Βελτίωση της ζωής των προσφύγων στη Θεσσαλία ζητά το ΚΚΕ

Βελτίωση της ζωής των προσφύγων που φιλοξενούνται στη Θεσσαλία, με άμεσα μέτρα, ζητά η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα.

Όπως αναφέρθηκε οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες που διαμένουν στους χώρους φιλοξενίας της Θεσσαλίας εξακολουθούν να είναι από κακές έως απαράδεκτες παρά τις όποιες βελτιώσεις, την αλληλεγγύη και τον αφιλοκερδή λαϊκό εθελοντισμό.

Την κατάσταση αυτή διαπίστωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφθηκε τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων στη Θεσσαλία, σε Βόλο, Κουτσόχερο και Τρίκαλα, το διήμερο 25 και 26 Οχτώβρη, όπου ενημερώθηκε απ’ τους στρατιωτικούς υπεύθυνους των δομών, συνομίλησε με πρόσφυγες, είδε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των προσφύγων είναι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, δέσμιοι των απαράδεκτων συμφωνιών του Δουβλίνου, της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Στο βωμό του κέρδους και των αδυσώπητων μονοπωλιακών ανταγωνισμών, εκατομμύρια πρόσφυγες παγκόσμια, δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα καταδικάζονται αυτή τη στιγμή να ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες μέσα στην αβεβαιότητα για το αν και πότε σε κάποιους θα τους δοθεί άσυλο και δυνατότητα μετακίνησης στη χώρα που θέλουν, ζουν με το φόβο της επαναπροώθησής τους στις χώρες τους που μαίνεται ο πόλεμος, τόνισαν.

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ τονίζει ότι στο Βόλο δεκάδες οικογένειες προσφύγων, με πάνω από τους μισούς να είναι ανήλικοι, μεταξύ των οποίων και 6 ασυνόδευτοι, μένουν και κοιμούνται σε έναν ενιαίο χώρο (παλιό κτίριο αντιπροσωπείας αυτοκινήτων), με ελλιπή εξαερισμό, τον οποίο χώρισαν από μόνοι τους με κουβέρτες για κάθε οικογένεια.
«Οι χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες είναι σε υπαίθριο χώρο, ενώ σχεδιάζουν να τριπλασιάσουν τον αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων, γεγονός που, αν γίνει, θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης. Δεν έχουν πόσιμο νερό, αλλά, σύμφωνα με το συντονιστή αξιωματικό, τους παραχωρείται ενάμισυ λίτρο την ημέρα. Η μετακίνηση των προσφύγων στην πόλη γίνεται με λεωφορείο που έχει μισθώσει η ΜΚΟ DRC («Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων»)», αναφέρθηκε στη συνέντευξη.

Ακόμη επισημάνθηκε ότι σε όλους τους χώρους διαμονής προσφύγων, το φαγητό, από άποψης ποιότητας και ποσότητας, είναι απαράδεκτο, όταν κοστολογείται περίπου 4 € ημερησίως (μέσα σ’ αυτό και το εργολαβικό κέρδος), ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαφίεται κατά κύριο λόγο στις ΜΚΟ, στον εθελοντισμό, τον Ερυθρό Σταυρό και το Στρατό, όπου αυτός έχει τη δυνατότητα να συνδράμει, με το κρατικό σύστημα υγείας περιορίζεται, σε κάποιες περιπτώσεις, στη διάθεση γιατρού για κάποιες ώρες και του ΕΚΑΒ για διακομιδές στα νοσοκομεία, ενώ οι πρόσφατοι εμβολιασμοί που έγιναν στα παιδιά (λόγω της επικείμενης ένταξής τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα), διενεργήθηκαν απ’ τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι η σχολική εκπαίδευση των παιδιών δεν έχει ακόμη αρχίσει, εκπαιδευτικοί δεν έχουν προσληφθεί, ενώ μέσα στις δομές απουσιάζουν χώροι για παιχνίδι, άθληση και πολιτισμό.

Το ΚΚΕ καλεί εργατική τάξη, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες και νεολαία, να δυναμώσουν την πάλη τους για τους πρόσφυγες και μαζί με τους πρόσφυγες, να διεκδικήσουν να καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές συμφωνίες (Δουβλίνο, ΕΕ-Τουρκίας, κ.λπ.), να μην εμπλακεί η Ελλάδα ιμπεριαλιστικούς πολέμους και να μην εκχωρήσει τη φρούρηση των συνόρων σε ΝΑΤΟικούς και Ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, όπως η FRONTEX, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης Συνόρων, με πρόσχημα τους μετανάστες.

Ακόμη να δοθεί η δυνατότητα γρήγορης χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και προώθησής τους στις χώρες που θέλουν και να έχουν οι πρόσφυγες αξιοπρεπείς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσο διάστημα φιλοξενούνται στη χώρα μας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την επαρκή και υγιεινή σίτιση, την αξιοπρεπή στέγαση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.