To γραφικό χωριό της Μαγνησίας και οι δυο εκδοχές για την προέλευση του ονόματός του

Το Κατηχώρι βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ. μακριά από τον Βόλο, πριν από την Πορταριά. Δύο είναι οι εκδοχές προέλευσης του τοπωνυμίου “Κατηχώρι” ή “Κατωχώρι” (η διπλή ονομασία είναι πολύ παλιά, ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας). “Κατηχώρι” είναι το χωριό του Κατή. Πράγματι, το 1842, οι Κατηχωρίτες κατάφεραν να μεταφέρουν το κατηλίκι (Ειρηνοδικείο) στο χωριό τους. Έτσι, το χωριό έγινε έδρα του Τούρκου δικαστή, του Κατή, από τον οποίο πήρε το όνομά του. “Κατηχώρι”, επίσης, ονομάζεται ο Κάτω Μαχαλάς της Πορταριάς, ο οποίος στη συνέχεια αυτονομήθηκε. Αν και η πρώτη εκδοχή είναι πιο γοητευτική για τους κατοίκους του χωριού, επικρατέστερη πρέπει να θεωρείται η δεύτερη, δεδομένου ότι ο τύπος “Κατηχώρι” συναντάται πολύ πριν τα μισά του 19ου αι. στους Δημητριείς το 1791, καθώς και στη “Μερική Γεωγραφία” του Αργύρη Φιλιππίδη το 1815.

Γνωστό είναι το Φεστιβάλ του Τσίπουρου στο Κατηχώρι, στις αρχές Ιουνίου, όπου με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών γίνεται αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο παρασκευάζεται το τσίπουρο, το οποίο γεύονται μετά και οι ίδιοι οι επισκέπτες.

Εδώ, υπήρχαν ελαιοτριβεία, ένα εκ των οποίων σώζεται μέχρι σήμερα, είναι δημοτικό και παρουσιάζει σε μαθητές και επισκέπτες την παραδοσιακή παραγωγή ελαιολάδου. Υπήρχαν ακόμη τεχνίτες που δούλευαν το χαλκό, το ασήμι και το χρυσό. Οι κάτοικοι του Κατηχωρίου ασχολήθηκαν και με τη σηροτροφία, τη βιοτεχνία μεταξωτών και τη βυρσοδέψία.
Στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, οι καλλιέργειες του μήλου φιρικιού, ελιάς και αμπελιού αποτελούν τις κύριες ασχολίες των κατοίκων του χωριού.

Το 1955, στο μεγάλο σεισμό, το Κατηχώρι είχε τις απώλειές του σε δεκάδες κτήρια. Στις μέρες ανακαινισμένο επιτρέπει μια ανάπτυξη στον τουρισμό.

Μια ανάσα μακριά από τον Βόλο, διαλέξτε μια εξαιρετική διαμονή στη φύση για ξεκούραση και χαλάρωση. Επίσης υπέροχο φαγητό στα ταβερνάκια. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι βρίσκονται μέσα στο καταπράσινο, τα λουλούδια (όπως ορτανσίες) και τα τρεχούμενα νερά.

Πηγή: https://www.zoominpelion.com/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.