Το νησί της Μαγνησίας που είναι ιδανικό καταφύγιο για χαλάρωση

Μπορεί η Σκιάθος να είναι η «βασίλισσα» των Σποράδων με τα beach bar της και την party ατμόσφαιρα, η Αλόννησος, όμως, είναι το καταφύγιο όλων όσων αναζητούν ξεκούραση και χαλαρούς ρυθμούς.

Ως γνήσιο νησί των Σποράδων, η Αλόννησος είναι καταπράσινη και έχει μαγευτικές παραλίες. Είναι το τέλειο μέρος για να χαλαρώσετε, να γευθείτε καλό φαγητό, να ξεκουραστείτε αλλά και να απολαύσετε υπέροχες βουτιές. Η Αλόννησος είναι επίσης γνωστή για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, που φιλοξενεί την μεσογειακή φώκια Monachus Monachus και τη Διεθνή Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής.

Οι παραλίες

Όταν ένας ταξιδιώτης επιλέγει έναν προορισμό για διακοπές, συνήθως τα κριτήρια είναι δύο: οι παραλίες και το φαγητό. Η Αλόννησος έχει και τα δύο. Αν επιθυμείτε οργανωμένες παραλίες, τότε θα πάτε στη Χρυσή Μηλιά στα ανατολικά, με τη σκούρα άμμο, το υπέροχο πευκοδάσος στο φόντο και τα διάφανα νερά ή στο Κοκκινόκαστρο, ακριβώς από πάνω, με την κόκκινη άμμο ανάμεικτη με βοτσαλάκια. Παραδίπλα, θα βρείτε τον Λεφτό Γιαλό που είναι ένα όνειρο. Πλούσιο πράσινο γύρω γύρω, παραλία με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Λίγο πιο βόρεια, βρίσκεται η μακρόστενη βοτσαλωτή παραλία του Αγίου Δημητρίου, που έχει χώρο για όλους, δηλαδή για όσους θέλουν ξαπλώστρες και ομπρέλες και για όσους θέλουν να φέρουν τον δικό τους εξοπλισμό. Πιο όμορφο σημείο, η μικρή γλώσσα που μπαίνει στη θάλασσα στο πίσω μέρος της οποίας βρίσκεται ένας μικρός υγροβιότοπος. Στα νότια ο Μεγάλος Μουρτιάς είναι εύκολος στην πρόσβαση και έχει ταβερνάκια.

Υπάρχουν φυσικά και μη οργανωμένες παραλίες οι οποίες συνήθως προσφέρουν περισσότερη ησυχία. Όμορφη παραλία, που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα κατηφορικό μονοπάτι, είναι ο Άγιος Πέτρος, ένα κολπάκι περιτριγυρισμένο από πράσινο με ωραία νερά. Ο Μικρός Μουρτιάς δίπλα στον Μεγάλο με τα κρυστάλλινα νερά, επίσης αξίζει τον κόπο. Οι Σπαρτίνες είναι από τις παραλίες που είτε τις λατρεύεις είτε όχι, αρκετά απομονωμένη, έχει βράχια αλλά προσφέρει περισσότερη ησυχία. Το Βύθισμα στα νότια, έχει σχετικά δύσκολη πρόσβαση.

Οι δραστηριότητες

Η Αλόννησος είναι ίσως το πιο γνωστό νησί για καταδύσεις. Εδώ, βρίσκεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων που περιλαμβάνει το νησί αλλά και τα υπόλοιπα μικρότερα που βρίσκονται κοντά του και αρκετές βραχονησίδες καθώς και το πρώτο Υποθαλάσσιο Μουσείο με ευρήματα του 5ου αιώνα π.Χ. κοντά στο νησί της Περιστέρας. Τα νερά της περιοχής κρύβουν επίσης και ναυάγια των βυζαντινών αλλά και νεότερων χρόνων. Αν λοιπόν είστε λάτρεις των καταδύσεων έχετε έναν ακόμα λόγο για να έρθετε στην Αλόννησο. Μπορείτε επίσης να κάνετε ποδηλασία, καγιάκ και φυσικά πεζοπορία. Το νησί διαθέτει ένα μεγάλο σηματοδοτημένο περιπατητικό δίκτυο που αγγίζει περίπου τα 40 χλμ. Μπορείτε να περπατήσετε το φαράγγι του Καστανορέματος που βγάζει στην μικρή παραλία Στροβίλι ή να κάνετε μια σύντομη βόλτα στον Καλόβουλο, στα νοτιοδυτικά, αργά το απόγευμα, περπατώντας τον χωματόδρομο που πηγαίνει γύρω από τη βάση του βουνού για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.

