Θέκλα Καμμένου: «Ο τουρισμός αυτή τη στιγμή ματώνει»

«Είμαστε σε μια εξαιρετικά άσχημη κατάσταση, κρατάω πολλές επιφυλάξεις «, δηλώνει η τουριστική πράκτορας

Εδώ και ένα μήνα περίπου, έχει αρχίσει να λειτουργεί και επίσημα ο Τουρισμός, κομμάτι βασικό για την οικονομική βιομηχανία της χώρας. Ήδη διανύοντας το δεύτερο μισό του Ιουνίου τα γρανάζια ξεκίνησαν να λειτουργούν και να γίνονται οι πρώτες κρατήσεις. Βαδίζει όμως το τουριστικό πλάνο με τους καλύτερους οιωνούς ή μήπως όχι;
Μιλώντας στο Ράδιο Ένα και τον Γ. Καρεκλίδη, η Θέκλα Καμμένου, τουριστική πράκτορας και πρόεδρος του τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ανέφερε πως: «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, όσον αφορά το εισερχόμενο κομμάτι του τουρισμού. Βρισκόμαστε σε μια πολύ μεγάλη αβεβαιότητα. Κάθε μέρα οι ειδήσεις που παίρνουμε δεν είναι και οι καλύτερες».

Ο σημαντικός ρόλος των χωρών του εξωτερικού

Στη συνέχεια, και θέλοντας να εξηγήσει τα λεγόμενά της έφερε ως παράδειγμα τις χώρες της Αγγλίας και του Ισραήλ: «Από πλευράς αγγλικής αγοράς, που είναι μία πολύ μεγάλη αγορά, τόσο για τις Σποράδες όσο και για το Πήλιο, περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στις 24 του μήνα (σ.σ. Ιουνίου), αν δηλαδή η Ελλάδα θα ΄΄πρασινίσει΄΄. Από την άλλη ήδη ο Άγγλος Πρωθυπουργός έχει μεταφέρει το άνοιγμα της οικονομίας της χώρας ένα μήνα πίσω, τα κρούσματά τους ανεβαίνουν, ενώ υπάρχει στο προσκήνιο και η ινδική μετάλλαξη». Όσον αφορά στο Ισραήλ, ανέφερε ότι «πέρασε και μία πολιτική κρίση με πόλεμο και συνεχίζει και την περνάει. Εκτός από αυτό όμως, στο Ισραήλ, παραδείγματος χάριν, μια οικογένεια με μη εμβολιασμένα παιδιά, γυρνώντας πίσω στη χώρα της θα πρέπει να κάνουν όλα τα μέλη την υποχρεωτική καραντίνα, κάτι που είναι αποτρεπτικό. Όλα αυτά αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να κλείσουν διακοπές. Αυτό το βλέπουμε και στις κρατήσεις».
Τουρισμός και κρατήσεις
Ρωτώντας την και συζητώντας για τις κρατήσεις της Μαγνησίας εξήγησε ότι «εμείς αυτή τη στιγμή ακυρώνουμε κρατήσεις ή μεταφέρουμε κρατήσεις για το 2022. Οπότε καταλαβαίνετε ότι είμαστε σε μια εξαιρετικά άσχημη κατάσταση. Κρατάω πολλές επιφυλάξεις για την ελληνική αγορά. Όταν έχει ήδη χαθεί ο Μάιος και ο Ιούνιος και φαίνεται ότι χάνεται και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, με πολύ μεγάλη επιφύλαξη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο γιατί δεν ξέρουμε πώς θα κινηθούν οι μεταλλάξεις, δεν ξέρω ακριβώς για τι συζητάμε!».
Για να συνεχίσει, λέγοντας: «Ο τουρισμός άνοιξε, ναι, επίσημα ως όφειλε να γίνει, η χώρα έπρεπε να πει ότι ναι, ετοιμαζόμαστε. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουμε κάνει πολλά έξοδα για να δεχτούμε τουρίστες, ο καθένας στο κομμάτι του. Άλλοι σε ξενοδοχεία, άλλοι σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, άλλοι σε λεωφορεία, άλλοι στα ιστιοπλοϊκά, αλλά ουσιαστικά έχουμε μείνει όλοι με τα έξοδα αυτή τη στιγμή. Προηγήθηκε ένας χρόνος και πλήρης ανυπαρξίας και μας φοβίζει πάρα πολύ ο χειμώνας που έρχεται, καθώς το χειμώνα οι άνθρωποι του τουρισμού θα έχουμε πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα».
«Θα πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι ο τουρισμός είναι το κομμάτι που έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλα. Ο τουρισμός αυτή τη στιγμή ματώνει. Συμπάσχω με όλους τους συναδέλφους σε όλους τους οικονομικούς τομείς, αλλά δεν είναι το ίδιο με την εμπορική αγορά, δεν είναι το ίδιο με την εστίαση», τόνισε.

