Το μήνυμα του Δημάρχου Αλοννήσου Π.Βαφίνη για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821

Στο μήνυμά του με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ευρών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης αναφέρει:

Ο εορτασμός των 200 χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του Πολέμου της Ανεξαρτησίας είναι ένα θεμελιώδες γεγονός της ελληνικής ιστορίας και της εθνικής μας ταυτότητας και η ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας.

Παράλληλα, μας δίνει το έναυσμα να σκεφτούμε σχετικά με τη σημερινή θέση της χώρας μας και του μέλλοντος της.

Δυστυχώς φέτος δε θα πραγματοποιηθούν δημόσιες εκδηλώσεις στο Δήμο μας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την παλιγγενεσία εξαιτίας της δύσκολης υγειονομικής πραγματικότητας που βιώνουμε. Παρόλα αυτά, όλοι μαζί μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον εορτασμό αποδεχόμενοι τις αξίες και τα ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης. Η αγωνιστικότητα, η πίστη
προς το δίκαιο, η ενότητα, ο παραμερισμός των παθών και η απαίτηση όπως υπεράνω όλων να τίθεται το εθνικό συμφέρον, είναι οι προϋποθέσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε πολύ καλύτερες ημέρες με περισσότερη ειρήνη, δημοκρατία, ασφάλεια και ευημερία. Τότε θα έχουμε φανεί αντάξιοι των προσδοκιών των προγόνων μας και η θυσία τους θα έχει δικαιωθεί.

Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της επετείου του 1821, γιορτάζουμε και τιμούμε τα γεγονότα, κυρίως, όμως, τα διδάγματά της. Τιμούμε τον ηρωισμό των αγωνιστών και τη θυσία τους, αλλά και τις αξίες και τα ιδανικά που τους ενέπνευσαν να αφιερώσουν το υπέρτατο αγαθό: τη ζωή τους. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν τρανό παράδειγμα της αγάπης για την ελευθερία του ελληνικού λαού. Ενός λαού που αψηφώντας κάθε κίνδυνο, επιδόθηκε έναν αγώνα άνισο και τιτάνιο, που όμοιό του δύσκολα έχει καταγράψει η παγκόσμια ιστορία.

Η 25η Μαρτίου 1821 παραμένει η κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους, αφού σηματοδότησε την παλιγγενεσία του.
Οι άνδρες και οι γυναίκες που έδωσαν το παρόν τους στη μεγάλη κλήση και δόξασαν τη χώρα που τις γέννησε έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία. Ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Μιαούλης, ο Κανάρης, η Μπουμπουλίνα και η Μαυρογένους είναι μερικοί από αυτούς.

Σημαντική ήταν και η συμβολή των πολλών ανθρώπων του πνεύματος και των τεχνών ανά τον κόσμο που μέσω των συγγραφικών και των καλλιτεχνικών τους δραστηριοτήτων διαμόρφωσαν μία φιλελληνική κουλτούρα που επηρέασε έντονα την κοινή γνώμη της εποχής και ανέδειξε την Ελληνική Επανάσταση σε κορυφαίο γεγονός με αποκορύφωμα την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων και την καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στο Ναυαρίνο από τους Συμμάχους τον Οκτώβριο του 1827.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!

Πέτρος Βαφίνης
Δήμαρχος Αλοννήσου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.