Το καλύτερο ελληνικό τυρί είναι από τη Μαγνησία

Διεθνής διάκριση στα World Cheese Awards 2019 για την Κτηνοτροφική Μαγνησίας με έδρα τον Αλμυρό

Αφού αξιολογήθηκε ένας αριθμός-ρεκόρ 3.804 συμμετοχών από 42 διαφορετικές χώρες σε μία και μόνο ημέρα στο Fiera di Bergamo, το κρεμώδες και απαλό τυρί από πρόβειο γάλα Φέτα Π.Ο.Π της Κτηνοτροφικής Μαγνησίας, με την επωνυμία Greek Family Farm, απέσπασε μια Χρυσή βαθμολογία, ενώ παράλληλα ξεχώρισε φέτος ως το κορυφαίο Ελληνικό τυρί, με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

Λαμβάνοντας χώρα στην Ιταλία για πρώτη φορά στα 32 χρόνια της ιστορίας του, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός μόνο για τυροκομικά στον πλανήτη φιλοξενήθηκε από το ετήσιο φεστιβάλ τυριού του Μπέργκαμο, το FORME και μια ολοκαίνουργια διεθνή εμπορική έκθεση γαλακτοκομικών, το B2Cheese Όταν η αξιολόγηση τελείωσε ύστερα από εννέα ολόκληρες ώρες αξιολόγησης την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, η Διεθνής Τελική Κριτική Επιτροπή απένειμε το κορυφαίο βραβείο στο τυρί Rogue River Blue από τον παραγωγό Rogue Creamery. Έτσι, οι ΗΠΑ έλαβαν το πρώτο τους βραβείο Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

Καθώς οι Ελληνικές συμμετοχές απέσπασαν συνολικά 5 Χρυσά, 10 Αργυρά και 14 Χάλκινα βραβεία, τα βραβεία World Cheese Awards παρείχαν για μία ακόμα φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη σφραγίδα ποιότητας για πολλούς παραγωγούς τυριών της χώρας. Άλλα τυριά που απέσπασαν βραβεία για την Ελλάδα φέτος περιλαμβάνουν: το Μανούρι ΠΟΠ Αρβανίτη από το Τυροκομείο Αρβανίτη Α.Ε. που κέρδισε Χρυσό βραβείο, το Καπνιστό Τυρί του τυροκομείου Σταμάτης Προίκας Α.Ε. που κέρδισε Αργυρό βραβείο και η Παλαιωμένη Γραβιέρα Σπηλιάς Bliss Point της Ορίζοντες Α.Ε που κέρδιζε Χάλκινο βραβείο.

Στο φετινό World Cheese Awards είχαμε εκπροσώπους από περισσότερες χώρες από ποτέ, καθώς τυροπαραγωγοί από 42 χώρες σε έξι ηπείρους έστειλαν τις συμμετοχές τους με πλοία, φορτηγά, τρένα και αεροπλάνο. Τυριά από χώρες όπως Αυστραλία, Χιλή, Ρωσία, Νότια Αφρική και ΗΠΑ κατέφτασαν μέσω 13 σημείων συγκέντρωσης σε όλον τον κόσμο, ενώ Οι Ιάπωνες τυροκόμοι έκαναν επίσης το ντεμπούτο τους στα βραβεία, αφού η Ιαπωνία προστέθηκε στη λίστα των χωρών που επιτρέπεται να εξάγουν γαλακτοκομικά προϊόντα στην ΕΕ στις αρχές της φετινής χρονιάς.

Όλες οι συμμετοχές κρίθηκαν σε μία ημέρα, καθώς 260 γευσιγνώστες από 35 χώρες αξιολόγησαν την εμφάνιση, τη σύσταση, το άρωμα και τη γεύση των τυριών, απονέμοντας Χάλκινα (Bronze), Αργυρά (Silver), Χρυσά (Gold) και Υπερ-Χρυσά (Super Gold) βραβεία στους επάξιους νικητές. Καθώς τα 3.804 προϊόντα έγιναν τελικά 16, τα πλήθη παρακολούθησαν τους καλύτερους γευσιγνώστες της παγκόσμιας κοινότητας του τυριού να διαβουλεύεται, για να αποφασίσουν ποιο είναι το κορυφαίο τυρί του κόσμου. Οι έμποροι τυριού, τυροκόμοι, αγοραστές, πωλητές, σεφ και αρθρογράφοι που απαρτίζουν τη Διεθνή Τελική Κριτική Επιτροπή, ανάμεσά τους ο Carlos Yescas από το Μεξικό, ο Roland Barthélemy από τη Γαλλία, ο Alberto Marcomini από την Ιταλία και η Cathy Strange από τις ΗΠΑ, παρουσίασαν τα τυριά της επιλογής τους σε ζωντανή μετάδοση στο World Cheese TV και ύστερα έστεψαν τον φετινό Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα απορρίμματα και να έρθουμε σε επαφή με την ευρύτερη κοινότητα, ο διαγωνισμός World Cheese Awards και η FORME συνεργάστηκαν με την τράπεζα τροφίμων Banco Alimentare, μια Ιταλική οργάνωση που συνέλεξε και μοίρασε το 2018 πάνω από 90.000 τόνους φαγητού σε όσους το είχαν ανάγκη. Το Banco Alimentare έλαβε πρόσκληση να συλλέξει το τυρί που διατηρήθηκε επαρκώς κατά τον διαγωνισμό, το οποίο θα προωθήσει πλέον σε 125 φιλανθρωπικές οργανώσεις εντός του Μπέργκαμο. Τα έσοδα από τη φιλανθρωπική βραδιά γκαλά του FORME, Buono come il formaggio («Μια βραδιά εξαιρετική όσο το τυρί»), που έλαβε χώρα το Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα δωριστούν επίσης για τη χρηματοδότηση επιπλέον αγορών τυροκομικών.

Πηγή: agronews.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.