«Άντεξαν» οι ευρωαγορές

Τελικά κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν όταν ανακοινώθηκαν τα χαμηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, βρίσκοντας στηρίγματα στις δεικτοβαρείς μετοχές.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,95% στις 6.130 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,46% στις 9.553 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,74% στις 4.459 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,47% στις 347,86 μονάδες. Μόλις έγιναν γνωστά τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας, ο δείκτης από το +1,7% βρέθηκε στο -0,9%.
Λίγο μετά τις 15:30 έγινε γνωστό ότι δημιουργήθηκαν 142.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να δημιουργηθούν 200.000 θέσεις εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5,1%, ενώ τα στοιχεία για τις προσλήψεις του Αυγούστου και του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας έχασε δυναμική προς το τέλος του καλοκαιριού.

Στο ταμπλό, η Deutsche Lufthansa σημείωσε κέρδη 3,7%, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της από την HSBC Holdings σε buy από hold προηγουμένως, εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης που υπάρχει και του χαμηλού κόστους καυσίμων.

Ανοδικά έκλεισε και ο κλάδος των τραπεζών, με την Standard Chartered να κλείνει στο +2,8%, την Lloyds Banking Group στο +1,7% και την HSBC Holdings στο +2,1%.

Στήριγμα στις αγορές έδωσαν σήμερα και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σε ομιλία του στα Global Citizen Awards στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη είναι πλέον πιο ανθεκτική και η ανάπτυξη επιταχύνεται. Τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής ήταν «καλά νέα για όλους, παντού», ανέφερε ο Ντράγκι.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, επιταχύνθηκε η πτώση των τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να περιορίσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. Οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,8% από τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον περασμένο Ιανουάριο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.