Πολλά είναι τα νέα δεδομένα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι, καθώς ζούμε στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Η λέξη και μόνο πανδημία για τους περισσότερους ήταν άγνωστη, πόσο δε μάλλον να προσπαθήσεις να ζήσεις υπό τη σκιά της.
Η επικοινωνία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που έχουν μεταβληθεί τους τελευταίους περίεργους μήνες, με τον κ. Θανάση Κωτούλα, σύμβουλο ψυχικής υγείας να επισημαίνει πως είναι φυσιολογικό ο άνθρωπος να έχει σκαμπανευάσματα στην ψυχολογία του καθώς μας έχει επιβληθεί σε όλους ένα “πρέπει” και πάει πίσω το “θέλω” μας.
Ο κ. Κωτούλας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τις διακυμάνσεις στην ψυχολογία των πολλών, την περίοδο αυτή που διανύουμε, που έχουν μεταβληθεί όλα όσα γνωρίζαμε.
“Είναι περίεργη εποχή, γιατί ό,τι ζούμε δεν είναι συνηθισμένο, το αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά και χρειάζεται να προσαρμοστούμε σε πράγματα που έχουν να κάνουν με ζωτικής σημασίας θέματα για τον άνθρωπο και την ψυχική του κατάσταση, όπως η επικοινωνία. Η επικοινωνία είναι το βασικό στοιχείο για τον άνθρωπο που είναι νοήμων ον και ο τρόπος επικοινωνίας έχει αλλάξει αφάνταστα. Τώρα ο άνθρωπος έχει έρθει σε μία θέση, που δεν του επιτρέπει να επικοινωνεί όπως επικοινωνούσε και αυτό έχει μεγάλες προεκτάσεις στην ψυχική του κατάσταση και στην εν γένει κατάστασή του.
«Πιο νευρικός και λίγο πιο ατίθασος»
Έχει γίνει πιο νευρικός, έχει γίνει λίγο πιο ατίθασος, μπορεί να έχει περισσότερες μελαγχολικές στιγμές, να πέφτει πιο εύκολα σε μία καταθλιπτική κατάσταση και γενικότερα να έχει διαταραχθεί το πως ήταν προ κορωνοϊού με αυτό που είναι τώρα”, εξήγησε αναλυτικά ο κ. Κωτούλας τονίζοντας πως τα μέτρα που έχουν επιβληθεί είναι αναμφισβήτητα για το καλό όλων μας, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν έχουν παρενέργειες.
Μάλιστα αντιπαρέβαλε τα μέτρα με τα φάρμακα, λέγοντας πως όπως τα φάρμακα αντιμετωπίζουν την ασθένειά μας και κάνουν καλό, έχουν όμως παρενέργειες, έτσι και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Μία παρενέργεια στο φάρμακο της προστασίας του κορωνοϊού είναι στην επικοινωνία και την ψυχική μας διάθεση.
Αναφορικά με τις εσωτερικές συγκρούσεις, που μπορεί να έχει κανείς στην ψυχολογία του και τα σκαμπανευάσματά του, τώρα που δεν μπορεί να ενεργήσει όπως εκείνος επιθυμεί, αλλά θα πρέπει να επικοινωνεί κάτω από οδηγίες, ο κ. Κωτούλας ανέφερε πως αυτό είναι φυσιολογικό να υπάρχει.
“Λέμε στους ανθρώπους προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους. Αυτό το επεξεργάζεται το μυαλό μας και δίνουμε κάποιες νοήσεις. Όμως έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που πραγματικά θέλει ο άνθρωπος. Δεν θέλει πραγματικά να κυκλοφορεί με μάσκα και να προσέχει την κάθε του κίνηση για να εκφραστεί. Μας έχει επιβληθεί ένα “πρέπει” και πάει πίσω το “θέλω”‘, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως στην περίοδο της καραντίνας κλειστήκαμε στο σπίτι σχεδόν αγόγγυστα γιατί το έπαιρνε η ανοχή μας ως άνθρωποι. Όμως οι αντοχές και οι ανοχές δεν είναι το ίδιο σε όλους, γι’ αυτό και βλέπουμε τώρα τους νέους που θέλουν να επικοινωνήσουν και να διαθέσουν τον εαυτό τους στην κοινωνία. Κι εμείς τους λέμε στοπ κι αυτό είναι δύσκολο.
«Αυτό που ζούμε τώρα είναι προσωρινό…»
Τέλος, ο κ. Κωτούλας μίλησε και για τον τρόπο προσέγγισης των ανθρώπων που αντιδρούν, που δυσκολεύονται να περιοριστούν στα νέα δεδομένα. “Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό που ζούμε τώρα είναι προσωρινό, περιοδικό. Κάποια στιγμή σύντομα θα λήξει, γιατί θα βγει το εμβόλιο και δεν θα υπάρχει λόγος μετά για όλα αυτά τα μέτρα. Υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους πως όλη αυτή η κατάσταση μας υπενθύμισε πως είναι καλό για την υγεία μας να προστατευόμαστε και να λαμβάνουμε μέτρα υγιεινής, ώστε να προστατεύσουν την υγεία μας όχι μόνο από τον κορωνοϊό, αλλά και από άλλες ασθένειες”, σημείωσε ο σύμβουλος ψυχικής υγείας, ο οποίος έθεσε εαυτό στη διάθεση Συλλόγων ή και σχολείων, που θέλουν να συζητήσουν το εν λόγω θέμα.