Τον Μάρτιο ξεκινάει η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου της ΕΒΟΛ

Μια επένδυση της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ

Τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι εργασίες εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου που σχεδιάζει η γαλακτοβιομηχανία του αγροτικού συνεταιρισμού ΕΒΟΛ στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, καθώς στον τελευταίο διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κατατέθηκαν εννιά αιτήσεις για τη δημιουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 711,69 MW. Ο διαγωνισμός αφορά τόσο αιολικά πάρκα όσο και φωτοβολταϊκά.

Η ανώτατη τιμή απορρόφησης της ενέργειας από τις εν λόγω μονάδες έχει καθοριστεί σε 61,32 Euro/MWh. Σύμφωνα με τους όρους της δημοπρασίας, το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% πλέον της δημοπρατούμενης ισχύος για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι – εφόσον όλες οι αιτήσεις κριθούν τυπικά ορθές, η δημοπρατούμενη ισχύς θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 507 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, μέσα στο Μάρτιο θα αρχίσει η κατασκευή του φωτοβολταικού πάρκου που σχεδιάζει η γαλακτοβιομηχανία του αγροτικού συνεταιρισμού ΕΒΟΛ στο νομό Μαγνησίας. Η γαλακτοβιομηχανία υλοποιεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 54 MW, μια επένδυση της τάξης των 30 εκατ. €, που καλύπτεται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού ΕΒΟΛ Νικήτα Πρίντζο αναμένεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 10 MW. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του έως το τέλος του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση 30 MW.

«Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ γίνονται για να μπορέσουμε να παρέχουμε ένα επιπλέον εισόδημα 7.000 € ετησίως σε κάθε αγρότη» τόνισε ο κ. Πρίντζος. Βάσει της μελέτης που έχει κάνει ΕΒΟΛ οι αγρότες μετά τον τρίτο χρόνο της επένδυσης θα έχουν ένα εισόδημα της τάξης των 4.000 € το χρόνο το οποίο και θα φτάσει μετά από έξι χρόνια στις 7.000 € ετησίως. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου επενδυτικού σχεδίου θα ακολουθήσει και δεύτερο.
Στόχος της γαλακτοβιομηχανίας είναι σε μια πενταετία να προσφέρεται στήριξη στο εισόδημα συνολικά 2.000 παραγωγών μελών του συνεταιρισμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.