Θαν. Παπαδημόπουλος: Συχνές οι παραβάσεις τήρησης των μέτρων προστασίας από καύσωνα

φωτογραφία αρχείου
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, καθώς ο αριθμός των επιθεωρητών είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες

Υπάρχουν συχνά παραβιάσεις των οδηγιών του Υπουργείου Εργασίας για την αναστολή ορισμένων εργασιών, όπως οι οικοδομικές εργασίες ή οι ταχυμεταφορές, κατά τις μεσημεριανές ώρες, τις ημέρες αυτές των υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες πρέπει να καταγγέλλονται στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Στις τουριστικές περιοχές και την εστίαση, αν και η πλήρης διακοπή εργασιών μπορεί να είναι δύσκολη, πρέπει να παρέχονται περισσότερα διαλείμματα, κρύο νερό και δυνατότητα δροσιάς στους εργαζόμενους.

Σε περιπτώσεις υποχρεωτικής διακοπής εργασίας (όπως για τους ταχυμεταφορές), ο εργαζόμενος πρέπει να αποζημιώνεται κανονικά για τις χαμένες ώρες και ο μισθός του δεν πρέπει να μειώνεται.
Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Παπαδημόπουλος, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή και ανέφερε ότι η παραβίαση των συνθηκών εργασίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων, οδηγώντας σε ατυχήματα ή ακόμα και σε θανάτους.

Προσοχή και στις ευάλωτες ομάδες

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ χαρακτήρισε τις τελευταίες μέρες “καυτές” και τόνισε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τις επιχειρήσεις για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών για τους εργαζόμενους, ειδικά για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.
Όπως είπε, οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν δυνατότητα στους εργαζόμενους να δροσίζονται, να τους προσφέρουν νερό και, σε κάποιες περιπτώσεις, να τους εξασφαλίζουν χώρο για ανάπαυση, ειδικά σε ευάλωτες ομάδες εργαζομένων.

Οδηγίες και μέτρα του υπουργείου Εργασίας

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας για την αναστολή ορισμένων εργασιών, όπως οι οικοδομικές εργασίες ή οι ταχυμεταφορές, κατά τις μεσημεριανές ώρες (13.00 ως 17.00). Ο κ. Παπαδημόπουλος τόνισε επιπλέον τη σημασία της τήρησης των προβλεπόμενων διαλειμμάτων.
Παραβιάσεις και καταγγελίες
Υπάρχουν συχνά παραβιάσεις αυτών των οδηγιών, οι οποίες πρέπει να καταγγέλλονται ωστόσο στην Επιθεώρηση Εργασίας, τόνισε ο κ. Παπαδημόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραβίαση των συνθηκών εργασίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων, οδηγώντας σε ατυχήματα ή ακόμα και σε θανάτους.
Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, καθώς ο αριθμός των επιθεωρητών (4-6 άτομα για τον Βόλο και το Πήλιο) είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του γεωγραφικού και εργατικού πληθυσμού.

Ειδικές περιπτώσεις και ευπαθείς ομάδες

Σε σχέση με τις τουριστικές περιοχές και την εστίαση, ο πρόεδρος του ΕΚΒ, τόνισε ότι αν και η πλήρης διακοπή εργασιών μπορεί να είναι δύσκολη, πρέπει να παρέχονται περισσότερα διαλείμματα, κρύο νερό και δυνατότητα δροσιάς για τους εργαζόμενους.
Σε περιπτώσεις υποχρεωτικής διακοπής εργασίας (όπως για τους ταχυμεταφορές), ο εργαζόμενος πρέπει να αποζημιώνεται κανονικά για τις χαμένες ώρες και ο μισθός του δεν πρέπει να μειώνεται, ανέφερε.
Ο πρόεδρος του ΕΚΒ επισήμανε ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για εργαζόμενους άνω των 50 ετών (ιδίως σε οικοδομές) και σε βαριές βιομηχανίες με υψηλές θερμοκρασίες. Αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλάσσονται από καθήκοντα ή να τους παρέχεται κατάλληλος δροσερός χώρος, τόνισε.
Τέλος, ανέφερε ότι τις ημέρες καύσωνα δεν πρέπει να υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας για την κάλυψη χαμένων ωρών.

Τα επιδόματα αδείας

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει την καταβολή των επιδομάτων αδείας, ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Η προθεσμία για την καταβολή είναι μέχρι τα μέσα Αυγούστου, λόγω και της παροχής των ημερών αδείας.
Ο κ. Παπαδημόπουλος εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξουν προβλήματα, τονίζοντας ότι ένας ικανοποιημένος εργαζόμενος είναι πιο παραγωγικός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.