Ζητούν άρση απαγόρευσης απασχόλησής τους στα λατομεία

Επιστολή των Συνεταιρισμών Λατόμων Ν. Πηλίου σε υφυπουργό και βουλευτές

Παρέμβαση στις συναρμόδιες υπηρεσίας, ώστε να αρθεί η απαγόρευση απασχόλησής τους στα λατομεία του Ν. Πηλίου μέχρι την έγκριση των απαραίτητων περιβαλλοντικών μελετών ζητούν από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τους βουλευτές Μαγνησίας, οι Συνεταιρισμοί Λατόμων Νεοχωρίου, Συκής και Καλαμακίου.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, για την εκμετάλλευση των λατομείων και τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες τον Μάρτιο του 2016 επισκέφθηκαν το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ μετά από οχλήσεις τους αναλήφθηκε από τη Δημοτική Αρχή Ν. Πηλίου η υποχρέωση σύνταξης των απαραίτητων τεχνικών μελετών, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η σύσταση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, Συνεταιρισμού Λατόμων.

«Παρά ταύτα και για διάστημα ενός και πλέον χρόνου, τα λατομεία αδυνατούν να λειτουργήσουν, επειδή η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, απαγόρευσε την απασχόλησή τους και έδωσε εντολή στην Αστυνομία να μηνύονται όσοι θέλουν να εργαστούν και με πρόσχημα ότι δεν ολοκληρώθηκε η σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι λατόμοι υποστηρίζουν ότι η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν φέρει σε δεινή κατάσταση τους κατοίκους των χωριών και η απασχόλησή τους στα λατομεία είναι η μοναδική πρόσοδος, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε τραπεζικά ιδρύματα για εξυπηρέτηση των δανείων τους για αγορά χωματουργικών μηχανημάτων.

Ζητούν δε από την υφυπουργό και τους βουλευτές να παρέμβουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για άρση της απαγόρευσης απασχόλησής τους στα λατομεία μέχρι την έγκριση των απαραίτητων μελετών. Τέλος, ζητούν να εξεταστεί η δυνατότητα ανανέωσης των παλαιών όρων της μελέτης, μέχρι την έκκριση νέας περιβαλλοντικής, για να εργαστούν και να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.