Το παραθαλάσσιο χωριό της Μαγνησίας με τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν

Αρχικά ένα μικρό αλιευτικό λιμάνι, σήμερα το Καλά Νερά είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα του Δυτικού Πηλίου. Προτιμάται τόσο για τη μεγάλη του παραλία όσο και για τη γειτνίασή του με τον Βόλο (20 λεπτά), εύκολα προσβάσιμο μέσω του κύριου παραλιακού δρόμου.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές το όνομα του χωριού προέρχεται από τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν σε αφθονία στην περιοχή.

Τα Καλά Νερά είναι ένας όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός χτισμένος πάνω στην καταπράσινη ζώνη του Παγασητικού κόλπου, στην πλευρά του κεντρικού Πηλίου. Περιβάλλεται κυρίως από πλατάνια και ελιές ενώ διαθέτει μια όμορφη αμμουδερή παραλία, που έχει τιμηθεί και με γαλάζια σημαία. Η θαλασσινή αύρα, το πράσινο περιβάλλον γύρω γύρω και τα γραφικά μεζεδοπωλεία κατά μήκος του παραλιακού δρόμου ενθουσιάζουν τον επισκέπτη. Είναι αρκετά αναπτυγμένο τουριστικά παρέχοντας, έτσι, πολλές ανέσεις για διαμονή και ευκαιρίες για διασκέδαση σε όποιον βρεθεί εκεί.

Ως έτος ίδρυσης του χωριού θεωρείται το 1928, οπότε αναγνωρίστηκε ως κοινότητα, ενώ το όνομά του τα λέει όλα. Το άφθονο και καλής ποιότητας νερό που ρέει από τις δεκάδες βρύσες του οικισμού ήταν αυτό που χάρισε στον τελευταίο το όνομα Καλά Νερά. Δοκιμάστε και εσείς λίγο από το νερό αυτό και δε θα χάσετε. Στον οικισμό λειτούργησε και η πρώτη βιομηχανική μονάδα του Πηλίου, η Ελαιουργία και Σαπωνοποιία των αδελφών Σαραφόπουλου, και η οποία χάρισε στο μέρος ιδιαίτερη φήμη.

Στον οικισμό υπάρχουν πολλά πλακόστρωτα καλντερίμια, προσφέροντάς σας έτσι την ευκαιρία για εξερεύνηση του χώρου και παράλληλα για σωματική άσκηση. Για τους λάτρεις δε της πεζοπορίας υπάρχουν γραφικά μονοπάτια που ξεκινούν από τον οικισμό και οδηγούν μέχρι πάνω στις Πινακάτες, στις Μηλιές και στη Βυζίτσα.

Όπως όλα τα μέρη του Πηλίου, έτσι και τα Καλά Νερά διαθέτουν τη δική τους εκκλησία. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο εκκλησιαστικό μνημείο, αφιερωμένο στη Θεοτόκο, που ξεχωρίζει για το πανύψηλο και εντυπωσιακό καμπαναριό-ρολόι του.

Έξω από τον οικισμό και πολύ κοντά σε αυτόν, υπάρχουν άλλοι δύο οικισμοί, που προσφέρονται για επίσκεψη. Ο ένας από αυτούς είναι ο οικισμός Ογλά, όπου θα συναντήσετε και τις γραμμές του τρένου από όπου περνά ο Μουτζούρης. Περπατήστε κατά μήκος των γραμμών και αφουγκραστείτε το θόρυβο του φουγάρου ενώ μην φύγετε από εκεί αν δεν επισκεφτείτε και τις γύρω ομορφιές. Ο δεύτερος είναι ο παλιός οικισμός Αργυραίικα, όπου αν βρεθείτε θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Και εφόσον κουραστείτε από τις βόλτες, πηγαίνετε για μπάνιο στην εξαίσια παραλία των Καλών Νερών, με τα πεντακάθαρα νερά του Παγασητικού. Δίπλα από την παραλία υπάρχει και το μικρό λιμάνι του οικισμού, όπου δένουν βαρκούλες και σκάφη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.