Τι προγραμματίζεται τον Ιούλιο σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας

Πλούσιος ο απολογισμός και του Ιουνίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας έχει προγραμματίσει και παρουσιάζει τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας.
Αναλυτικότερα:
Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθούν στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Meta – Κίνηση» σε συνεργασία με τον Εικαστικό Σύλλογο Βόλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Κατά τον μήνα Ιούλιο θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ιστορίες θεών και ηρώων» για παιδιά 8-10 ετών και τους συνοδούς τους. Μέσα στις αίθουσες του Μουσείου σε ένα παιχνίδι αναζήτησης οι συμμετέχοντες θα ψάξουν να βρουν θεούς, θεές και τον κατ’ εξοχήν ήρωα της αρχαιότητας. Θα παρατηρήσουν τα εκθέματα για να αναγνωρίσουν τις μορφές και τα σύμβολά τους και θα ακούσουν γνωστές και άγνωστες ιστορίες γι’ αυτούς.
Παρατείνεται η λειτουργία της περιοδικής έκθεσης «Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου 1909 – 2019». Η επέτειος των 110 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου έδωσε το έναυσμα για την υλοποίηση έκθεσης στην οποία προβάλλονται τα ευρήματα αρχαίων θέσεων της Μαγνησίας, οι οποίες εντοπίστηκαν ή ταυτίστηκαν με τα αρχαία τοπωνύμια χάρη στις ανασκαφές του Απόστολου Σ. Αρβανιτόπουλου, με σκοπό να προβληθεί η δράση αυτού του σπουδαίου αρχαιολόγου και ταυτόχρονα να παρουσιαστεί το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στις ίδιες θέσεις μετά από την παρέλευση μιας και πλέον εκατονταετίας.
«Το έκθεμα του μήνα»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κάθε μήνα παρουσιάζει ψηφιακά «Το έκθεμα του μήνα». Η δράση έχει ως στόχο μέσα από τη προβολή επιλεγμένων αρχαιολογικών αντικειμένων να διηγείται στο κοινό μια νέα ιστορία από το παρελθόν. Για φέτος ήδη παρουσιάστηκαν: Απελευθερωτική επιγραφή από τους Κωφούς Αλμυρού, απεικονίσεις του θεού Έρωτα σε αντικείμενα από την Αρχαία Δημητριάδα «Η Ανάσταση» ζωγραφική παράσταση από τον Ι.Ν. Αγ. Τριάδας Ανηλίου Πηλίου και «Δύο ερυθρόμορφες λεκανίδες από το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού».
Τον μήνα Ιούλιο στο πλαίσιο της δράσης «Το έκθεμα του μήνα» θα παρουσιαστούν:
• Μία ανάγλυφη μαρμάρινη ενεπίγραφη στήλη, αναθηματική στους Διόσκουρους από την αρχαία πόλη των Φερών, το σημερινό Βελεστίνο.
• Το Κάστρο της Σκιάθου που ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τους κατοίκους της αρχαίας και βυζαντινής Σκιάθου που αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στη θέση αυτή, λόγω των πειρατικών επιδρομών.
Τον Ιούνιο ολοκληρώθηκαν οι παρακάτω δράσεις:
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας φιλοξένησε στην αυλή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου την παράσταση λήξης των μαθημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου. Το Μουσείο έλαμψε με χρώματα και χαμόγελα. Το απώτερο παρελθόν και οι παραδόσεις μας συναντήθηκαν και συνδιαλέχτηκαν με στόχο να διαμορφώσουν το παρόν και να μας οδηγήσουν στο μέλλον. Παραδοσιακές φορεσιές, μελωδίες και χοροί ενθουσίασαν το κοινό που παρακολούθησε μαγεμένο την υπέροχη παράσταση.
Πώς ήταν τα έπαθλα των αθλητών; Πού έβαζαν οι κυρίες τα κοσμήματά τους; Αυτά και άλλα πολλά για τα αγγεία και τις χρήσεις τους γνώρισαν τα παιδιά από τη Μολδαβία που διαμένουν σε ιδρύματα της χώρας τους και φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στον Άγιο Λαυρέντιο Μαγνησίας.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετείχε στις συνεδρίες του 7ου Αρχαιολογικού Έργου Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας 2018- 2021. Παρουσιάστηκαν νέα αρχαιολογικά και ανασκαφικά δεδομένα προκαλώντας το ενδιαφέρον συναδέλφων, φοιτητών και κοινού.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «θερμές ευχαριστίες στο Σωματείο “Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων” που χορήγησαν τα εδέσματα για τη δεξίωση στον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου με την οποία έκλεισε ευχάριστα η πρώτη μέρα των συνεδριών για τους συμμετέχοντες».
Ωράριο λειτουργίας και εισιτήρια
Ωράριο λειτουργίας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων αρμοδιότητας της ΕΦΑ Μαγνησίας: 08:30 – 15:30. Εισιτήρια: Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Αρχαιολογικός Χώρος Διμηνίου και Αρχαιολογικός Χώρος Ν. Αγχιάλου: 4 € κανονικό, 2 € μειωμένο (υπό προϋποθέσεις) Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και Αρχαιολογικός Χώρος Σέσκλου: 3 € κανονικό, 2 € μειωμένο (υπό προϋποθέσεις) Τελευταία είσοδος στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους: 20 λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.