Τοιχογραφίες και στην Αλβανία μέσω της UrbanAct

H UrbanAct και η VIZart επιμελήθηκαν και υλοποιούν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών σε πόλεις στην επικράτεια της Αλβανίας, το International Street Art Festival Albania (ISAFA) (A.Μ.A.P.).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το πρόγραμμα είναι πρωτοποριακό για τον παγκόσμιο «χάρτη» της τέχνης, μιας και θα “ενώσει” -με εργαλείο τη δημόσια τοιχογραφία σε μια νοητή διαδρομή πόλεις της Αλβανίας, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας. Με αυτό το εγχείρημά δημιουργούμε ταυτόχρονα ένα “μονοπάτι” γνώσης, εμπειρίας και διαλόγου.
Η πρώτη φάση του προγράμματος ολοκληρώθηκε με έξι τοιχογραφίες στην πόλη Patos σε ισάριθμα κτίρια. Με την αγαστή συνεργασία των τοπικών αρχών, και με την συμμετοχή πέντε επώνυμων καλλιτεχνών από το χώρο της παγκόσμιας σκηνής του graffiti και της streetart. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: ο Farid Rueda από το Μεξικό, η Fio Silva από την Αργεντινή, ο Μanomatic από την Ισπανία, και οι Same84 και Jamer από την Ελλάδα.
Οι τοιχογραφίες δημιουργούνται σε κτίρια χωροταξικά απλωμένα στην εκάστοτε πόλη και με θεματικές οι οποίες εμπλέκουν αρμονικά το τοπικό στοιχείο με την ιδιαίτερη πρωτοποριακή αισθητική των καλλιτεχνών.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος περιλαμβάνει τέσσερις ακόμη πόλεις, για να ακολουθήσουν το 2020 κι άλλες πόλεις. Οι δράσεις θα συνεχίζονται ανά έτος, προσθέτοντας κάθε φορά πέρα από τις δημόσιες τοιχογραφίες και συμμετοχικές δράσεις των πολιτών.
Απολαύστε ένα ταξίδι που μόνο η τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας και της streetart μπορεί να προσφέρει».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.