Ξερίζωμα της Ιστορίας και των θρύλων του χωριού…

Από τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου

«…και η Καταστροφή έγινε!!!
Έτσι είναι σήμερα η πλατεία της Άνω Κερασιάς. Ό,τι έχουν στην μνήμη τους οι Κερασιώτες και οι επισκέπτες ας το ξεχάσουν! Σήμα κατατεθέν της πλατείας οι πανύψηλες λεύκες, οι οποίες φυτεύτηκαν το 1936 από τους νεαρούς τότε Απόστολο Ι. Παπανικολάου και Δημήτριο Τρ. Αναγνώστου, πλέον δεν υπάρχουν. Από την 12η Δεκεμβρίου του 2018 τα δένδρα έσβησαν και μ’ αυτά και οι όμορφες αναμνήσεις μας.
Χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ, με περίσσια ασέβεια, αδιαφορώντας για τον νόμο και το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού περί ανακήρυξης Ιστορικού Τόπου της Άνω Κερασιάς, αλλά και τους φορείς που τους καθιστά υπεύθυνους για την προστασία αυτού του Τόπου έστησαν ολόκληρη επιχείρηση για να καταστρέψουν ό,τι κατέστρεψαν. «Απολαύστε» τις φωτογραφίες!!! και τα συμπεράσματα δικά σας.
Αγνοούμε τα κίνητρά τους, αλλά και τα «μελλοντικά τους σχέδια». Σε τυχόν επιχειρήματά τους απαντούμε εκ των προτέρων «Αστείες προφάσεις εν αμαρτίαις».
Το γεγονός δεν είναι απλά λυπηρό, είναι ΤΡΑΓΙΚΟ!!!
Αναρωτιόμαστε πως μπορούν οι «υπεύθυνοι» με τόση ελαφρότητα να ξεριζώνουν την Ιστορία και τους Θρύλους της Άνω Κερασιάς και να προσβάλουν τον τόπο; Ποιοι πήραν τις αποφάσεις; με ποιο σκεπτικό; ποιοι «επιστήμονες» μελέτησαν και ενέκριναν το σχέδιο κοπής των δένδρων από τη βάση τους; Δεν μπορούσαν να αφήσουν από τα 35 μέτρα ύψος έστω τα 5, προκειμένου αυτά να βλαστήσουν και πάλι; Τα δένδρα (οι λεύκες) ήταν ολοζώντανα και θα αποτελούσε μεγάλο ψέμα η απάντησή τους ότι ήταν ξερά. Εκτός εάν αποφάσισαν να ξεραθούν παραμονή της κοπής τους!!! Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Σημαντική καταστροφή έχει επέλθει και στο πλακόστρωτο της πλατείας, όπως και στις πεζούλες πέριξ των κατεστραμμένων δένδρων. Δωρητές σαν τον Αλέκο Γκούντα δεν υπάρχουν πια. Ποιος άραγε θα αναλάβει το κόστος της επανόρθωσης;
Το παρακάτω μικρό απόσπασμα από έγγραφο του Υπ. Πολιτισμού αναφέρει χαρακτηριστικά: «…απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του ανωτέρω ιστορικού τόπου (επισκευές, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα, η οποία αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του οικισμού χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού δια των αρμοδίων Υπηρεσιών…». Από τις αρχές του έτους του 2016 το εν λόγω έγγραφο είχε γνωστοποιηθεί σε όλους τους υπεύθυνους του τόπου και ιδιαίτερα προς το Δήμο Ρήγα Φεραίου που άλλωστε είναι ο φορέας στον οποίο ανήκει διοικητικά η περιοχή. Και όμως κάποιοι δίχως την απαραίτητη, από την τοπική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, άδεια για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις (καρατομήσεις), αποφάσισαν και συμμετείχαν στο περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα.
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους!! Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, κρίσης που κυρίως είναι πνευματική, η αναγέννηση ενός τόπου ξεκινά από την ποιότητα και την παιδεία των ανθρώπων. Καμία διοικητική μεταρρύθμιση όπως και να λέγεται («Καλλικράτης» ή «Καποδίστριας») δε θα είναι χρήσιμη αν ο πολίτης και αυτός που αναλαμβάνει τις τύχες ενός τόπου δεν έχει πλήρη συνείδηση της αποστολής του. Συνεπώς, για θέματα που έχουν να κάνουν με πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα ή για ένα τουρισμό διαφορετικού τύπου, είναι περιττό να γίνεται λόγος, διότι για κάποιους οι έννοιες αυτές είναι ανύπαρκτες. Ζούμε πραγματικά σε μια αδρανή και αφασική κοινωνία. Ελλάδα, χώρα του ανυπέρβλητου και του ωραίου, καληνύχτα!»

dav

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.