Όμορφο μονοπάτι είναι και το κυκλικό που ξεκινά από την Παλιά Αλόννησο, πάει προς το Πατητήρι, συνεχίζει προς την παραλία του Μεγάλου Μουρτιά και καταλήγει πάλι στη Χώρα περνώντας μέσα από πευκοδάση ενώ δίνει την ευκαιρία για βουτιές. Για μια πιο ανηφορική διαδρομή με όμορφη θέα, πάρτε το μονοπάτι από την Παλιά Αλόννησο για την κορυφή του Καλόβουλου στα 325 μ. υψόμετρο. Η θέα είναι μοναδική και φθάνει μέχρι απέναντι στη Σκόπελο. Υπάρχουν ακόμα πολλές διαδρομές μεγάλες και μικρές που περνούν από χωράφια, πευκοδάση, παραλίες, ξωκλήσια και κορυφές.

Οικισμοί

Δύο είναι οι κύριοι οικισμοί στην Αλόννησο, η Χώρα και το Πατητήρι. Η Χώρα ή Παλιά Αλόννησος είναι πανέμορφη. Ένας λαβύρινθος από στενά σοκάκια με γραφικά σπιτάκια με μουριές, κληματαριές και ολάνθιστες βουκαμβίλιες να δίνουν χρώμα. Η θέα από εδώ είναι μοναδική. Το λιμάνι, το Πατητήρι, στα νοτιοανατολικά είναι το πιο κεντρικό σημείο του νησιού αν και στερείται τις γραφικότητας της Χώρας.

O Ρουσούμ Γιαλός είναι ένας μικρός οικισμός δίπλα ακριβώς στο Πατητήρι, που φιλοξενεί μια όμορφη παραλία με καθαρά νερά και παραδίπλα βρίσκεται ο οικισμός Βότση, ένα γραφικό λιμανάκι με πολλά καϊκάκια και μια μικρή παραλία. Άλλο ένα μικρό λιμανάκι με ταβερνάκια και κάποια σπίτια είναι η Στενή Βάλα, ένα μικρό ψαροχώρι και αυτό στην νοτιοανατολική πλευρά της Αλοννήσου. Βόρεια της Στενής Βάλας και σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και ο οικισμός Καλαμάκια που και αυτός έχει ένα μικρό λιμανάκι και κάποιες ελάχιστες προτάσεις διαμονής. Ένα μέρος ιδανικό για να αποκοπείτε από τα πάντα.

Βόλτες με σκάφος

Αξίζει να γυρίσετε την ακτογραμμή της Αλοννήσου αλλά και των γειτονικών νησιών με σκάφος για να ανακαλύψετε πανέμορφες κρυφές παραλίες όπως αυτές στην Περιστέρα ή για να επισκεφθείτε το μοναστήρι του 12ου αιώνα στο νησί της Κυρά-Παναγιάς ή το τοσοδούλι νησί Παππούς με το μικρό πέτρινο εκκλησάκι ή τη Σκάντζουρα με την εγκαταλελειμμένη μονή της Ευαγγελίστριας. Φανταστική και η αμμουδερή παραλία της Ψαθούρας στη νότια πλευρά της.

Τοπικές γεύσεις

Το νησί φημίζεται για τα ψάρια του και κυρίως, για τον τόνο του γι’ αυτό μη διστάσετε να δοκιμάσετε παρασκευές με τόνο, ψαρόσουπα αλλά και αστακομακαρονάδα καθώς και φρέσκα ψαράκια τηγανιτά ή στα κάρβουνα. Στα must και η τυρόπιτα που φτιάχνουν στο νησί αλλά και οι λουκουμάδες με μέλι και κανέλα που εδώ τους λένε φουσκάκια. Δοκιμάστε επίσης τα χαμαλιά, τη δική τους εκδοχή των αμυγδαλωτών, το ρυζόγαλο και την καρυδόπιτά τους. Έχουν επίσης και πολύ καλά κρέατα και κυρίως κατσικάκι.

 

 

Πηγή: https://www.travel.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.