοντες είτε λέγονται Βουλευτές, είτε ΤΑΙΠΕΔ, είτε Υπουργείο Ναυτιλίας, ώστε να μπει η υπογραφή από το Υπ. Ναυτιλίας έτσι ώστε μεγάλα πλοία να μπορούν να κάνουν ναυπηγοεπισκευές μικρής κλίμακας στο λιμάνι μας. Αυτό θα δώσει μεγάλη ώθηση στον βιοτεχνικό κλάδο, ιδίως στο χώρο του μετάλλου. Έχουμε τα εξειδικευμένα χέρια για να στηρίξουν τον μεγάλο τομέα που λέγεται ναυτιλία. Περιμένουμε πολλά χρόνια, η τρίτη κυβέρνηση που έχει περάσει και δεν το έχει κάνει. Πρέπει τα συμφέροντα που υπάρχουν και συνδέονται με το Πέραμα και άλλες περιοχές με ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη να καμφθούν», επεσήμανε ο κ. Μπασδάνης, συμπληρώνοντας ακόμη πως η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να βρουν τους σωστούς αποδέκτες.































