Το χωριό της Μαγνησίας που το όνομά του στα λατινικά σημαίνει κήπος

Το Χόρτο είναι παραθαλάσσιο χωριό, που απέχει 46 χλμ. από το Βόλο και μόλις 3 χλμ. από την Μηλίνα και την Αργαλαστή. Είναι χωριό με εντυπωσιακή φυσική ομορφιά και είναι πνιγμένο μέσα στους ελαιώνες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Πολύ κοντά βρίσκεται επίσης και το ορεινό χωριό Λαύκος, δίνοντας σας την ευκαιρία να απολαύσετε το βουνό και τη θάλασσα σε ένα αρμονικό συνδυασμό. Το Χόρτο είναι ένα πανέμορφο χωριό όπου κυριαρχεί η ηρεμία και το γαλήνιο τοπίο και αποτελεί την ιδανική βάση διαμονής, καθώς έχει εύκολη πρόσβαση σε χωριά και αξιοθέατα του Πηλίου.

Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις που προσφέρουν μοντέρνες ανέσεις και παροχές, ταυτόχρονα με το παραδοσιακό πηλιορείτικο στοιχείο. Εδώ θα απολαύσετε ηρεμία και γαλήνη, αλλά και όμορφες εμπειρίες μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως πεζοπορίες, ποδηλασία, κολύμπι, θαλάσσια σπορ, και άλλες δραστηριότητες που οργανώνονται από επαγγελματίες.

Το Χόρτο έχει όμορφες παραλίες με καθαρά νερά, μονοπάτια που περνάνε μέσα από το χωριό και οδηγούν σε ξέφωτα ή σημεία με όμορφη θέα.

Τα σπίτια και τα οικήματα του χωριού, ακολουθούν τη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον και αναδεικνύει την ομορφιά του. Για αυτό και η εικόνα του χωριού είναι πραγματικά μαγευτική, καθώς η πέτρα συνδυασμένη με το ξύλο, προσδίδει την αίσθηση του παλιού αλλά και της αισθητικής.

Το Χόρτο έχει άψογη τουριστική υποδομή, χωρίς να έχει αλλοιωθεί η φυσική ή η παραδοσιακή ομορφιά του. Οι διακοπές στο Χόρτο υπόσχονται ηρεμία και γαλήνη,ευχάριστες δραστηριότητες κοντά στη φύση, τσιπουράκι και θαλασσινούς μεζέδες κοντά στη θάλασσα, ξενοιασιά και απόλαυση, μακριά από το θόρυβο της πόλης.

 


Ιστορία
Στην περιοχή του Χόρτου τοποθετείται η αρχαία πόλη Σπάλαθρα. Αμυδρά δείγματα αυτής της παλιάς ακμής του τόπου είναι τα ίχνη ενός μονόχωρου ναού των πρώτων μεταβυζαντινών χρόνων πάνω στο οδόστρωμα του δρόμου (έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο), τα λείψανα ενός μεγαλύτερου, του Αγίου Νικολάου, στην κορυφή του υπερκείμενου λόφου, όπου επίσης πιθανολογείται η παρουσία κάποιου φρουρίου που έδωσε και στο λόφο το όνομα “Χορτόκαστρο”.

Όντας επίνιο της Αργαλαστής, και μοναδικό λιμάνι στην πλευρά του Νοτίου Πηλίου, τα Σπάλαθρα ήταν συχνός προορισμός για τα εμπορικά πλοία ιδιαίτερα επί Ενετικής εποχής. Στους Ενετούς είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το μέρος για την ποικιλλόμορφη βλάστησή του και την ομορφιά του, πράγμα που τους οδήγησε στο να αναφέρονται στο χωριό με την ονομασία “Hortus” όπου στα λατινικά σημαίνει κήπος/παράδεισος.

Ο οικισμός γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα χρόνια του Μεσοπολέμου ως διαμετακομιστικό κέντρο της ελιάς που μεταφερόταν από την ενδοχώρα του Νότιου Πηλίου προς το απάνεμο λιμάνι του Χόρτου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.