Σχέδιο για την άρση του αδιεξόδου στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με κατασχέσεις και οι οποίες είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν POS για τις συναλλαγές τους με τους πελάτες, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Όπως αποκάλυψε μιλώντας χθες το πρωί στο Ράδιο Ένα 102,5 και τον Γιώργο Καρεκλίδη, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζονται τα στοιχεία στα οποία θα βασιστούν οι διατάξεις Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα εκδοθεί εντός του φθινοπώρου με τη συνδρομή και των τραπεζικών ιδρυμάτων, προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να εξασφαλίσουν ένα πέπλο προστασίας από κατασχέσεις ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν της επιχειρήσεις τους.
Ερωτηθείσα σχετικά με το ύψος του ακατάσχετου στον επαγγελματικό λογαριασμό, η κ. Παπανάτσιου τόνισε οι λεπτομέρειες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, ωστόσο έχει καταστεί σαφές στην κυβέρνηση πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τα πρώτα αποτελέσματα από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών προκειμένου να δει τα προβλήματα που υπάρχουν και να δώσει λύσεις για όσους επαγγελματίες δεν μπορούν να ενταχθούν.
«Συνολικό πρόγραμμα ανακούφισης»
Σύμφωνα με την υφυπουργό, η κυβέρνηση δουλεύει καθημερινά με στόχο την πραγματική έξοδο για να προχωρήσει η μεταμνημονιακή Ελλάδα και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ένα προοδευτικό πρόγραμμα, ώστε να πρωταγωνιστήσουμε σε μια Ευρώπη που θα αλλάζει και θα υπάρχει μια κοινωνική ανακούφιση όσων έχασαν στη διάρκεια των μνημονίων και της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και όλοι γνωρίζουμε πως φτάσαμε εδώ.
Η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι η κυβέρνηση ξεκινάει με ένα συνολικό πρόγραμμα ανακούφισης. Ένα κομμάτι αφορά το ζήτημα της υγείας, όπου θα γίνει μεγάλη μεταρρύθμιση με προσλήψεις και με στόχο ο πολίτης να μην αναγκάζεται να πηγαίνει σε ιδιώτη γιατρό και το δεύτερο στο θέμα της ανεργίας. «Αν δε περιοριστεί η ανεργία και δεν μπουν περισσότερα άτομα στην εργασία, δεν πρόκειται να βελτιωθούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό», δήλωσε η υφυπουργός, που πρόσθεσε ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νέους που αναζητούν εργασία και τους μακροχρόνια ανέργους που πλησιάζουν στη σύνταξη. Η ίδια τόνισε ότι τα υπουργεία δουλεύουν προς την κατεύθυνση της ΔΕΘ, προκειμένου να ανακοινωθεί το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας.
«Με την έξοδο μπαίνουμε στην κανονικότητα»
Αναφορικά με το υπουργείο Οικονομικών, η κ. Παπανάτσιου είπε ότι έγιναν κινήσεις με πρώτη την έξοδο στις αγορές. «Δεν θέλω να πανηγυρίσω γι’ αυτό το θέμα, δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που αγγίζει τόσο πολύ τον πολίτη, αλλά μ’ αυτή την έξοδο μπαίνουμε στην κανονικότητα και αν το καταλάβουμε είναι πολύ σημαντικό σαν ενέργεια», τόνισε.
Η ίδια υποστήριξε ότι από 1 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει νέα χαλάρωση των capital control, κάτι που εκτίμησε πως δείχνει, ότι κάποια πράγματα προχωρούν καλύτερα στην οικονομία .Το επόμενο διάστημα αναμένουμε την ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (που θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής, περιφερειακής ανάπτυξης, μικρομεσαίες κοινωφελής επιχειρήσεις, επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και εξωστρεφή δραστηριότητα) και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ξεκίνησε.
Για τον εξωδικαστικό
Η υφυπουργός δήλωσε, ότι όλα αυτά που γίνονται με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι μια ανακούφιση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παραπέρα και η ανάπτυξη είναι το βασικό ζητούμενο. Η υφυπουργός, έδωσε στοιχεία για την πλατφόρμα, λέγοντας ότι τις πρώτες ώρες μπήκαν στο σύστημα περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι, έγινε το πρώτο βήμα επιβεβαίωσης για 2.500 και 300 άτομα δεν κρίθηκαν επιλέξιμοι.
Όπως είπε «με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα μπουν αρκετοί συμπολίτες, για να μπορέσουν να κάνουν τις ρυθμίσεις οφειλών που πρέπει», ενώ θεώρησε εφικτό μέχρι 400.000 επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να επιλεγούν. Η Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα δούμε πως θα κριθούν και πως θα προχωρήσουν οι πολίτες.
Για τις μικρές επιχειρήσεις, τόνισε ότι σε διάστημα μερικών εβδομάδων, θα μπορέσουν να δουν το αποτέλεσμα και από κει και μετά πως μπορούν να προχωρήσουν σε μια βιώσιμη επιχείρηση και συμπλήρωσε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αναφέρεται στις επιχειρήσεις που φαίνεται ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα, αλλά θέλουν μια βοήθεια.
«Δυστυχώς μέσα από την κρίση, εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ζωή στον ετοιμοθάνατο αι όχι εκείνον που έχει πάρει την κάτω βόλτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τις ρυθμίσεις
Αναφερόμενη στις ατομικές οφειλές προσώπων προς τράπεζες και Εφορίες, η κ. Παπανάτσιου είπε ότι στους νόμους Κατσέλη και Σταθάκη, εκτός των τραπεζικών δανείων μπορούν να κάνουν ρύθμιση και των οφειλών τους στην Εφορία. Τον επόμενο μήνα, σημείωσε, ξεκινούν για τους πολίτες ρυθμίσεις των δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία από το υπουργείο Εργασίας (σε 100 με 120 δόσεις), ενώ υπάρχουν ρυθμίσεις για οφειλές στους Δήμους (100 δόσεις).
