Τον Οκτώβριο το «7ο Tsagarada Escape Festival»

Μια φθινοπωρινή απόδραση στο Πήλιο στις 3 – 6 Οκτωβρίου 2019

Το φετινό Tsagarada Escape Festival φοράει τα φθινοπωρινά του και μετατρέπεται σε μια ξεχωριστή απόδραση, μέσα στο μαγικό πολύχρωμο τοπίο που εκείνη την εποχή καλύπτει τις πλαγιές του ανατολικού Πηλίου!

Ο Τουριστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Τσαγκαράδας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων, με την στήριξη του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, σας καλούν για άλλη μια φορά σε μια διοργάνωση, με ένα πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων και παράλληλων θεματικών και μουσικών εκδηλώσεων, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της πιο πολύχρωμης εποχής του χρόνου.

Κατάβαση φαραγγιών, πεζοπορία, ιππασία, τοξοβολία, θαλάσσιο καγιάκ, αναρρίχηση, paintball,
γιόγκα, μυθολογικό κυνήγι θησαυρού, θεματική ενότητα αφιερωμένη στον αγροτουρισμό που θα εστιάσει στο κάστανο και τα υπόλοιπα τοπικά προϊόντα της εποχής, μουσικές βραδιές και άλλες εκδηλώσεις θα γεμίσουν τις μέρες αλλά και τις νύχτες μας.

Οι επαγγελματίες, οι φορείς, οι αθλητικοί σύλλογοι, αλλά και όλοι όσοι για χρόνια έχουμε συνεργαστεί γι αυτό το εγχείρημα, σας περιμένουμε για άλλη μία φορά στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού μας, για να περάσουμε μαζί ατελείωτες ώρες απολαυστικής δράσης αλλά και χαλάρωσης, με φόντο τη φθινοπωρινή χρωματική πανδαισία του μαγικού βουνού!

Το Φεστιβάλ Ορεινών & Θαλάσσιων Δραστηριοτήτων Τσαγκαράδας – Tsagarada Escape Festival – πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2013, μετά από μια ιδέα που αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών του Τουριστικού & Αναπτυξιακού Συλλόγου Τσαγκαράδας.

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε το 2011 και πεδίο δράσης του είναι η γενικότερη προβολή και ανάπτυξη της Τσαγκαράδας και του Πηλίου, μ’ ένα πλήθος δράσεων τουριστικού, πολιτιστικού, ιστορικού, φυσιολατρικού και περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα.
Μερικές από αυτές είναι θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και πανηγυριών, καθαρισμοί και διάνοιξη μονοπατιών και καλντεριμιών, καθαρισμοί ακτών, δράσεις τουριστικής προβολής όπως συμμετοχές σε εκθέσεις τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαδικτυακή και τηλεοπτική προβολή, παραγωγή έντυπου και ψηφιακού υλικού κ.α.

Το Φεστιβάλ Τσαγκαράδας ήταν μια στοχευμένη ενέργεια με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του εναλλακτικού τουρισμού και των υπαίθριων δραστηριοτήτων, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Να τονίσουμε πως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χερσονήσου, με τον μοναδικό συνδυασμό μιας μαγευτικής ακτογραμμής με ποικιλόμορφα πεδία και ενός ορεινού όγκου με πλούσια βλάστηση και βιοποικιλότητα, που ξεκινάει λίγα μέτρα πάνω από τις πανέμορφες παραλίες του Αιγαίου και του Παγασητικού, καθιστούν το Πήλιο ιδανικό πεδίο για ένα πλήθος δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη φύση.

Η διοργάνωση είναι ένα πολυσυλλεκτικό εγχείρημα, το οποίο βασίστηκε στη συνεργασία, τη συλλογικότητα και την συνδιαμόρφωση μεταξύ των μελών του Συλλόγου Τσαγκαράδας, των εκπαιδευτών που έχουν αναλάβει το σχεδιασμό και την εκτέλεση των δραστηριοτήτων, αθλητικών Συλλόγων όπως ο Σκοπευτικός Σύλλογος Βόλου και ο Ε.Ο.Σ. Αγχιάλου, εθελοντικών ομάδων και ιδιωτών οι οποίοι πλαισίωσαν τη διοργάνωση.

Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και η συμμετοχή στις δραστηριότητες και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά φθινόπωρο μεταξύ 3-6 Οκτωβρίου, διαρκεί τέσσερις μέρες και περιλαμβάνει ένα πλήθος δραστηριοτήτων όπως Κατάβαση φαραγγιών, Πεζοπορία, Ιππασία, Θαλάσσιο καγιάκ, SUP, Τοξοβολία, Flying fox, Αναρρίχηση, Rappel και Γιόγκα
Κάποιες από αυτές αποτελούν τον βασικό κορμό όλων των διοργανώσεων μέχρι σήμερα και κάποιες άλλες εναλλάσσονται, εμπλουτίζοντας κάθε χρόνο τα events.

