Έρχονται «καμπάνες» για short shelling από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για πρακτικές παράνομου short selling που διενεργήθηκαν επί των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο διάστημα πέριξ της εισαγωγής των νέων τίτλων αυτών που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι παραβατικές συναλλαγές προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξένους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι είτε δε διέθεταν τους τίτλους εξαρχής είτε δεν τους απέκτησαν στη συνέχεια.
Οι αυριανές ανακοινώσεις θα αφορούν σε συναλλαγές επί των τίτλων μίας τράπεζας και τα πρόστιμα αναμένεται να είναι υψηλά παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι αυτή με τον μικρότερο αριθμό παραβατικών συναλλαγών. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, τα πρόστιμα για παραβάσεις στο short selling φθάνουν έως και τα 50 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ συνεχίζονται και βαίνουν προς ολοκλήρωση οι έλεγχοι της δεύτερης περίπτωσης τράπεζας, για την οποία εξετάζονται όχι μόνο οι περιπτώσεις naked short selling αλλά και σειρά άλλων παράνομων πρακτικών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.