Τσίμπημα τσούχτρας… βασανιστικό, αλλά όχι επικίνδυνο!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Αρκετά περιστατικά στη Μαγνησία... Πώς ενεργούμε στα τσιμπήματα και τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Δεν υφίσταται αλλεργία στις τσούχτρες και το τσίμπημά της δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τον άνθρωπο, δηλώνει ο δερματολόγος Πρόδρομος Χριστοφορίδης στην εφημερίδα «ΜΑΓΝΗΣΙΑ, καθησυχάζοντας τους λουόμενους για το φαινόμενο που έχει «ταράξει τα νερά», μεταφορικά και κυριολεκτικά, το τελευταίο διάστημα στις παραλίες του Παγασητικού.
Ήδη από τον Ιούνιο, όπως είναι γνωστό, εμφανίστηκαν στα νερά των παραλιών του Παγασητικού τσούχτρες του είδους Pelagia noctiluca. Το είδος αυτό είναι γνωστό, καθώς και ο τρόπος που πολλαπλασιάζεται και δρα. Παρ’ όλα αυτά, η τσούχτρα είναι … τσούχτρα και πάντα θα υπάρχει υποσυνείδητα στο μυαλό η σκέψη, ότι οτιδήποτε τσιμπά, είναι και επικίνδυνο. Τα δεδομένα έρχεται να καταρρίψει ο κ. Χριστοφορίδης, ενημερώνοντας ότι δεν υπάρχει αλλεργία στις τσούχτρες, όπως παραδείγματος χάριν στις σφήκες, και ο άνθρωπος δεν μπορεί να πεθάνει από τσίμπημα τσούχτρας. Σημειώνει ότι το δέρμα μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά και πως η συγκεκριμένα αντίδραση είναι ποσοτική. Ο γιατρός εξήγησε ότι το τσίμπημα θα εκδηλωθεί είτε με μικρό, είτε με έντονο πρήξιμο στο σημείο και αυτό εξαρτάται από την σύνθεση του κάθε δέρματος. Το τσίμπημα της τσούχτρας τονίζει ότι είναι βασανιστικό, αλλά δεν είναι επικίνδυνο και δεν χρειάζεται να προκαλεί φόβο.
«Ξεπλένω με καθαρό νερό και βάζω κορτιζονούχα κρέμα»
Ο κ. Χριστοφορίδης έδωσε και συμβουλές για τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση τσιμπήματος από τσούχτρα. Αρχικά ανέφερε ότι χρειάζεται γενικότερα προσοχή, για να συνεχίσει λέγοντας ότι η πρώτη κίνηση είναι να ξεπλυθεί αμέσως το σημείο με καθαρό νερό και στη συνέχεια να τοποθετήσουμε οποιαδήποτε κορτιζονούχα κρέμα υπάρχει. Μετά το τσίμπημα η έκθεση στον ήλιο δεν βοηθάει καθόλου, καθώς όπως σημείωσε ο γιατρός μπορεί εκ των υστέρων να αφήσει επιδερμικά σημάδια. Ο γιατρός εξηγεί ότι ανάλογα με την έκταση που θα έχει το τσίμπημα και το πώς θα εξελιχθεί, το επόμενο βήμα είναι να κλείσει ραντεβού σε έναν δερματολόγο για να δώσει την κατάλληλη αγωγή και φροντίδα, ανάλογα με την περίπτωση. Συνήθως, μετά από τέσσερις με πέντε ημέρες το τσίμπημα υποχωρεί και φεύγει. Αναφερόμενος στη γνωστή σε όλους μας αμμωνία, αναφέρει ότι μπορεί να βοηθήσει ως πρώτη κίνηση μετά το τσίμπημα, αλλά με την προϋπόθεση να μην δει το σημείο καθόλου ο ήλιος, καθώς θα την εξατμίσει αυτομάτως.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.