Επίσης, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων όπως θεματικά εργαστήρια (ανά χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί θεματικές όπως Χλωρίδα, βότανα και άγριες ορχιδέες του Πηλίου, Το Πήλιο στο πέρασμα του χρόνου, Ιππικός τουρισμός, Μονοπάτια του Πηλίου κ.α.), σεμινάρια Α’ βοηθειών και Ναυαγοσωστικής, προβολές σχετικών ταινιών, θεματικές ομιλίες και συναυλίες ελληνικής και ξένης μουσικής.

Τον τομέα της ασφάλειας της διοργάνωσης, τον έχουν αναλάβει με πλήρη επιχειρησιακό σχεδιασμό και κάλυψη δύο εθελοντικές οργανώσεις, η ΕΠΙΖΩ και η Life Guard Hellas με επιμερισμό της ευθύνης, στο ορεινό και θαλάσσιο τμήμα αντίστοιχα.

Από το 2015 το Φεστιβάλ πραγματοποιήται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων , ενώ έχουν στηρίξει και ο πολιτιστικός φορέας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού ”Μαγνήτων Κιβωτός”
ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας.

Πολύτιμη και καθοριστική είναι η στήριξη από ιδιώτες και επιχειρήσεις της Μαγνησίας και όχι μόνο, οι οποίοι καλύπτουν με χορηγίες μέρος των εξόδων και των αναγκών της διοργάνωσης, αλλά ιδιαίτερα από τα μέλη του Συλλόγου Τσαγκαράδας που τόσο με την συμμετοχή και την προσφορά όσο και με την οικονομική τους στήριξη, έθεσαν τις ισχυρότερες βάσεις για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Όμως, ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της πραγματοποίησης του Tsagarada Escape Festival;

. Κατ’ αρχήν η αναβάθμιση των δυνατοτήτων των επισκεπτών να εμπλουτίσουν τη διαμονή τους, προσφέροντάς τους περισσότερες στοχευμένες επιλογές γνωριμίας και επαφής με τον φυσικό πλούτο της περιοχής, αποκομίζοντας έτσι μοναδικές εμπειρίες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη τους.

. Συνέβαλε ουσιαστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς αρκετές δραστηριότητες παρέχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από έμπειρους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δίνοντας έτσι επιπλέον κίνητρα στους επισκέπτες.

. Ιδιαίτερη είναι η προβολή της Τσαγκαράδας μέσω της διοργάνωσης και η αυξανόμενη στοχευμένη προσέλευση επισκεπτών, από Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού όπως Αυστρία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες κ.α. στη διάρκεια του Φεστιβάλ (το 2017 έφτασαν συνολικά τις 700 συμμετοχές) αλλά και πέραν αυτού, άλλες εποχές του έτους καθώς αναζητούν να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία.
Αρκετοί από αυτούς μάλιστα ανακάλυψαν το Πήλιο μέσα από τη γενικότερη διεθνή προβολή του Φεστιβάλ σε τουριστικές εκθέσεις, διαδύκτιο κλπ, και την προώθηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων στο Πήλιο ως ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν.
Το Promo video spot της διοργάνωσης του 2017 ξεπέρασε τις 60.000 προβολές στο διαδίκτυο.
Κορυφαία αναγνώριση για την διοργάνωση ήταν η επιλογή από το γραφείο του ΕΟΤ της Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), να συμπεριλάβει το Φεστιβάλ Τσαγκαράδας ανάμεσα στις τέσσερις επιλεγμένες προτάσεις για την προώθηση του Volos-Pelion ως τιμώμενο προορισμό, στην διεθνή έκθεση των Βρυξελλών ”Sallon De Vacances 2017”.

Το έντυπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ τυπώνεται σε 10.000 τεμάχια, είναι δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) και αποτελεί το δωρεάν προωθητικό έντυπο της Τσαγκαράδας, ενός προορισμού ταυτότητα για το Πήλιο.
Εκτός από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο έντυπο εμπεριέχονται χρήσιμα τηλέφωνα, χάρτης, πληροφορίες, φωτογραφίες και παρουσίαση της περιοχής και διανέμεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στους επισκέπτες, ως πληροφοριακός οδηγός για την παραμονή τους.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τελευταίες έρευνες που έχουν δημοσιευτεί και παρουσιάζουν τον εναλλακτικό και αθλητικό τουρισμό, ως τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα παγκοσμίως,
αποδεικνύουν την ορθότητα του εγχειρήματος και το καθιστούν ένα σημαντικό πλέον θεσμό, στην γενικότερη προσπάθεια ανάπτυξης και προβολής του Πηλίου και ευρύτερα της Μαγνησίας που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια.

