Ξεκίνησε η αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Σκιάθου

Τρία χρόνια θα διαρκέσουν οι εργασίες που θα κάνουν το μνημείο επισκέψιμο

Ξεκίνησε το υποέργο «Στερέωση – αποκατάσταση κτιρίων και ανάπλαση – ανάδειξη λιθόστρωτων δρόμων Κάστρου Σκιάθου», της Πράξης «Στερέωση και αποκατάσταση Κάστρου Σκιάθου και κτιρίων οικισμού στο εσωτερικό του», ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» με κωδικό ΜIS (ΟΠΣ) 5053908, απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.
Η εκτέλεση του υποέργου έχει έναρξη την 30η Οκτωβρίου 2020 και λήξη την 30η Οκτωβρίου 2023 (6ος ειδικός όρος της Απόφασης Ένταξης Πράξης) και οι εργασίες θα κάνουν το μνημείο επισκέψιμο.
Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη εγκρίθηκε το υποέργο 2 «Στερέωση – αποκατάσταση κτιρίων και ανάπλαση – ανάδειξη λιθόστρωτων δρόμων Κάστρου Σκιάθου», περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες:
Α. Ναός Γεννήσεως Χριστού:
1. Διερεύνηση της αρχικής στάθμης του εδάφους περιμετρικά του ναού, ανάδειξη του αρχικού λιθόστρωτου προς αποφυγή εισροής υγρασίας στο εσωτερικό του ναού, αποκατάσταση των αρχικών εισόδων του ναού και φράξιμο της υφιστάμενης μεταγενέστερης εισόδου στη νότια πλευρά.
2. Έλεγχος της επικάλυψης της στέγης.
3. Τοποθέτηση νέων κουφωμάτων θύρας και παραθύρων από ξυλεία καστανιάς.
Β. Ναός Αγίου Νικολάου:
1. Καθαίρεση κεραμιδιών, τοπική ενίσχυση φέροντος οργανισμού στέγης, τοποθέτηση υγρομόνωσης και επικάλυψη στέγης με κεραμίδια βυζαντινού τύπου.
2. Ενίσχυση τοιχοποιιών με καθολικά υδραυλικά ενέματα.
3. Εξυγίανση λιθοδομών εξωτερικά, εφαρμογή αρμολογημάτων και πατητών επιχρισμάτων.
4. Επισκευή εσωτερικών επιχρισμάτων. 5. Τοποθέτηση νέων κουφωμάτων θύρας και παραθύρων από ξυλεία καστανιάς.
Γ. Ναός Παναγίας Πρέκλας:
1. Εξυγίανση και στερέωση λιθοδομών και εφαρμογή αρμολογημάτων.
2. Επίστρωση δαπέδου με λίθινες πλάκες.
Δ. Ναός Παναγίας Μεγαλομάτας:
1. Εξυγίανση και στερέωση λιθοδομών και εφαρμογή αρμολογημάτων.
2. Επίστρωση δαπέδου με λίθινες πλάκες.
Ε. Τζαμί:
1. Καθαίρεση σαθρών επιχρισμάτων, εξυγίανση λιθοδομών, ανακτήσεις και αποκατάσταση ρωγμών με λίθινα κλειδιά, αποκατάσταση εισόδου, εφαρμογή αρμολογημάτων, ενεμάτων και πατητών επιχρισμάτων.
2. Διάνοιξη του φραγμένου ανοίγματος της ανατολικής τοιχοποιίας.
3. Συντήρηση αυθεντικών επιχρισμάτων στις εσωτερικές επιφάνειες του κτιρίου, μετά από μελέτη που θα συνταχθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, και εφαρμογή αρμολογημάτων στις λοιπές επιφάνειες.
4. Επικάλυψη του ημισφαιρικού θόλου, εξωτερικά, με υδραυλική κονία ενισχυμένη με στεγανοποιητικό μάζης.
5. Επίστρωση δαπέδου με ακανόνιστες λίθινες πλάκες.
6. Τοποθέτηση ζεύγους ανοξείδωτων µεταλλικών ελκυστήρων σε δύο στάθµες, στο πρέκι της εισόδου και στο πρέκι των παραθύρων.
7. Τοποθέτηση κουφωμάτων θύρας και παραθύρων από ξυλεία καστανιάς.
8. Εγκατάσταση monitoring για τυγχόν µελλοντικές παραµορφώσεις ή καθιζήσεις.
ΣΤ. Κτίριο διοίκησης:
1. Απομάκρυνση κρημνισμάτων από το εσωτερικό του κτιρίου.
2. Εξυγίανση και στερέωση των λιθοδομών.

Ζ. Λιθόστρωτα:
1. Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του κεντρικού λιθόστρωτου δρόμου και των βασικότερων παράπλευρων αρτηριών που οδηγούν στους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας Μεγαλομάτας και του Αγίου Βασιλείου.
2. Συντήρηση των λιθόστρωτων με την εν ξηρώ συναρμογή των δομικών στοιχείων και την αντικατάσταση των λίθων που λείπουν από παρόμοιους που θα προκύψουν κατά τους καθαρισμούς κατά μήκος της διαδρομής ή είναι διάσπαρτοι στον χώρο.
3. Ανακατασκευή των κατεστραμμένων τμημάτων των λιθόστρωτων με μορφολογικά και τεχνικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των αυθεντικών τμημάτων που διατηρούνται στην περιοχή της πύλης.
4. Εξυγίανση λιθοδομών και εφαρμογή αρμολογημάτων στην άνω επιφάνεια και στις παρειές των χαμηλών τοίχων που οριοθετούν τα λιθόστρωτα και συμπλήρωσή τους με το πεσμένο δομικό υλικό.
5. Ανάπλαση – ανάδειξη του μονοπατιού που οδηγεί στο «Κανόνι της Αναγκιάς», ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν κατά τον σχολαστικό καθαρισμό του.
6. Τοποθέτηση προστατευτικών ξύλινων κιγκλιδωμάτων στα επικίνδυνα σημεία, απλής μορφής.
Επιπλέον προβλέπονται: 1. Φωτογραφική τεκμηρίωση έργου. 2. Πινακίδες έργου: δημοσιότητας, πληροφόρησης κοινού και αναμνηστική. 3. Δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο και φυλλάδια σε γραφή Braille. 4. Προμήθεια φορητών μεταλλικών ραμπών ΑμεΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.