«Zagorin»: Το βιολογικό μήλο, στόχος την επόμενη τριετία του Συνεταιρισμού

Επόμενο βήμα μετά το πετιμέζι θα είναι τα τσιπς φετών αποξηραμένου μήλου

Στόχο να παράξει βιολογικά μήλα, χωρίς ψεκασμούς με άλλες ουσίες, έβαλε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, για την επόμενη τριετία, όπως αναφέρθηκε στο αντάμωμα των παραγωγών – μελών του Συνεταιρισμού που έγινε την Κυριακή, στις εγκαταστάσεις του.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε σχεδόν το σύνολο των 800 παραγωγών – μελών, όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Αντώνης Λάσκος διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, στο πλαίσιο του εορτασμού των 101 χρόνων από την ίδρυσή του και έγινε συζήτηση για τις προοπτικές και πως πρέπει να προχωρήσει στον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Λάσκο, στην ενημέρωση που έγινε, τονίστηκε ότι εμπορικά το κόκκινο μήλο, που είναι η «ναυαρχίδα» των προϊόντων, είναι καλά στην αγορά, καθώς πρόκειται για ένα υγιές προϊόν και τα υπολείμματα φαρμάκων είναι κάτω του επιτρεπομένου».

«Στόχος για την επόμενη τριετία είναι να φτάσουμε στο μηδέν, για να δοθεί βαρύτητα στα βιολογικά», τόνισε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού. Όπως είπε, χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί το δένδρο και το προϊόν σ’ αυτή τη μέθοδο.

Στη Ζαγορά εφαρμόζεται μια μέθοδος στην καρπόκαψα με σύζευξη, μέσω της οποίας γλιτώνουν τρεις ψεκασμούς τουλάχιστον, με στόχο στην τριετία να μηδενιστούν οι ψεκασμοί, τόνισε ο κ. Λάσκος που πρόσθεσε ότι στο φυτοφαρμακείο του Συνεταιρισμού δεν υπάρχουν απαγορευμένα φάρμακα.

Ο κ. Λάσκος τόνισε ότι στον τομέα αυτό θα σταθεί όλη η αγορά την επόμενη δεκαετία και το θέμα είναι ποιος θα το εφαρμόσει πρώτος, για να είναι μέσα στην αγορά. Ο ίδιος είπε ότι θέλουμε να βλέπουμε στα μάτια τον καταναλωτή.

Πετιμέζι και τσιπς

Για την παραγωγή του πετιμεζιού μήλου, ο διευθυντής είπε ότι γίνεται προσπάθεια να μπει σε ειδικά ράφια σούπερ μάρκετ, αλλά σιγά – σιγά, για να γίνει σωστά. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν φιρίκια και ο γυναικείος Συνεταιρισμός παράγει συνεχώς, προϊόν υπάρχει, έχει γίνει εξαγωγή σε Γαλλία και Αγγλία, ενώ δείγμα εστάλη και στο Ντουμπάι.

Επόμενο βήμα μετά το πετιμέζι θα είναι τα τσιπς φετών αποξηραμένου μήλου, που επίσης πρέπει να μπει με τη σωστή διαδικασία και χωρίς βιασύνη, δήλωσε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.