Ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

Από την Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων

Η Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων στο πλαίσιο του διαρκούς ενδιαφέροντος για τους πολίτες και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας. Η εφαρμογή του προγράμματος για το χρονικό διάστημα από 8/5/2017 έως 12/05/2017 (επικαιροποίηση χαρτογράφησης, δειγματοληψίες, ψεκασμοί περιαστικού και φυσικού συστήματος), άρχισε στις 8/5/2017 και συνεχίζεται στις 9/05/2017 με εφαρμογές στον Δήμο Βόλου, στις 10/5,11/5, και 12/05/2017 με εφαρμογές στους Δήμους Ρ. Φεραίου και Αλμυρού αντίστοιχα. Για την καλύτερη εφαρμογή και επιτυχία του προγράμματος απαραίτητη είναι η συμμετοχή των ιδίων Δημοτών με την εφαρμογή απλών προληπτικών μέτρων και των ΔΗΜΩΝ, οι ενέργειες των οποίων πρέπει να επικεντρώνονται στη διαχείριση των εστιών ανάπτυξης με αποψίλωση και αποκατάσταση των χώρων με λιμνάζοντα ύδατα. Λόγω του ότι διανύουμε περίοδο με ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη πληθυσμών κουνουπιών, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες, τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες σκύλων για τα μέτρα προστασίας από τα έντομα, κουνούπια και φλεβοτόμους.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ (ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑΚΑ)

-Να φοράτε ρούχα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά και όσο το δυνατό μακριά.
-Να αλείφετε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά, ειδικά όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους και μετά το σούρουπο έως την αυγή. Είναι γνωστό ότι όλα τα κουνούπια και οι φλεβοτόμοι εμφανίζονται τις απογευματινές ώρες μέχρι την αυγή.
– Να κάνετε συχνά ντους, ώστε να απομακρύνεται ο ιδρώτας.
-Να τοποθετήσετε πλέγματα (σίτες) με μικρά κενά για να εμποδίζετε η είσοδος των φλεβοτόμων, σε παράθυρα ,πόρτες, φεγγίτες ανοίγματα τζακιών καθώς και σε αεραγωγούς εξαερισμού των αποχετεύσεων. Να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την καλή συντήρησή τους.
– Να τοποθετείτε λάμπες κίτρινου χρώματος στο φωτισμό εξωτερικού χώρου.
-Να χρησιμοποιείτε κουνουπιέρες στα κρεβάτια, ειδικά εάν έχετε μωρό μέχρι 3 ετών.
-Να κάνετε χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων, γιατί η κυκλοφορία του αέρα απομακρύνει τα κουνούπια.
-Να χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά χώρου σε μορφή
Spray, υγρό, ταμπλέτες ή φιδάκια.
-Να λειτουργείτε κάθε μέρα τα φίλτρα καθαρισμού στα σιντριβάνια και στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες) των σπιτιών και ξενοδοχείων.
-Να κουρεύετε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές στους κήπους και να καθαρίζετε από σκουπίδια.
-να απομακρύνετε στάσιμα νερά από λεκάνες, κουβάδες, γλάστρες, πιατάκια γλαστρών, βάζα, υδρορροές.
-Οι λεκάνες και οι κουβάδες να φυλάσσονται όταν δεν χρησιμοποιούνται ανάποδα ή να είναι σκεπασμένα.
-Να ποτίζετε τις πρωινές ώρες για να στεγνώνουν τα νερά μέχρι το σούρουπο που εμφανίζονται τα κουνούπια.
-Συχνός καθαρισμός και ψεκασμός σε σταυλικές εγκαταστάσεις ζώων και τακτική ανανέωση του νερού στις ποτίστρες.
ΠΡΟΣΟΧΗ, στη χρήση των εντομοαπωθητικών.
Θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του σκευάσματος.
Να αλείφετε τα ακάλυπτα μέρη του σώματος, που δεν έχουν δερματικές βλάβες ή τραύματα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους και όταν επιστρέφετε να απομακρύνετε τα εντομοαπωθητικά με είδη καθαρισμού και νερό.
Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του σκευάσματος και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.
Εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυται σε βρέφη μέχρι 2 μηνών, ενώ όσα περιέχουν αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ.-
-Οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να εξετάζουν τα σκυλιά τους στον κτηνίατρο αρχές άνοιξης και ειδικότερα τον Νοέμβριο για διάγνωση νοσημάτων από πιθανά τσιμπήματα κουνουπιών και φλεβοτόμων.
-Να φοράνε τα σκυλιά περιλαίμιο εμποτισμένο με εντομοαπωθητικό, δελταμεθρίνη, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο που ακμάζουν οι φλεβοτόμοι.
-Συχνός ψεκασμός με ειδικό αντιπαρασιτοκτόνο sray.
-Να πλένετε το σκυλί σας με είδη καθαρισμού που έχουν αντιπαρασητική δράση.
-Τα σκυλιά να κοιμούνται μέσα στο σπίτι και να αποφεύγετε η έκθεσή τους τις βραδινές ώρες. Εάν ο χώρος διαμονής τους είναι εξωτερικός, τότε αυτός θα πρέπει να διατηρείται καθαρός και απαλλαγμένος από ακαθαρσίες, σκουπίδια κ.λπ. για να μην ευνοείται ο πολλαπλασιασμός των φλεβοτόμων.
-Οι ιδιοκτήτες σκύλων να μην πηγαίνουν βόλτα τα σκυλιά τους μετά το σούρουπο που εμφανίζονται τα κουνούπια.
-Να συμβουλεύονται τον κτηνίατρο για οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς και εμφάνισης συμπτωμάτων του σκύλου.
Όλα τα ανωτέρω μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται καθώς και η χρήση των εντομοαπωθητικών ανεξάρτητα από το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών που διενεργείται με ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Σποράδων, από την εταιρεία απεντόμωσης με ψεκασμούς και παρακολούθηση των κουνουπιών σε όλους τους Δήμους του Νομού .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.