Τσάι και ρίγανη από την Όθρυ… στις ΗΠΑ

Τον εξαγωγικό ρόλο που παίζουν τα βότανα υπογράμμισε ο πρ. του Επιμελητηρίου

Πρωτοβουλία ώστε το Πήλιο να αναδειχθεί ως έδρα συνεδρίων του θεματικού αντικειμένου των αρωματικών φυτών και βοτάνων σημείωσε ότι πρέπει να αναληφθεί ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του πανελλήνιου συνεδρίου για τα αρωματικά φυτά και βότανα που συνδιοργάνωσε ο φορέας με το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Σποράδων» και άλλους φορείς στην Αγριά.
Με αυτό τον τρόπο άλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Μπασδάνης η περιοχή θα καταστεί πόλος έλξης για μεταποιητές, παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Μακάρι κάποια στιγμή να δούμε στα συνέδρια αγοραστές του εξωτερικού που θα έρχονται να αγοράσουν και να έρθουν σε επικοινωνία με την παραγωγική βάση, σημείωσε ο κ. Μπασδάνης.
Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε στον χαιρετισμό του: «Πρωταρχικός στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους στις αγορές του εξωτερικού, ώστε με πολύ μικρές δαπάνες -θα έλεγα πολλές φορές και χωρίς καμία δαπάνη- να καταφέρουν να βρεθούν στις μεγάλες εκθέσεις, σε θεματικές επιχειρηματικές αποστολές με συγκεκριμένη στόχευση ώστε να βγουν από τα όρια της Μαγνησίας και της Ελλάδος και να μπορέσουν να προωθήσουν σε αγορές του εξωτερικού. Πραγματικά τα προϊόντα μας μπορούν να πωληθούν έως και 15 φορές πιο ακριβά από ότι στην ελληνική αγορά».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας τόνισε ακόμη ότι τα βότανα από την Όθρυ αυτή την στιγμή εξάγονται με μεγάλη επιτυχία σε μεγάλα σούπερ μάρκετ της Αμερικής και του Καναδά, ενώ συνεχάρη την προέδρο του Σωματείου κ. Μπαρτζιώκα για την πρωτοβουλία του συνεδρίου.
Από την πλευρά της η κ. Μπαρτζιώκα, τόνισε: «Σκοπός του συνεδρίου είναι να προβληθεί ο ρόλος και η χρήση των αρωματικών φυτών και των βοτάνων για τις ανάγκες της καθημερινής ζωής από την αρχαιότητα, μέσα από τον μύθο και την παράδοση, έως σήμερα. Ανέκαθεν η φύση στον τόπο μας ήταν όχι μόνο ευλογημένη σε ομορφιές, αλλά και πλούσια σε άγρια πανίδα και φυτικούς θησαυρούς. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι αυτού του τόπου, έμαθαν να αναγνωρίζουν τα βότανα και την αξία τους και να τα χρησιμοποιούν για την διατροφή τους και τις πάσης φύσεως θεραπείες. Σήμερα εμείς ως κληρονόμοι αυτής της πολύτιμης παράδοσης επιθυμούμε να αναδείξουμε την χρησιμότητα των αρωματικών φυτών και των βοτάνων στην ιατρική στη διατροφή στην υγεία και την ευεξία, αλλά και στην εκπαίδευση. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην μελέτη των προοπτικών οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, που συνεπάγεται η αξιοποίησή τους για την περιοχή μας». Το Σάββατο 6 Μαϊου, 2η ημέρα του Συνεδρίου, στον χώρο του Valis στην Αγριά θα βρεθούν παραγωγοί και μεταποιητές που θα εκθέσουν τα προϊόντα τους.
Στην εκδήλωση ιδιαίτερες αναφορές για το περιεχόμενο του συνεδρίου, έκαναν εκ μέρους της «Μαγνήτων Κιβωτός» ο κ. Δ. Κουτσός, του Πανεπιστημίου ο Αντιπρύτανης Θ. Σφουγγάρης, ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Γ. Πολύζος, η εκπρόσωπος της Δ.Δ.Ε Μαγνησίας Κική Δανιηλίδου, η υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρυνίτσας Γρ. Μακέλη, ενώ χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Β. Χατζόπουλος και η πρώην Υφ. Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Την έναρξη του συνεδρίου συντόνισε ο δημοσιογράφος και μέλος του Συλλόγου «Φίλοι του Αθανασάκειου Μουσείου» Ηλίας Κουτσερής

Print

Print

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.