Θετική η ΛΑΣ στην αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου

Σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές τονίζει ότι ως εκλεγμένος εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ψήφισε θετικά για την δημοπράτηση έργου αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού της Μακρυρράχης του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, το οποίο όμως είναι το μοναδικό αντιπλημμυρικό έργο, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «ΑΘΗΝΑ» το 2021.

Όπως αναφέρει, ορισμένες άλλες παρεμβάσεις που έκανε η περιφερειακή αρχή, δεν αποτελούν αντιπλημμυρικά έργα για την Μακρυράχη και συνολικά για τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, αλλά κυρίως αποκαταστάσεις ζημιών. Ζημιών που προκλήθηκαν ακριβώς λόγω της ανυπαρξίας των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, αλλά και λόγω αστοχιών των υφιστάμενων τεχνικών έργων, όπως αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή του έργου (π.χ. μικρό πλάτος διατομής τεχνικών, εμπόδια στην είσοδο των τεχνικών από σωλήνες και αγωγούς, φθορές σε υπάρχοντα φρεάτια και υδραύλακες που δεν αποκαταστάθηκαν).

Σύμφωνα με τον κ. Τσιαπλέ, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, και στα τεχνικά έργα που πρόσφατα εκτέλεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπάρχουν αρκετές αστοχίες.
Στη μελέτη του έργου που θα δημοπρατηθεί, δεν περιλαμβάνονται τεχνικά έργα διευθέτησης υδάτων εντός του οικισμού, ούτε έργα ανάσχεσης κατολισθήσεων και συγκράτησης πρανών.

Επίσης από τις πλημμύρες του 2018, η ΔΑΕΦΚ έχει οριοθετήσει δεκάδες περιοχές εντός των οικισμών του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, ως κατολισθαινουσες, για τις οποίες όμως δεν έχει γίνει ούτε μελέτη, ούτε καμία αποκατάσταση εδώ και πέντε χρόνια. Μεταξύ των περιοχών αυτών βρίσκονται και τμήματα στη Μακρυράχη που δεν περιλαμβάνονται στην εν λόγο μελέτη. Οι περιοχές αυτές, έχουν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, και οι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση επισκευής, αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης της περιοχής.

«Οι ευθύνες που βαρύνουν τις κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, την περιφερειακή αρχή Αγοραστού και την Δημοτική Αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου, είναι τεράστιες.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση και πριν και μετά τις καταστροφές στην Μακρυράχη και στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, σταθερά διεκδικούμε να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και αντικατολισθητικών έργων, με σωστές μελέτες και γρήγορη κατασκευή τους, τόσο στη Μακρυράχη, όσο και σε όλο τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.
Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν με αποζημίωση στο 100% των ζημιών, όπως και οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ ή άλλα κρατικά κονδύλια.
Να στελεχωθούν με προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε μηχανολογικό εξοπλισμό για να κάνουν αυτές τα αναγκαία έργα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.