Μπορείτε να ανατρέξετε για περισσότερες πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες κλπ στην σελίδα μας στο facebook ”Tsagarada Escape Festival / Φεστιβάλ Τσαγκαράδας”.
”TSAGARADA ESCAPE FESTIVAL 2019”
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ

Τελετή έναρξης Φεστιβάλ
Πέμπτη 3/10/2019
Ωρα 19.00
Χαιρετισμοί, γνωριμία με τους εκπαιδευτές, τις δραστηριότητες και τους συντελεστές.
Μουσική συναυλία με τον Φώτη Τάμπα
Σημείο διεξαγωγής: Κέντρο Πληροφοριών Φεστιβάλ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Κατάβαση Φαραγγιών (Canyoning)
Παρασκευή 4/10, Σάββατο 5/10
Ώρα: 9.00 π.μ.
Canyoning στη Φακίστρα β’
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα/κατάβαση

Θαλάσσιο καγιάκ (Sea kayak) / SUP
Παρασκευή 4/10, Σάββατο 5/10, Κυριακή 6/10
Ώρες: 10:00 – 13:30
Γνωριμία με τη δραστηριότητα – βόλτες γνωριμίας
Σημείο διεξαγωγής: Παραλία Μυλοποτάμου

Αναρρίχηση (Climbing)
Παρασκευή 4/10 & Σάββατο 5/10
Ώρες: 11.00 – 15.00
Κυριακή 6/10
Ώρα: 11.00 – 14.00
Αναρριχητικό πεδίο Ζωοδόχου Πηγής Μυλοπόταμος
Rappel
Παρασκευή 4/10 & Σάββατο 5/10
Ώρες: 11.00 – 15.00
Κυριακή 6/10
Ώρα: 11.00 – 14.00
Αναρριχητικό πεδίο Ζωοδόχου Πηγής Μυλοπόταμος
Εναέρια διαδρομή (Flying fox)
Παρασκευή 4/10, Σάββατο 5/10, Κυριακή 6/10
Ώρες: 11:00 – 15:00
Σημείο διεξαγωγής: Παραλία Μυλοποτάμου

Ιππασία (Horse riding)
Παρασκευή 4/10, Σάββατο 5/10
Ώρες: 10.00 – 16.00
Βόλτες μέσα στην Τσαγκαράδα
Σημείο διεξαγωγής: Συνοικία Αγίας Παρασκευής

Τοξοβολία (Archery)
Παρασκευή 4/10, Σάββατο 5/10,
Ώρες:11.00 – 16.00
Κυριακή 6/10
Ώρες:11.00 – 14.00
Βασικές αρχές & τεχνικές τοξοβολίας / Ρίψεις
Σημείο διεξαγωγής: Πλατεία Αγίου Στεφάνου

Γιόγκα (Yoga)
Παρασκευή 4/10, Σάββατο 5/10
Ώρα: 16.00
Βασικές αρχές, γνωριμία με τη δραστηριότητα
Σημείο διεξαγωγής: Θέση Πλατανάκια, συνοικία Αγίων Ταξιαρχών
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 20 άτομα / ομάδα

Μυθολογικό Κυνήγι Θησαυρού
Παρασκευή 4/10, Σάββατο 5/10
Ώρες: 11.00 & 15.00
Πεζοπορική θεματική δραστηριότητα με βάση την μυθολογία του Πηλίου,
στοιχεία προσανατολισμού και γρίφους.
Σημείο Διεξαγωγής: καστανόδασος Τσαγκαράδας
Διάρκεια: 2 ώρες περίπου
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα/κυνήγι

Πεζοπορία (Hiking)
Κυριακή 6/10
Ώρα αναχώρησης: 10.00 π.μ.
Περιήγηση στις συνοικίες και το καστανόδασος της Τσαγκαράδας.
Διάρκεια: 3+ ώρες
Αφετηρία: Κέντρο Πληροφοριών Φεστιβάλ

Στο τέλος της πεζοπορίας θα πραγματοποιηθεί γιορτή λήξης του Φεστιβάλ, σε διαμορφωμένο χώρο μέσα στο δάσος με ψημένα κάστανα, μουσική κ.α.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θεματική βραδιά:
Αγροτουρισμός – δυνατότητες & προοπτικές ανάπτυξης για το Πήλιο
Παρασκευή 4/10
Ώρα: 20.00
Σημείο διεξαγωγής: Κέντρο Πληροφοριών Φεστιβάλ

Σεμινάριο Α’ Βοηθειών / Ναυαγοσωστικής
Παρασκευή 4/10
Ώρα: 19.00
Παροχή Α’ βοηθειών, ΚΑΡΠΑ, χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, βασικές αρχές ναυαγοσωστικής
Σημείο διεξαγωγής: Κέντρο Πληροφοριών Φεστιβάλ

Όλες οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις όπως ορίζονται από το πρόγραμμα, είναι δωρεάν.

Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών το πρόγραμμα θα μεταβληθεί ανάλογα.
Η έναρξη, τα σεμινάρια και η θεματική βραδιά θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην δημαρχείου στην Τσαγκαράδα ενώ θα πραγματοποιηθούν εναλλακτικά προβολές ταινιών κ.α.

Πληροφορίες: Γραμματεία διοργάνωσης, τηλ: 6981719505

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.