«Θα βλέπουμε τη βία να… κλιμακώνεται, με, ίσως, ακόμα πιο στυγερά εγκλήματα»

Η έγκριτη ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος, Τένια Μακρή, τονίζει ότι η κοινωνία «βράζει»

Με κλιμακούμενη βία εκτιμά ότι θα έρθουμε όλοι αντιμέτωποι από εδώ και έπειτα με τα άσχημα περιστατικά και τα στυγερά γεγονότα να δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κοινωνία μας, η έγκριτη και καταξιωμένη ψυχολόγος, καθώς και οικογενειακή σύμβουλος, κα Τένια Μακρή. Η ίδια, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, με αφορμή το θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα και τη σύλληψη της μητέρας, εκθέτοντας την προσωπική και επιστημονική της άποψη, με βάση τα ρεπορτάζ, σχετικά με το ψυχογραφικό υπόβαθρο των ανθρώπων, όμοιων με τη φερόμενη ως κατηγορούμενη μητέρα.

Με αφορμή το περιστατικό στην Πάτρα, δημιουργούνται ερωτήματα, όχι μόνο με τις εξελίξεις της υπόθεσης, καθώς αυτό είναι κομμάτι των αρμόδιων αρχών, αλλά σχετικά και με το τι γίνεται μέσα στο σπίτι  μιας οικογένειας , όταν η πόρτα κλείνει. Θα μπορούσαμε αλήθεια, να αποφύγουμε τέτοιου είδους περιστατικά;

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Το γεγονός της Πάτρας που εξελίσσεται, είναι από τα λίγα γεγονότα τα οποία αναφέρονται στην βιβλιογραφία της ψυχιατρικής. Επίσης, μιλάμε για συμπεριφορές που όταν έρχονται στην επιφάνεια μας φέρνουν όλους σε κατάσταση έκστασης, γιατί δεν μπορεί να πιστέψει το μυαλό ότι μπορεί ένας άνθρωπος να διαλέξει μια τέτοια συμπεριφορά για τη ζωή του. Όλα όσα γνωρίζουμε για τις συμπεριφορές τέτοιων ανθρώπων είναι αρκετά περιορισμένα. Τα άτομα αυτά δεν εμπίπτουν μόνο εντός των ψυχιατρικών δεδομένων, αλλά έχουν συμπεριφορές οι οποίες ανήκουν και στην κατηγορία των κοινωνικά παθολογικών συμπεριφορών. Συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν μια τέτοιου είδους συμπεριφορά είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να βρίσκονται στην επικαιρότητα, νομίζουν ότι είναι παντογνώστες, είναι άνθρωποι που έχουν την ανάγκη να κατέχουν τους άλλους ανθρώπους, αλλά και να τους ελέγχουν.

Στο συγκεκριμένο γεγονός, υπάρχει διαφορά από τα παραπάνω λεγόμενά σας;

Στην προκειμένη περίπτωση, έτσι όπως έχει αποδείξει η δημοσιογραφική έρευνα, η κυρία ζήλευε τον άντρα της σε παθολογικό επίπεδο και κάθε φορά που ένιωθε ότι έφευγε από κοντά της, σκαρφιζόταν κάποιο γεγονός, το οποίο είτε σχετιζόταν με τη δική της υγεία είτε με των παιδιών. Φτάνοντας στο τέλος, και αφού ο σύζυγος πήρε την απόφαση να χωρίσει από την σύζυγό του, η ίδια έδωσε τη χαριστική βολή για να τον τιμωρήσει, σύμφωνα πάντα με τη δική μου εξήγηση, καθώς ο πατέρας είχε μεγάλη αδυναμία στην συγκεκριμένη κόρη. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, προσπάθησε να θανατώσει το κοριτσάκι έξι ή εννιά φορές! Μπροστά σε όλα αυτά, εκστασιαζόμαστε καθώς δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι όλα αυτά επιτείνουν τη δική μας ψυχική κατάσταση, η οποία είναι ήδη βεβαρυμμένη.

Αναφέρεστε στην πανδημία αλλά και στον πρόσφατο πόλεμο ως συνθήκες;

Είτε λέγεται οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είτε πανδημία, είτε πόλεμος, είτε επερχόμενος λοιμός, είναι γεγονότα τα οποία η ανθρώπινη ψυχή δεν μπορεί να τα σηκώσει. Πιστεύω ότι θα δούμε ανθρώπους με πολύ ευαίσθητη ψυχική κατάσταση να «κλατάρουν». Θα βλέπουμε, δυστυχώς, από εδώ και πέρα τη βία να κλιμακώνεται, με, ίσως, ακόμα πιο στυγερά εγκλήματα. Γιατί; Διότι το κομμάτι της κοινωνίας το οποίο νοσεί και το οποίο καλυπτόταν με πολύ ωραίο τρόπο κάτω από την ευημερία των γεγονότων, πλέον δεν καλύπτεται. Τώρα, εφόσον έχει «ξεσκεπαστεί» όλη η κατάσταση των δυσάρεστων γεγονότων και βρισκόμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε μια κοινωνική αλλαγή στην οποία είναι δύσκολο να ενταχτούμε, αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι εκείνοι των οποίων η ψυχική υγεία είναι αρκετά ευαίσθητη θα φτάσουν στα άκρα.

Θεωρείτε ότι μπορούμε να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις, είτε είμαστε «θεατές», είτε είμαστε «πρωταγωνιστές» κάποιων καταστάσεων;

Αν μιλήσουμε για την ιστορία αυτή καθ’ αυτή, πρέπει να πούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ενορχηστρώνουν τις καταστάσεις κατάλληλα, είναι πανέξυπνοι και χειραγωγοί. Θεωρούν ότι ο τρόπος που μεταχειρίζονται τα πράγματα είναι ιδανικός και τέλειος. Θεωρούν , ότι είναι ο τρόπος που δεν πρόκειται ποτέ να ανακαλυφθεί ή να γίνει ορατός. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ζευγαριού, ο άντρας μπαινόβγαινε στη ζωή της γυναίκας, με τις ταυτόχρονες ενδιάμεσες εγκυμοσύνες, και η γυναίκα με τη σειρά της παρουσίαζε προβλήματα υγείας. Είχαν προβλήματα τα οποία ο περίγυρος της οικογένειας θεωρούσε ότι ίσως είναι φυσιολογικά. Αυτά τα συμπεραίνω από τα λίγα που έχω εισπράξει μέσω των ρεπορτάζ των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί. Η βιβλιογραφία αποδεικνύει ότι αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν σε δυσλειτουργούσες οικογένειες. Επομένως, δεν γνωρίζω εάν μπορεί να προληφθεί ένα τέτοιου είδους περιστατικό με τον τρόπο που ρωτήσατε.

Κρατώ αυτό που είπατε ότι, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση και η νέα πραγματικότητα, θα πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο διάφορα άσχημα γεγονότα.  

Είδαμε πώς αντέδρασε ο κόσμος σε όλη αυτή την κατάσταση. Συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Ο κόσμος έβγαλε τη δική του οργή και τη δική του αγανάκτηση εναντίον του προσώπου που κατηγορείται. Με αυτόν τον τρόπο πήραμε τα δείγματα μιας κοινωνίας η οποία «βράζει».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.