Βιβλικές καταστροφές στην περιοχή του Αλμυρού

Χωρίς πρόσβαση σύμφωνα με τον δήμαρχο, Αρχιλοχώρι και Πέρδικα, προχωρούν πρόχειρες αποκαταστάσεις

Βιβλικές καταστροφές σημειώθηκαν από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή του Αλμυρού την Παρασκευή και η περιοχή μετρά ακόμη τις πληγές της, ενώ το ύψος της ζημιάς δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη, καθώς τις προηγούμενες δύο μέρες Περιφέρεια και Δήμος εργάζονται για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου που έπαθε καταστροφές.
Χωρίς πρόσβαση παραμένουν δύο οικισμοί στην περιοχή του Αλμυρού, λόγω του ότι κόπηκαν γεφύρια και ο δρόμος είναι απροσπέλαστος. Πρόκειται για το Αργιλοχώρι και την Πέρδικα, ενώ σήμερα το πρωί άνοιξε ο δρόμος προς Ανθότοπο και την Κυριακή προς Νεράιδα. Επίσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι το Αργιλοχώρι και χωρίς νερό η Πέρδικα.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, ζημιές προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο όλων των οικισμών που έγινε πρόχειρη αποκατάσταση, ενώ εκτίμησε ότι η αποκατάσταση των γεφυρών και η κατασκευή νέων είναι κάτι που θα πάρει πολύ χρόνο.

Οι εργασίες για αποκατάσταση των δρόμων γίνονται από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού και μέχρι σήμερα το μεσημέρι εκτιμάται ότι θα αποκατασταθούν οι βασικές υποδομές του Δήμου που επλήγη περισσότερο, με την περιοχή της Ν. Αγχιάλου, από την κακοκαιρία «Ιανός».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυριάκο, εξαιτίας της πλημμύρας την Παρασκευή και της υπερχείλισης του Ξηριά, τα ποιμνιοστάσια «εξαφανίστηκαν», ενώ η συνολική ζημιά δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι υπήρξε πρόβλημα με την υδροδότηση υπάρχει και στον Αλμυρό, λόγω ζημιάς στον κεντρικό εξωτερικό αγωγό, αλλά μπήκαν στο δίκτυο ύδρευσης γεωτρήσεις και η πόλη έχει νερό από την Κυριακή, ωστόσο δεν είναι πόσιμο.

Συνεργασία με δύο υπουργεία
Αναφερόμενος στη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Δημαρχείο, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο δήμαρχος είπε ότι έδωσε στίγμα της κατεύθυνσης στην οποία κινείται η κυβέρνηση και ζήτησε από τον Δήμο να απευθυνθεί στα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης – Υποδομών, με τα οποία ήδη ξεκίνησε συνεργασία από το πρωί.
Ο κ. Χατζηκυριάκος είπε ότι τα υπουργεία θα στείλουν μηχανικούς για να κάνουν αποτίμηση των ζημιών, θα υπολογιστεί το κόστος αποκατάστασής τους και ο Δήμος θα αναλάβει την άμεση σύνταξη των τεχνικών δελτίων, για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο ζήτημα είναι οι ιδιωτικές ζημιές, επιχειρηματιών ή ιδιωτών, που αναμένεται να φανούν τις επόμενες ημέρες, ενώ εκτιμητές του ΕΛΓΑ από τη Λάρισα, θα κάνουν αυτοψία για τις ζημιές τις αγροτικές καλλιέργειες.
Στην καταγραφή των ζημιών θα βοηθήσει και το ΤΕΕ Μαγνησίας, μηχανικοί του οποίου θα πάνε στην περιοχή, ενώ ο Δήμος θα ξεκινήσει την ενημέρωση των ιδιωτών για τα έγγραφα που πρέπει να καταθέσουν, ώστε να αποζημιωθούν αν υπέστησαν ζημιές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.