Φθηνό πετρέλαιο έως το καλοκαίρι προβλέπουν οι ειδικοί

Ένα εξάμηνο φθηνών καυσίμων περιμένει τους καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Reuters. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι τιμές θα αρχίσουν του πετρελαίου να ανακάμπτουν στις διεθνείς αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όταν θα μειωθεί η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

«Οι πετρελαϊκές τιμές θα συνεχίσουν να διολισθαίνουν μέχρι να καταστούν μη ελκυστικές οι επενδύσεις στον κλάδο του σχιστολιθικού πετρελαίου και μοιραία να αρχίσει να περιορίζεται η παραγωγή του», δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων ο ειδικός περί τα πετρελαϊκά αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς.

Η ανάκαμψη των τιμών το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα έρθει καθώς οι μη συμμετέχουσες στον OPEC πετρελαιοπαραγωγοί χώρες θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους και ταυτοχρόνως θα αυξηθεί η πετρελαϊκή ζήτηση – ως γνωστόν η ζήτηση το καλοκαίρι ενισχύεται με την έναρξη της περίφημης driving season στις ΗΠΑ, δηλαδή την 1η Ιουλίου που οι Αμερικανοί παίρνουν τα αυτοκίνητά τους για πάνε διακοπές.

Ο OPEC, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να μειώσει την παραγωγή του για να μη χάσει μερίδιο στην αγορά. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ-Ναΐμι διέψευσε γι’ άλλη μια φορά τη Δευτέρα ότι η χώρα του επιδιώκει την πτώση των πετρελαϊκών τιμών για πολιτικούς λόγους και πρόσθεσε ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την παρατηρούμενη κατάρρευση των τιμών έχουν οι κερδοσκόποι των αγορών.

Στην έρευνα του Reuters, στην οποία μετείχαν 30 οικονομολόγοι και ειδικοί περί τα πετρελαϊκά αναλυτές, σημειώνεται ότι η μέση τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) θα διαμορφωθεί την επόμενη χρονιά στα 74 δολάρια το βαρέλι και ότι το 2016 θα διαμορφωθεί στα 86,30 δολάρια το βαρέλι – δεν πρέπει να περιμένει κανείς δηλαδή ταχεία αποκατάσταση των τιμών σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι, όπως βρισκόταν επί μακρό χρονικό διάστημα και έως τον περασμένο Ιούνιο το Brent.

Την χρονιά που εκπνέει η μέση τιμή του Brent διαμορφώθηκε στα 100,57 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, η τιμή υποχώρησε στα 58,50 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πεντέμιση ετών.

Το απόγευμα της Δευτέρας, 22 Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο η τιμή του Brent ανέκαμπτε κατά 74 σεντς συγκριτικά με το κλείσιμο της αγοράς την περασμένη Παρασκευή και είχε διαμορφωθεί στα 62,12 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ανέκαμπτε κατά 66 σεντς στα 57,79 δολάρια το βαρέλι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.