Το ήσυχο χωριό της Μαγνησίας που πήρε το όνομά του από ένα γέρικο δέντρο

Η Κερασιά Μαγνησίας είναι χωριό της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας. Βρίσκεται κτισμένο στις δυτικές πλαγιές του βορείου Πηλίου και ανήκει διοικητικά στον δήμο Ρήγα Φεραίου. Αναφέρεται συχνά λόγω της φυσικής της θέσης ως Κερασιά Πηλίου (η Άνω Κερασιά είναι το ψηλότερο χωριό του Πηλίου-700m) ή λόγω της πρώην επαρχίας στην οποία ανήκε ως Κερασία Βόλου. Σήμερα αποτελεί διαμέρισμα του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Το σημερινό χωριό, που και ευρύτερα γνωστό στον τοπικό πληθυσμό και ως Κάτω Κερασιά ή Καλύβια, διαπερνά ο Κερασιώτης ποταμός, που πηγάζει από τις πλαγιές του Πηλίου και εκβάλει στην λίμνη Βοιβηίδα (ή Κάρλα). Αποτελεί τόπο αφετηρίας πολλών μονοπατιών περιήγησης στο Βόρειο Πήλιο. Κατά τη διοικητική μεταρρύθμιση του σχεδίου Καποδίστρια το 1997, η κοινότητα Κερασιάς υπήχθη στο Δήμο Κάρλας, ενώ σε εκείνη του σχεδίου Καλλικράτη το 2011, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου που ανήκει διοικητικά μέχρι σήμερα.

Οι πρώτη σαφής ιστορική μαρτυρία για την Κερασιά, αναφέρεται από τον Αργύρη Φιλιππίδη και αφορά την περίοδο 1800-1815. Ο Ηλίας Λεφούσης εκτιμά την ίδρυση του χωριού γύρω στο 1600, συγχρόνως με την ίδρυση της Ιεράς Μονής Φλαμουρίου, που ιδρύθηκε το 1584. Η καταγωγή των κατοίκων είναι κατά πάσα πιθανότητα από τα Άγραφα και την Παλαιά Μιτζέλα, ίσως και από την περιοχή του όρους Όρθρυς (ή Γούρας).

Κατά τον Β´ παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε τόπος ίδρυσης της XVI Μεραρχίας και έδρα του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Την άνοιξη του 1944 σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των γερμανικών δυνάμεων κατοχής κάηκαν και οι δυο οικισμοί. Η Άνω Κερασιά από τότε ερημώθηκε ενώ τα ερείπιά της αποτελούν σήμερα μνημείο των θηριωδιών του γερμανικού στρατού.

Η Κερασιά είναι ένα ήσυχο χωριό που χωρίζεται στην Κάτω Κερασιά και στην Άνω Κερασιά, το πυρπολημένο από τους Γερμανούς χωριό. Η Άνω Κερασιά σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά της από μια γέρικη κερασιά, στην κουφάλα της οποίας οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού βρήκαν ένα καντήλι αναμμένο και την εικόνα των Αγίων Αποστόλων.

Στην Κερασιά θα βρείτε την μεγάλη πλατεία του χωριού και την παιδική χαρά. Προχωρώντας στο καλντερίμι συναντάμε το τοξωτό γεφύρι, χρονολογείται από το 1886 και έχει αναγνωριστεί ως Διατηρητέο Μνημείο, το οποίο μας οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που είναι ο πολιούχος του χωριού. Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην είσοδο του χωριού προμηνύει την ιστορία του τόπου.

Οι κάτοικοι του ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την υλοτομία και την παραγωγή κάρβουνου, αλλά και με και τις καλλιέργειες, κυρίως αμυγδαλιάς, ελιάς και αμπελιού. Από το 2014 λειτουργεί στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου το μουσείο Ηλία Λεφούση, καθώς και το Κέντρο Έρευνας και Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας στο Βόρειο Πήλιο.

Πηγή: https://lyk-kanal.mag.sch.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.