Το διαφορετικό Πάσχα της Σκιάθου

Γνωστή από τις διηγήσεις του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με το πνεύμα του να κοσμεί κάθε γωνιά της, η καταπράσινη Σκιάθος με τις σμαραγδένιες παραλίες, τα στενά καλντερίμια και τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας μας. Ωστόσο, είναι γνωστή και για ιδιαίτερό της Πάσχα.
Σε όλη την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, στο νησί της Σκιάθου -που σημαίνει «σκιά του Άθους», δηλαδή του Αγίου Όρους- τηρείται το Αγιορείτικο τελετουργικό.
Οι περίπου 6.000 μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ολονύκτιες ακολουθίες, ακολουθώντας τα ωράρια του Αγίου Όρους, με την ακολουθία του Επιταφίου να τελείται τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Καθώς ο Επιτάφιος κατεβαίνει τα σοκάκια του νησιού, ο τελάλης απαγγέλλει τους θρηνητικούς ψαλμούς και οι κάτοικοι ακολουθούν ή παρακολουθούν από τα φωτισμένα σπίτια τους.
Η ακολουθία ολοκληρώνεται το χάραμα στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών με την αναπαράσταση της «εις Άδου Καθόδου» από τους ιερείς.
Το Μεγάλο Σάββατο, μαζί με την Ανάσταση, λαμβάνουν χώρα και όλες οι προετοιμασίες για τα εορταστικά έθιμα της Κυριακής.
Το νησί κρύβει και ομορφιές θρησκευτικού χαρακτήρα, άρρηκτα συνδεδεμένες με το Πάσχα. Στις περίφημες Μονές κάποιος μπορεί να γνωρίσει τις συνήθειες και την ασκητική ζωή των μοναχών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Εξέχουσα θέση κατέχει η Μονή Ευαγγελιστρίας η οποία στην ελληνική επανάσταση το 1821, αποτελούσε καταφύγιο των οπλαρχηγών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.