Για τις οφειλές προς τις Εφορίες, η υφυπουργός τόνισε ότι αυτό που πρέπει να ξέρουν όλοι είναι μπορούν να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις, αλλά και πολύ περισσότερες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών, κάτι όμως που η ίδια δεν προτρέπει στους οφειλέτες να κάνουν.
«Δεν πρόκειται να γίνει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για οφειλές στο Δημόσιο»
Όπως είπε, υπάρχει αναμονή, για να δουν στο υπουργείο πως θα προχωρήσει ο εξωδικαστικός, πόσοι θα ενταχθούν και πόσοι θα μείνουν εκτός και θα το επεξεργαστούν στην πορεία. Ωστόσο, πριν τελειώσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, δεν πρόκειται να γίνει κάποια ρύθμιση σε οφειλές προς την Εφορία, μισθωτών, συνταξιούχων και ανθρώπους δεν είναι πλέον επαγγελματίες.
Η υφυπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για οφειλές, παρά μόνο για πολύ μεγάλα ποσά και για επαγγελματικές υποχρεώσεις, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κράτους.
«Όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να γίνει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για οφειλές στο Δημόσιο», διαβεβαίωσε η κ. Παπανάτσιου.
Ο επαγγελματικός λογαριασμός
Σχετικά με τον ακατάσχετο λογαριασμό, τόνισε ότι φέτος όλοι οι πολίτες στη φορολογική δήλωση συμπλήρωσαν τον ακατάσχετο λογαριασμό τους, που τους δίνει 1250 € τον μήνα και πρόσθεσε ότι δεν κατάσχονται λογαριασμοί μέχρι 1250 €, που είναι το όριο για να μπορεί να ζήσει ο πολίτης, αν και παραδέχτηκε ότι μ’ αυτά τα χρήματα δεν μπορεί ν’ ασκήσει επαγγελματική δραστηριότητα.
Για τους επαγγελματίες η κ. Παπανάσιου δήλωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται κάποια πράγματα στο πλαίσιο του επαγγελματικού λογαριασμού, στο νόμο για το πλαστικό χρήμα.
Η ίδια είπε, ότι υπήρχε η δέσμευση για τη δημιουργία επαγγελματικού λογαριασμού, οι τράπεζες ενημέρωσαν ότι θα είναι έτοιμος από τον Σεπτέμβριο και το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας – Ανάπτυξης, για τον επαγγελματικό λογαριασμό.
«Επεξεργαζόμαστε και τα δύο υπουργεία κάποια ζητήματα και ελπίζουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι το θέμα συζητείται για να μπορούν να προχωρήσουν και οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Για τους αγρότες
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, η μεγάλη πλειοψηφία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που κατέθεσαν φέτος φορολογική δήλωση, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο και θα τους επιστραφεί η προκαταβολή που είχαν δώσει πέρυσι.
Η υφυπουργός μετέφερε πληροφορία ότι η «κακιά» Αγροτική Τράπεζα έστειλε ειδοποιήσεις για κάποιες οφειλές, κάτι που εξετάζεται, ενώ ο καθένας, ανάλογα με την οφειλή του μπορεί να πάει στην τράπεζα, για να κάνει τις ρυθμίσεις που πρέπει. Το θέμα τόνισε, αφορά περισσότερο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι υπάρχουν οφειλές στους Συνεταιρισμούς.
Όπως είπε εξετάζεται γενικότερα το κομμάτι του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας και εκτίμησε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει διαγραφή των χρεών στη σημερινή κατάσταση.
Χρήματα στην αγορά
Η υφυπουργός δήλωσε ότι συνέχεια γίνεται προσπάθεια να δοθούν ανάσες και έφερε παράδειγμα το νόμο του υπουργείου Οικονομικών για επιστροφή φόρου μέχρι 10.000 € σε όλους χωρίς να γίνει κάποιος έλεγχος, που θα φέρει πολλά χρήματα άμεσα, ενώ 1,6 δις € μέχρι τέλος Οκτώβρη, θα πέσει στην αγορά, από την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Η κυβέρνηση και οι βουλευτές της Μαγνησίας, ανέφερε η υφυπουργός μπορούν να βοηθήσουν για να προχωρήσουν επενδύσεις στην περιοχή μας «τις θέλουμε και θα βοηθήσουμε με όλες τις δυνατότητες που έχουμε» και συμπλήρωσε ότι και οι τοπικοί φορείς πρέπει να επεξεργαστούν προτάσεις.
Η κ. Παπανάτσιου δήλωσε ότι στόχος είναι να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες και ανέφερε ότι στο κομμάτι του τουρισμού οι άδειες βγαίνουν πιο γρήγορα, όπως γίνεται πλέον και στις επιχειρήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Μαγνησία
Σχετικά με την επένδυση στις Νηές, η υφυπουργός είπε ότι υπάρχει επιτροπή που εξετάζει το ιδιοκτησιακό, θα φέρει αποτέλεσμα και στη συνέχεια θα αποφασιστεί τι θα γίνει. «Τη θέλουμε την ανάπτυξη, αλλά διαφυλάσσοντας κάποια πράγματα για το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία», δήλωσε.
Η Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε, ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Μαγνησία και πρόσθεσε ότι κάποιοι επενδυτές αναμένουν την οριστικοποίηση των δασικών χαρτών για να προχωρήσουν.
Η ίδια διευκρίνισε ότι υπάρχουν προτάσεις για μικρές και μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή.






