Ενόψει του «κλασικού διημέρου»

Το Σαββατοκύριακο μαζί με την Δευτέρα, είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, το οποίο απανταχού οι Ελλαδίτες, και ειδικά οι Θεσσαλοί, λόγω του Πηλίου, το περιμένουν με ανυπομονησία. Ως τουριστική πράκτορας και η πλέον κατάλληλη να απαντήσει, αναφέρει λεπτομερώς: «Βλέπω ότι θα υπάρξει μια κινητικότητα. Τουλάχιστον με συναδέλφους ξενοδοχείων που μιλάω κλείνουν δωμάτια για το κλασικό διήμερο. Αλλά σε επίπεδο τουριστικών γραφείων, πρέπει να σας πω ότι δεν χτυπάνε τα τηλέφωνα για τις παλιές οργανωμένες εκδρομές τις οποίες είχαμε. Πολλοί συνάδελφοί μου τουριστικοί πράκτορες θα κανονίσουν εκδρομές προκειμένου να κινήσουν τα λεωφορεία τους και να βγάλουν τα πετρέλαιά τους. Σκοπός τους να βγουν στους δρόμους και να αισθανθούν ότι επιστρέφουν σε μία κανονικότητα. Δεν νομίζω ότι η πληρότητα αγγίζει καν το 80% όπως παλιότερα, αλλά εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, αν μη τι άλλο, οι Θεσσαλοί το Πήλιο θα το προτιμήσουν».

Το δρομολόγιο που ενώνει τον Βόλο με την Κρήτη

Η τουριστική πράκτορας αναφέρθηκε και στην αερογραμμή Βόλος-Ηράκλειο με τις πρώτες πτήσεις ήδη να έχουν πραγματοποιηθεί. Η διάρκεια πτήσης είναι μιάμιση ώρα, με την πληρότητα μέρα με την ημέρα να αυξάνει και οι τιμές των πτήσεων να κυμαίνονται πλέον από τα 39 έως και τα 85 ευρώ. «Τα εισιτήρια ξεκινούν από τα 39 ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα φθηνά εισιτήρια του Αυγούστου δεν υπάρχουν πια. Υπάρχουν στα 75 και στα 85 ευρώ. Όσο ανεβαίνει η τιμή, αυτό σημαίνει ότι η πτήση αρχίζει και γεμίζει. Η εταιρεία sky express, όπως μάλλον όλες οι αεροπορικές εταιρείες, έχουν τη λογική του low cost, ξεκινούν από φθηνά εισιτήρια και βεβαίως, όσο περισσότεροι κλείνουνε και λιγοστεύουν οι θέσεις, τόσο τα εισιτήρια γίνονται ακριβότερα».
«Είναι μια καλή ευκαιρία για τους Θεσσαλούς να ταξιδέψουν στην Κρήτη με μεγαλύτερη αμεσότητα, με λιγότερα χρήματα σε σχέση με το να κατέβουν στην Αθήνα, αλλά και λιγότερο χρόνο», ανέφερε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.