ΠΑΣΟΚ: Ζητεί μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα της περιόδου 2011 – 2012 προτείνει ο τομέας ενέργειας του ΠΑΣΟΚ κρίνοντας ότι η εφαρμογή της εξίσωσης με το φόρο κίνησης απέτυχε και το μέτρο χρήζει επανεξέτασης.
Όπως διαπιστώνει ο τομέας υπήρξε δημοσιονομική αποτυχία, κοινωνική αναστάτωση και επιβάρυνση του περιβάλλοντος (δημιουργία αιθαλομίχλης), στρέφοντας τους πολίτες στην εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων για την θέρμανση των κατοικιών.
Σχετικά με το λαθρεμπόριο καταλογίζει ευθύνες σητν πολιτεία καθώς «λειτουργεί αποσπασματικά, χωρίς να πείθει σε πολλές περιπτώσεις ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία». «Αυτό επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη απόφαση επίσης για την επέκταση εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών (χωρίς τεχνικές προδιαγραφές) στις εγκαταστάσεις όλων των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως σημειώνει εκκρεμεί 16 μήνες η έκδοση αποφάσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Αναλυτικά, προτείνεται:
Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 Ευρώ / 1000 λίτρα δηλαδή στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012, κάτι που προβλέπεται στο κοινοτικό δίκαιο. Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης να είναι για διάστημα εύλογο που θα επιτρέψει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
Αυστηρός έλεγχος της διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων.
Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής της τοποθέτησης GPS στα βυτιοφόρα και τα σκάφη ανεφοδιασμού (σλέπια).
Αυστηρός έλεγχος της καταπολέμησης των εικονικών εξαγωγών καυσίμων.
Σημειώνεται ότι, η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης έγινε από 21 Ευρώ / 1000 λίτρα (μέχρι τις 30/04/11) αρχικά στα 60 Ευρώ / 1000 λίτρα και στην συνέχεια στα 330 Ευρώ / 1000 λίτρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.